TOP 10 rekomendacijų: karantino skaitiniai – nuo elektroninių iki audioknygų

TOP 10 rekomendacijų: karantino skaitiniai – nuo elektroninių iki audioknygų


Namuose šiuo metu leidžiame gerokai daugiau laiko nei esame įpratę. Susigalvoti naujų būdų paįvairinti laisvalaikį gali tapti iššūkiu. Tad norintiems išnaudoti laiką naudingai – sprendimai, padėsiantys elektronines knygas skaityti ar net klausyti tiesiog savo išmaniuosiuose.


Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalinasi patarimais apie skaitymui patogius įrenginius ir skirtingas skaitymo platformas bei pristato amerikiečių dienraščio „The New York Times“ sudarytą geriausių 2020 m. knygų dešimtuką.


Skaityti išmaniai


Knygynai laikinai užvėrė duris, o internetu užsakytų knygų gali tekti palūkėti. Tobulėjant technologijoms norimas knygas skaityti ar jas dovanoti galima ir elektroniniu formatu.


Joms skaityti galima rinktis ne tik specialias skaitykles, bet ir planšetinius kompiuterius, išmaniuosius telefonus. Žinoma, skaitymui verčiau rinktis įrenginį didesniu ekranu – taip skaityti bus tiesiog patogiau.


Puikiai vertinama programėlė išmaniems įrenginiams – „Google Play Books“. Knygas į ją galite parsisiųsti iš visų oficialių, elektroninėmis knygomis prekiaujančių šaltinių. Ji patogi, nes galima pakeisti teksto šriftus ir jų dydį, pasižymėti teksto dalį ar pridėti savo užrašus. Taip pat čia veikia ir žodyno bei „Google Translate“ vertimo funkcijos.

Galite išbandyti ir „Amazon Kindle“ programėlę, kuria naudotis galite ir neturėdami pačios „Kindle“ skaityklės. Aplikacija yra pritaikyta išmaniesiems įrenginiams – ja naudotis itin patogu, nes visada primenama, kur baigėte skaityti. Joje taip pat lengvai galėsite keisti šrifto dydį, koreguoti ekrano ryškumą bei pasirinkti kitą fono spalvą.

REKLAMA


Lietuviškos elektroninės knygos


Užsienio kalbomis el. knygų gausu, tačiau kasmet vis daugiau literatūros skaitmenizuojama ir lietuvių kalba.


Internetinėje parduotuvėje „Skaityk.lt“ rasite net 14 skirtingų kategorijų apimantį knygų katalogą, kuriame – ir nemažas nemokamos literatūros pasirinkimas.


Elektroninių knygų galima pasiskolinti svetainėje „Interaktyvi biblioteka“. Galėsite pasirinkti iš daugiau nei 2000 skirtingų kūrinių. Skolintis el. knygas paprasta – tam tereikia turėti LIBIS skaitytojo pažymėjimą. Pasiskolintų elektroninių knygų skaitymui reikalingas interneto ryšys. Jas galima skaityti ir mobiliuosiuose įrenginiuose.


Knygas galite ir prenumeruoti. Internetinėje svetainėje ir programėlėje „Milžinas.lt“ už mėnesinį mokestį galite perskaityti tiek knygų, kiek tik spėjate. El. knygas galite įsigyti – patogu ir tai, kad prieš jas pirkdami, galite perskaityti ištrauką ir nuspręsti, ar ji tikrai jums patinka.

REKLAMA


Daugiau nei 500 tūkst. elektroninių knygų rasite „Knygos.lt“ internetinėje parduotuvėje.


Perskaitytas knygas galite pasižymėti ir įvertinti vartotojų pamėgtoje aplikacijoje arba svetainėje „Goodreads“. Čia galėsite skaityti įvairių knygų apžvalgas ir atrasti naujų skaitinių idėjų. Taip pat matysite kokias knygas skaito jūsų draugai.


Audioknygos


Vis labiau populiarėja ir audioknygos. Tokiu būdu „skaityti“ knygas dar patogiau. Klausytis garso įrašo galite atlikdami kitus darbus – tvarkydamiesi, vaikščiodami ar važiuodami automobiliu. Audioknygų pasiūla sparčiai auga, tad šiandien jų rasti tikrai nesudėtinga.


Didelę tokio formato knygų anglų kalba biblioteką yra sukaupusi populiari muzikos platforma „Spotify“. Atsidarę ją į paieškos laukelį įveskite „Audiobooks“ (liet. „Audioknygos“). Tuomet gausite sąrašą knygų grojaraščių, iš kurių galėsite išsirinkti jus labiausiai sudominusį kūrinį. Šioje platformoje rasite pasaulio literatūros klasikų – Franco Kafkos, Fiodoro Dostojevskio, Čarlzo Dikenso, Džeko Londono ir daugelio kitų rašytojų kūrinius.


Platų audioknygų asortimentą gali pasiūlyti ir populiari „Audible“ aplikacija. Ji veikia ir gali būti susieta su daugeliu įrenginių: knygų anglų kalba galėsite klausytis telefone, planšetėje, automobilyje ir per išmaniąją garso kolonėlę. Aplikacija naudotis labai paprasta – tereikia susikurti savo paskyrą, išsirinkti norimą skaitinį ir pradėti jo klausytis. Įsigytas knygas galima parsisiųsti į savo telefoną ar kitą įrenginį ir jų klausytis be interneto ryšio. Be to, kiekvienas naujas narys pirmąją knygą gauna dovanų.



Lietuviškai įgarsintų kūrinių galite įsigyti vartotojų pamėgtoje aplikacijoje arba svetainėje „Audioteka LT“. Čia galima rasti įvairaus žanro audioknygų: grožinės literatūros, asmeninio tobulėjimo, verslo, populiariosios psichologijos, pasakų ir knygų jaunimui. Virtualus katalogas yra nuolat pildomas naujais užsienio ir lietuvių autorių kūriniais.


Jei dar neišsirinkote, ką skaityti rekomenduojame peržvelgti „The New York Times“ rekomenduojamų knygų TOP 10:


1. Lydia Millet „A Children’s Bible“. Romanas apie kartų susiskaldymą ir suaugusiųjų bei paauglių susvetimėjimą.
2. James McBride „Deacon King Kong“. Kriminalinė novelė apie sudėtingą 60-ųjų Bruklino bendruomenės socialinį paveikslą.
3. Maggie O’Farrell „Hamnet“. Tragiška Šekspyro sūnaus Hamneto gyvenimo istorija.
4. Ayad Akhtar „Homeland Elegies“. Įtraukiantis romanas apie imigraciją ir tapatybės paieškas.
5. Brit Bennett „The Vanishing Half“. Romanas apie dvynių seserų ryšį ir asmeninį identitetą.
6. Robert Kolker „Hidden Valley Road“. Pasakojimas apie šizofrenija sergančius vaikus, šeimos skausmą ir medikų pastangas suprasti ligą.
7. Barack Obama „A Promised Land“. Buvusio Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento prisiminimai.
8. James Shapiro „Shakespeare in a Divided America“. Šekspyro pjesių įtakos Amerikos kultūrai analizė.
9. Anna Wiener „Uncanny Valley“. Reikšmingų įžvalgų pateikianti knyga apie šiuolaikinę technologijų pramonę.
10. Margaret MacMillan „War“. Knyga, analizuojanti karo poveikį visuomenei ir žmogiškumui.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)