G. Skaistė: tikėtina, kad aukšta infliacija gali išsilaikyti visą vasarą

G. Skaistė: tikėtina, kad aukšta infliacija gali išsilaikyti visą vasarą


Finansų ministrė Gintarė Skaistė mano, kad vykstant Rusijos karui Ukrainoje, ekonomikoje vyrauja didelis neapibrėžtumas, todėl tiksliai pasakyti, kiek ilgai dar tęsis infliacijos augimas – sudėtinga. Ministrės vertinimu, vasarą veikiausiai vis dar bus stebimas kainų kilimas.


„Tikėtina, kad infliacija gali išsilaikyti aukšta dar visą vasarą. Tiek dėl palyginamosios bazės, tiek dėl paskutinių priimtų sprendimų. Nes bet kuriuo atveju, tiek infliacijos, tiek ekonomikos rodikliams įtaką daro ir tai, kas darosi Ukrainoje“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį teigė G. Skaistė.


Ministrės teigimu, karui tęsiantis, poveikis bendriems ekonomikos rodikliams ir toliau veikiausiai bus juntamas. Politikė pažymi, kad būtent geopolitinė įtampa vaidina didžiausią vaidmenį kainų augimo tempui Baltijos šalyse.


„Šiaip infliacija yra rekordinė visoje Europos Sąjungoje, visoje euro zonoje. Nematyta nuo įkūrimo. Ypatingai tai jaučiama tose valstybėse, kurios yra labiau susijusios su Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ekonomika. Čia turbūt Baltijos valstybės yra rekordininkės. Estijoje infliacija didžiausia ES, taip pat Lietuvoje ir Latvijoje pakankamai aukšta. Du trečdaliai tos infliacijos ateina būtent iš išorinių faktorių“, – aiškino ji.

REKLAMA


Tačiau ministrė atkreipia dėmesį, kad nuo trečiadienio pradeda įsigalioti Seimo balandžio mėnesį priimtos infliacijos padarinių švelninimo priemonės. Vis dėlto, ji neatmetė, kad ateityje reikės imtis ir papildomų kainų augimo įtaką gyventojams mažinančių sprendimų.


„Stebime situaciją, ir jeigu ekonomika kažkaip keisis iš esmės, karas užsitęs, ir sankcijų paketai bus platesni, poveikis infliacijos rodikliams bus didesnis, tikrai neatmetu galimybės, kad rudenį gali tekti grįžti su papildomomis priemonėmis“, – tvirtino G. Skaistė.


Infliacija euro zonoje gegužę dar labiau išaugo ir pasiekė naują rekordą, rodo antradienį paskelbti duomenys.


Pasak Europos Sąjungos (ES) oficialios statistikos agentūros Eurostato, gegužę, palyginti su analogišku praėjusių metų mėnesių, vartotojų kainos augo 8,1 proc. Atitinkamas skaičius balandį sudarė 7,4 proc.


Tuo metu išankstiniais vertinimais, Lietuvoje metinė infliacija gegužę siekė 18,5 procento.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)