G. Landsbergis: V. Putinas neturi likti valdžioje

G. Landsbergis: V. Putinas neturi likti valdžioje


Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad karą Ukrainoje pradėjęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neturėtų likti valdžioje. Politiko teigimu, Rusijoje dėl aplinkinių valstybių saugumo neturėtų likti ir putinizmo ideologijos. G. Landsbergis pažymi, kad nesunaikinus būtent šių „blogio sistemos“ elementų, bet kokios įvykusios derybos, sprendžiant karą Ukrainoje, neleis pasiekti ilgalaikės taikos.   


„Aš pritariu ir palaikau Amerikos prezidento poziciją šiuo atžvilgiu. Putinas neturi likti valdžioje“, – žurnalistams Seime sakė  G. Landsbergis.


Visgi ministras pažymėjo, kad Varšuvoje nuskambėjęs JAV prezidento paraginimas nereiškia, jog kitos valstybės ketina naudoti aktyvias priemones Rusijoje susiformavusio režimo nuvertimui. Pasak jo, tai rodo ir po JAV prezidento kalbos pasirodęs Baltųjų rūmų komentaras apie tai, ką Joe Bidenas kalbėdamas Varšuvoje turėjo galvoje.


„Vakarų valstybės intervencijų neplanuoja. Manau, kad didžiausią darbą šiandien Putino pakeitimui daro Ukraina, ir mūsų pagalba reikalinga tam, kad Putinas valdžioje užsibūtų kuo trumpiau“, – teigė G. Landsbergis.

REKLAMA


„Lietuvos pozicija turi būti labai aiški, kad tai yra blogio sistema – putinizmas, vadovaujamas Vladimiro Putino“, – akcentavo jis.


Anot jo, būtent Kremliuje įsitvirtinusi režimo ideologija aplinkinėms valstybėms kelia pavojų. Pasak G. Landsbergio, ši Kremliaus sistema turi „agresyvią, teroru grįstą ideologiją, skirtą okupuoti aplinkinėms valstybėms“.


„Todėl tol, kol ši ideologija nebus žlugusi, kol nebus panaikinta, tol ta valstybė kels pavojų. Tai reiškia, kad net jei kažkokios derybos įvyktų ir jos pasibaigtų kažkokiu susitarimu, bet putinizmas išliktų... De facto tai reikštų, kad kaimynams pavojus grėstų toliau“, – aiškino Lietuvos diplomatijos vadovas.


Ir šie argumentai, kaip leido suprasti ministras, yra svarbūs vertinant vykstančias Rusijos ir Ukrainos derybas.


„Manau, kad objektyvios derybos prasideda tada, kai agresorius pripažįsta, jog jis pralaimi. Tada galima kažką bandyti derėtis. Bet pirmiausiai turime įsivardinti tai, kas dalyvauja derybose. Tai yra Ukrainos derybos ir jie turi nustatyti parametrus, pagal kuriuos jie manys, kad tos derybos turi vykti.

REKLAMA


Jie numatys sėkmės kriterijus, pagal kuriuos jie matytų, kad tos derybos yra tinkamos ir reikalingos. Vakarų spaudimas deryboms arba tam tikras raginimas derėtis man atrodo yra iš principo nereikalingas“, – sakė G. Landsbergis.


Diskusijos dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino likimo užimame poste pastaruoju metu sukosi ir pasaulio žiniasklaidoje. Varšuvoje viešėjęs JAV prezidentas J. Bidenas pasakė kalbą, kurioje teigė: „Dėl Dievo meilės, šis žmogus negali likti valdžioje.“ Į tai sureagavęs Kremliaus atstovas pareiškė: „Tai ne Joe Bideno reikalas. Rusijos prezidentus renka rusai.“


Baltieji rūmai vėliau pridūrė, kad JAV prezidentas neragino pakeisti Rusijos režimo, tačiau siekė pabrėžti, kad V. Putinui negali būti leista daryti įtaką kaimyninėms šalims ir visam regionui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)