L. Kasčiūnas: Rusijos energetinės adatos užlenkimas darytų rimtą poveikį

L. Kasčiūnas: Rusijos energetinės adatos užlenkimas darytų rimtą poveikį


Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tikina, kad įvedus sankcijas visiems Rusijos energetiniams ištekliams ir sustabdžius jų importą į Europos Sąjungą (ES), galima daryti rimtą poveikį Rusijos ekonomikai.


„Puikiai žinome, kad Rusijos Federacija sėdi ant energetinės adatos, nuo to priklauso jų biudžetas, bendras vidaus produktas ir visas socialinis kontraktas su visuomene. Tos adatos užlenkimas leistų turėti rimtą poveikį ir svertą“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė L. Kasčiūnas.


Seimo narys mano, kad ES sankcijos gali struktūriškai vidutiniu laikotarpiu susilpninti Rusijos Federaciją, ir kuo jos būtų rimtesnės, tuo atsirastų daugiau iššūkių ir vidinių takoskyrų Rusijos politiniame elite.


„Sankcijos turbūt negalėtų būti tas veiksnys, kuris iš karto galėtų sustabdyti karą, todėl ir kalbame apie ginkluotės tiekimą. Kuo daugiau energetinių išteklių bus paskelbtas embargas, tuo greičiau įvyks Rusijos virsmas į Šiaurės Korėjos statusą turinčią valstybę“, – aiškino konservatorius.

REKLAMA


Politikas tvirtina, kad Rusijai susiduriant su dideliais ekonominiais sunkumais, gali atsirasti daugiau nepatenkintų Putino režimu šalies viduje. Pasak jo, tai gali versti Rusijos visuomenę keisti savo nuomonę autoritarinio režimo atžvilgiu.


„Galbūt atsirastų visuomenėje tam tikras nusistatymas, kad reikia nusimesti autoritarinį režimą nuo savo galvos, nors tai labai sunkiai įmanoma šiame ilgametės politinės tradicijos, propagandos ir represijų kontekste, bet svarbu tai turėti galvoje“, – sakė parlamentaras.


Atsižvelgdama į Rusijos vykdomą karinę agresiją Ukrainoje, Europos Sąjunga (ES) jau yra priėmusi penkis sankcijų Rusijai paketus.


Naujausiame pakete buvo priimtas anglių importo draudimas. Taip pat į Europos uostus nebeleidžiama įplaukti Rusijos laivams.


Penktajame sankcijų pakete buvo išplėstas asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašas bei įvestos sankcijos dar keturiems svarbiems Rusijos bankams, įskaitant antrą pagal dydį šios šalies banką VTB.

REKLAMA


Taip pat įtrauktas draudimas daugumai Rusijos sunkvežimių ir laivų patekti į ES, išskyrus žemės ūkio produktus, humanitarinę pagalbą ir energetinius išteklius.


Į sankcijų paketą nėra įtrauktas draudimas importuoti naftą bei dujas iš Rusijos.


ES užsienio reikalų ministrai jau pradėjo diskusijas dėl šeštojo sankcijų paketo.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>