A. Anušauskas: Suomijai prisijungus prie NATO, Rusijos karinės pozicijos silpnės, o Baltijos šalių saugumas – augs

A. Anušauskas: Suomijai prisijungus prie NATO, Rusijos karinės pozicijos silpnės, o Baltijos šalių saugumas – augs


Suomijai prisijungus prie NATO didės Baltijos jūros regiono saugumas, o Rusijos karinė galia jame silpnės, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Anot jo, šiai Skandinavijos valstybei, o vėliau – galimai ir Švedijai, prisijungus prie Aljanso, atsiras naujas karinių pajėgų judėjimo kelias šiaurėje, o Kaliningrado sritis bus „visiškai užblokuota“ ir neapginama.


„Putinas, priešingai nei norėjo, gavo tai, ką netrukus gaus – ilgesnę Rusijos sieną su NATO“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė A. Anušauskas.


„Regiono saugumui tai bus pliusas. Nes įsitraukus šioms valstybėms, pirmiausia Suomijai, karine prasme Rusijos pozicijos silpnėja ir jie tą puikiai supranta“, – tikino jis.


Vertindamas Kremliaus retoriką ir grasinimus griežtu atsaku Suomijai prisijungus prie Aljanso, ministras tikino manąs, kad Rusijos pareiškimai bei veiksmai tėra „demonstratyvūs“.


„Iš esmės Rusija, tęsdama agresyvią retoriką, politiką ir veiksmus, sulaukė priešingo rezultato“, – pažymėjo jis.


Pasak A. Anušausko, Suomijai tapus NATO nare, keisis Aljanso karinių veiksmų regione planavimas, taip pat atsiras naujų galimybių, pavyzdžiui, karinės NATO pajėgos į Baltijos šalis galės judėti ir iš Europos šiaurės.

REKLAMA


„To, ko Baltijos regiono valstybės neturėjo, atsiranda – iš Suomijos, iš Norvegijos. Atsiranda šiaurinis kelias“, – teigė A. Anušauskas.


„Baltijos šalių apginamumo galimybės padidėja“, – pabrėžė jis.


Kartu ministras akcentavo, kad kai Suomija taps visaverte NATO nare, Kaliningrado sritis taps dar labiau izoliuota nuo Rusijos ir bus neapginama.


„Šiuo atveju Kaliningrado sritis, iki šiol buvusi panaši į koridorių, tampa dar panašesnė į koridorių. Tiesą sakant, jei Rusijos kariniai planuotojai dirba ne vien pagal politinius užsakymus, kaip Ukrainos atveju, bet iš tikrųjų realiai mato situaciją, pamatys, kad Kaliningrado sritis nėra apginama – ji yra visiškai užblokuota“, – teigė ministras.


Ketvirtadienį Suomijos prezidentas ir premjerė oficialiai išreiškė savo paramą šalies narystei NATO, praneša CNN.


„Šį pavasarį įvyko svarbios diskusijos dėl galimos Suomijos narystės NATO“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame bendrame Suomijos prezidento Saulio Niinisto ir premjerės Sannos Marin pranešime. Pasak lyderių, „priartėjo sprendimų priėmimo akimirka“ ir Suomija turi teikti paraišką dėl stojimo į Aljansą.

REKLAMA


„Narystė NATO sustiprins Suomijos saugumą. Būdama NATO nare, Suomija savo ruožtu sustiprins visą gynybos aljansą. Suomija turi nedelsdama teikti paraišką dėl stojimo į NATO. Tikimės, kad šiam sprendimui vis dar reikalingi tam tikri nacionaliniai sprendimai bus sparčiai priimti per ateinančias kelias dienas“, – priduriama S. Niinisto ir S. Marin pranešime.


Tikimasi, kad artimiausiu metu dėl narystės NATO apsispręs ir kaimyninė Švedija. 


Rusija yra perspėjusi abi šalis apie padarinius, jei jos nuspręs stoti į Aljansą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)