G. Skaistė: Vyriausybė bankų neįpareigos priimti mokėjimų iš Rusijos, jie patys turi ieškoti būdų, kaip apmokėti už paslaugas

G. Skaistė: Vyriausybė bankų neįpareigos priimti mokėjimų iš Rusijos, jie patys turi ieškoti būdų, kaip apmokėti už paslaugas


Finansų ministrė Gintarė Skaistė kartoja kitų Ministrų Kabineto narių išsakytą poziciją, kad Vyriausybė negali įpareigoti atsiskaitymus už tranzitą į Kaliningradą ketinantį stabdyti Šiaulių banką toliau vykdyti bankines operacijas su Rusija.


„Už sankcijų įgyvendinimą atsakingas kiekvienas juridinis asmuo, kuris taiko sankcijas. Šiuo atveju bankas pats apsisprendžia, kokia apimtimi sankcijas, kurios paskelbtos visoje Europos Sąjungoje, taikyti“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį atsakinėdama į žurnalistų klausimus teigė G. Skaistė.


Apskritai, ministrė akcentuoja, kad ne Lietuvos Vyriausybė, o pati Rusija turi rasti sprendimus, kaip apmokėti už tranzito paslaugą.


„Kadangi už paslaugas turi apmokėti subjektas iš Rusijos, tokiu atveju tas subjektas ir turi ieškoti būdų, kaip susimokėti už tas paslaugas, kurios teikiamos Lietuvoje. Tai yra jų atsakomybė“, – tikino ji.


Paklausta, ar mokėjimus už tranzito paslaugas galėtų priimti kiti Europos Sąjungoje veikiantys bankai, ji dar kartą pakartojo, kad tai nėra Lietuvos Vyriausybės atsakomybė.


„Ne mano pareiga ieškoti būdų, kaip jiems reikėtų susimokėti už teikiamas paslaugas“, – pabrėžė G. Skaistė.

REKLAMA


Užsienio reikalų ministerija praėjusią savaitę gavo Rusijos notą dėl, pasak jos, numanomo mokėjimų už Kaliningrado tranzito paslaugas sustabdymo. Rusija teigė, kad „Lietuvos geležinkelių“ paslaugomis besinaudojantys operatoriai Rusijoje nuo rugsėjo mėnesio gali nebeturėti galimybių atsiskaityti už pervežimus, nes visi mokėjimai yra nukreipti į Šiaulių banką.


Tuo tarpu Šiaulių bankas tikina, kad savo iniciatyva nebevykdys jokių operacijų su Rusija. Banko teigimu, išimtis bus taikoma nebent gavus atsakingų valstybės institucijų nurodymą. Kiti Lietuvos bankai jau anksčiau sustabdė mokėjimų tarp Lietuvos ir Rusijos aptarnavimą.


Rusijos notą gavusios užsienio reikalų ministerijos vadovas Gabrielius Landsbergis antradienį žurnalistams sakė, kad šį dokumentą pagal kompetenciją perdavė Susisiekimo ministerijai.


Savo ruožtu susisiekimo ministras Marius Skuodis trečiadienį LRT radijui sakė, kad Lietuva negali bankų niekaip įpareigoti vykdyti mokėjimų už Kaliningrado tranzito paslaugas. Anot jo viskas priklauso nuo pačių Bankų sprendimų. Kartu ministras pažymėjo, kad neįsivaizduojantis, jog tranzitas galėtų vykti, jeigu už paslaugas nebūtų apmokama.

REKLAMA


„Kaip bus apmokama, tai šitoje vietoje jau yra klientų atsakomybė“, – sakė ministras.


Liepos pabaigoje, po Europos Komisijos gairių pasirodymo, buvo atnaujintas ES sankcionuotų Rusijos prekių tranzitas per Lietuvą geležinkeliais. Šių prekių gabenimą Lietuva buvo sustabdžiusi birželį, argumentuodama balandį pateiktu Europos Komisijos išaiškinimu.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>