Prezidentūra: Rusija naudoja energetiką kaip politinio šantažo priemonę

Prezidentūra: Rusija naudoja energetiką kaip politinio šantažo priemonę


Prezidento vyriausiasis patarėjas Jaroslavas Neverovičius tikina, kad Rusija, stabdydama dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai,nepateikė jokios staigmenos regionui. Pasak jo, šiuo metu svarbu yra tai, kad Briuselyje yra suprantama, jog Rusija taip šantažuoja Europos Sąjungos (ES) valstybes, o pati ES yra pasiruošusi parengti vieningą atsaką tokiems veiksmams.


„Visą laiką kalbėjome apie tai, kad Rusija naudoja energetiką kaip politinio šantažo priemonę ir taip yra šiuo atveju. Rusijos tikslas yra daug platesnis, negu pabandyti suskaldyti ES. Už to, matyt, yra ir ekonominis interesas“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė J. Neverovičius.


Prezidento patarėjas mano, kad toks Rusijos šantažas yra siunčiama žinutė Vokietijai, kad jai pritarus sankcijų griežtinimui ir naftos importo draudimui į ES, Vokietija sulauktų tokio paties likimo kaip Lenkija ir Bulgarija. Anot jo, Lenkijai ir Bulgarijai tokios šantažo priemonės savaime nėra labai didelis iššūkis, nes jos žinojo, kad taip gali atsitikti ir ruošėsi būsimam šildymo sezonui bei tobulino savo infrastruktūrą.

REKLAMA


„Žiūrint į Rusijos biudžeto rodiklius, jiems daug skausmingesnis yra naftos klausimas ir pamačius, kad ES šeštuoju sankcijų paketu juda to link, jog nafta būtų įtraukta į sankcionuojamų sektorių sąrašą, kas labai skaudžiai atsilieptų Rusijai“, – sakė J. Neverovičius.


„Lenkija ir Bulgarija turi visišką ES, regiono palaikymą, taip pat ir Lietuvos, o Lietuva gali padėti su infrastruktūra, konkrečiai su terminalu Klaipėdoje“, – pridūrė jis.


Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ trečiadienį pranešė sustabdžiusi visus dujų tiekimus Lenkijai ir labai nuo jų priklausomai Bulgarijai, negavusi iš dviejų Europos Sąjungos narių mokėjimo rubliais.


Prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį pareiškė, kad Rusija priims atsiskaitymus už tiekimus tik savo nacionaline valiuta, pirkėjų reikalaujama sukurti sąskaitas rubliais, kitaip čiaupai bus užsukti.


„Gazprom“ pranešime nurodė pranešusi Bulgarijos valstybinei dujų operatorei „Bulgargaz“ ir Lenkijos dujų bendrovei PGNiG apie „dujų tiekimo sustabdymą nuo balandžio 27 d., kol bus atliktas apmokėjimas“ rubliais. „Nuo balandžio 1 d. už dujas reikia mokėti naudojant naujus banko duomenis, apie kuriuos partneriai buvo laiku informuoti“, – nurodė „Gazprom“.


Energetikos milžinė taip pat perspėjo, kad jei Bulgarija ar Lenkija „neteisėtai naudos“ rusiškas dujas, kurios tranzitu keliauja į trečiąsias šalis, „tiekimas tranzitui sumažės šiuo kiekiu“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)