V. Čmilytė-Nielsen apie privalomą skiepijimąsi: svarstyti tikrai verta

V. Čmilytė-Nielsen apie privalomą skiepijimąsi: svarstyti tikrai verta


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad siūlymą kai kurių profesijų atstovams įvesti privalomą skiepijimą nuo COVID-19 verta svarstyti. Anot jos, toks sprendimas galėtų būti priimtas atsižvelgiant į susirgimų kreivę ir medicinos sistemos atsparumą.


„Vyriausybė svarsto įvairius sprendimus priklausomai nuo rizikų vertinimo. Akivaizdu, kad grįžus vaikams į mokyklas, vėl ėmė keistis susirgimo kreivė, susijusi su darbu mokyklose, su švietimo sistema, o tai yra viena iš rizikos sričių. Taip pat yra medicinos sritis, tai natūralu tokius sprendimus svarstyti“, – LRT radijui sakė Seimo pirmininkė.


Anot V. Čmilytės-Nielsen, Lietuva nebūtų pirmoji šalis, įvedusi privalomą vakcinaciją, nes, Seimo pirmininkės teigimu, tokį sprendimą jau yra priėmusios ir kitos ES šalys.


„Aš dar priminsiu, kad ne vienoje ES valstybėje panašūs siūlymai, kurie vėliau virto ir privalomais skiepais kai kurioms profesijoms buvo priimti ar bent nuskambėjo jau prieš pusmetį. Tai šioje vietoje tokie pasvarstymai, manau, yra visiškai pagrįsti.

REKLAMA


Ypač turint galvoje, kad kalbant apie šias profesijas, ten pasiskiepiję dažnu atveju 9 iš 10 žmonių, tai tikrai skiepijimosi procentas aukštas jau dabar”, – kalbėjo Seimo pirmininkė ir pridūrė, kad sprendimas būtų priimtas atsižvelgiant į daugelį veiksnių.


„Tai priklausys ir nuo to, kaip didės ar stabilizuosis susirgimų kreivė, kiek atspari bus medicinos sistema, ar ji neperkais. Taigi nuo daugelio veiksnių. Svarstyti tikrai verta”, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.


Pasak Seimo pirmininkės, natūralu, kad kiekvieno įtikinti vakcinuotis nepavyks, tačiau anot jos, reikia suprasti, kad skiepas gali apsaugoti nuo sunkios formos ligos.


„Natūralu, kad kiekvieno iš jų neperkalbėsi ir neįtikinsi, tačiau statistika kalba labai aiškiai, jog skiepijimasis apsaugo nuo sunkios ligos eigos ir, manau, kad kiekvienas iš mūsų norime prabusti ryte ir pamatyti, kad toje eilutėje, kur yra per dieną mirusių skaičius, atsirastų nulis.

REKLAMA


Ir kad tas nulis būtų ne vieną dieną, ne išskirtinę dieną, ne šventinę dieną, o taptų pagaliau kasdienybe, o mūsų pastangos tam ir yra reikalingos”, – kalbėjo Seimo pirmininkė.


Sveikatos apsaugos ministerija svarsto kai kurių profesijų atstovams, dirbantiems su pažeidžiamos sveikatos žmonėmis arba aplinkoje, kur virusas linkęs plisti labiau negu kitur, įvesti privalomą skiepijimąsi nuo COVID-19.


Numatoma, kad privalomai skiepytis turėtų socialinių paslaugų, švietimo ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai. Taip pat svarstoma į sąrašą įtraukti profesinės karo tarnybos ir viešojo administravimo darbuotojus.


Siūlymas kol kas aptartas su socialiniais partneriais Trišalėje taryboje, tačiau projektas dar nėra parengtas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)