A. Anušauskas: Rusijos žadamų padarinių „visiems Lietuvos gyventojams“ dėl apriboto tranzito į Kaliningradą nepajusime

A. Anušauskas: Rusijos žadamų padarinių „visiems Lietuvos gyventojams“ dėl apriboto tranzito į Kaliningradą nepajusime


Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikina, kad Kremliui grasinant „rimtais“ padariniais dėl Europos Sąjungos (ES) sankcijomis apriboto dalies prekių tranzito į Kaliningradą geležinkeliais, jų Lietuvoje „nepajusime“ – Maskvos retoriką ministras vadina grasinimais ir dezinformacija.


Anot jo, Lietuvos pritaikytos ketvirtojo ES sankcijų paketo nuostatos ir Kremliaus reakcija aiškiau parodo NATO valstybėms, kad Aljansui priklausančioms Rusijos kaimynėms reikia daugiau sąjungininkų pajėgų.


„Lietuvos geležinkeliams“ savaitgalį paskelbus, kad per Lietuvą iš žemyninės Rusijos į Kaliningradą nebebus leidžiama gabenti plieno ir kitų juodųjų metalų, anglies, statybinių medžiagų ir pažangių technologijų, Rusijos saugumo tarybos vadovas Nikolajus Patruševas antradienį perspėjo Lietuvą „rimtais“ padariniais dėl ES sankcionuotų prekių tranzito geležinkeliu apribojimų į Maskvos eksklavą Kaliningradą.


Atsakomųjų veiksmų „bus imtasi artimiausiu metu“. „Padariniai turės rimtą neigiamą poveikį Lietuvos gyventojams“, – sakė N. Patruševas per regioninio saugumo susitikimą Kaliningrade.

REKLAMA


„Pajusti mes nepajusime. Didžiausias poveikis, kurį jau pajutome, tai Rusijos pradėto karo Ukrainoje pasekmės. Tai pabėgėliai, ekonominiai dalykai. Tą pajutome ir tai jų agresyvios politikos padarinys. Ką nors atskirai pajusti – čia yra dezinformacija ir grasinimai“, – paklaustas apie Kremliaus žadamas atsakomąsias priemones, žurnalistams trečiadienį sakė A. Anušauskas.


„Tai yra situacija, rodanti, kad mums tikrai reikia turėti papildomus pajėgumus čia. Tam, žinoma, parengsime planą ir, manau, kad galiausiai sutarsime dėl didesnių pajėgumų. Jie ir dabar didesni, ir dar bus padidinti. Tačiau, kaip ir esame minėję, mūsų siekiamybė yra dar didesni NATO pajėgumai“, – tikino jis.


Kartu ministras pabrėžė, kad Lietuva patiria „pakankamai aktyvias“ Rusijos kibernetines atakas, kurios stabdomos.


„Manau, kad kol kas tai yra vienintelis įrankis, kurį turi Rusija“, – patvirtino A. Anušauskas. Jis taip pat patikino, kad kai kurių Rusijos politikų svarstoma Klaipėdos uosto blokada nėra įmanoma.

REKLAMA


„Spekuliacijos, scenarijai gali būti, tačiau jokių šansų ir galimybių“, – teigė ministras.


A. Anušauskas tikino esąs ramus dėl Lietuvos galimybių atlaikyti Kremliaus žadamą spaudimą, tačiau, pasak jo, iš karinių pajėgų, kurias valdo „priedurniai“, galima laukti visko.


„Kai turi karines pajėgas ir jas valdo „priedurniai“, atsiprašant už pasakymą, galima visko laukti. Tačiau esame realistai, turime sąjungininkus, matome bendrą paveikslą Baltijos jūroje, žinome, ką galime ir kokių priemonių galime imtis“, – teigė A. Anušauskas.


„Esu ramus dėl mūsų galimybių. Tačiau jei kita pusė ryžtųsi provokacijoms, kas yra galimas dalykas, čia jau nenuspėsime“, – pridūrė ministras.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)