Psichologijos knygų TOP5: kas aktualu šiais metais

Psichologijos knygų TOP5: kas aktualu šiais metais


Stresas, nerimas, depresija, nepasitenkinimas savo karjera ir santykiais, irzlumas, pervargimas, nemiga – XXI amžiaus žmogaus kasdienybė. Tačiau 2020-ieji metai į kiekvieno mūsų gyvenimą įnešė dar daug sumaišties.


Pasaulinė pandemija nusistovėjusią rutiną sudrebino iš pagrindų. Nuotolinis mokslas ir darbas, apriboti kontaktai su kolegomis ir artimaisiais, žlugusios atostogos ir prarastos darbo vietos, sukėlė daug psichologinių problemų.


Rimtas bėdas būtina spręsti su specialistų pagalba, tačiau šalia visada verta daugiau dėmesio skirti savo emocinei ir psichologinei savijautai.


Vienas iš būdų pažinti ir suprasti save bei atrasti geriausius problemų sprendimo metodus yra skaityti geriausių pasaulio specialistų parengtas psichologines knygas. Interneto knygynas Patogupirkti.lt rekomenduoja penkis 2020-tais metais pasirodžiusius leidinius, kurie kalba šiandien itin aktualiomis temomis:


1. Henrik Fexeus, Catharina Enblad „Persikrauk! Išmok laiku sustoti“. Daug dirbate ar mokotės? Nuolat patiriate stresą ir nemokate ilsėtis? Ši knyga jums! Švedų autoriai kalba apie streso žalą mūsų organizmui. Jie teigia, kad labiausiai nukenčiame ne tada, kai mus veikia stresas, o tada, kai jį patyrę nepersikrauname. Deja, daugelis nemokame to padaryti.

REKLAMA


„Persikrauk! Išmok laiku sustoti“ – praktinis vadovas, kuriame, remdamiesi naujausiais moksliniais tyrimais, autoriai paruošė metodikas, padėsiančias atsigauti mūsų kūnui ir protui.


2. David Epstein „Žmogaus ribos. Kodėl universalai triumfuoja specializuotame pasaulyje“. Provokuojanti knyga, tapusi tarptautiniu bestseleriu. Jau mokykloje esame verčiami apsispręsti kuo norime būti „užaugę“. Programuotojais? Kirpėjais? Dizaineriais? Vieni pasirenka, o kiti blaškosi tarp kelių specialybių ir jaučia kaltę dėl savo nepastovumo.


David Epstein tyrinėjo geriausių pasaulio sporto, meno ir mokslo atstovų profesinę karjerą bei pastebėjo, kad žmonės, kurių domėjimosi interesai platūs, pasiekia daug geresnius laimėjimus greitų sprendimų reikalaujančiose veiklose. Universalai sugeba į problemas pažiūrėti gerokai platesniu žvilgsniu nei siaurą specializaciją turintys profesionalai, taip pat jie yra lankstesni, kūrybiškesni ir lengviau užmezga ryšius.

REKLAMA


Knyga „Žmogaus ribos“ įkvėps į savo profesijos paieškas pažvelgti kiek kitaip ir patirti mažiau streso, dėl to, kad ir vėl keičiate veiklos sritį.


3. Michail Litvak „Psichologinis aikido“. Šiomis dienomis komunikacijos problemos yra kaip niekada aktualios. Susiduriate? Autorius knygą skiria vadovams, pedagogams, psichologams ir visiems, kuriems savo gyvenime tenka bendrauti. Jei nesate atsiskyrėlis – tai jūs!


Psichologinis aikido – medicinos mokslų daktaro Michail Litvak sukurtas metodas, kurį praktikuoja ne tik psichologai, bet ir įvairūs verslo, studijų ir kitų sričių konsultantai. Knygoje kalbama apie konfliktų sprendimą ir prevenciją, nukreipiant agresorių energiją į juos pačius. Pritaikoma visur! Knyga apima tiek teoriją, tiek praktinius pavyzdžius, kaip spręsti konfliktines situacijas gatvėje, namuose ar darbe.


4. Bessel van der Kolk „Kūnas mena viską: kaip išgydyti kūno, proto, ir sielos traumas“. Knygos ašis – žmonės kenčiantys nuo traumų sukelto streso. Tai ne tik karo veteranai ir jų artimieji, kaip įprasta manyti, bet ir asmenys, augę alkoholikų šeimose, gyvenantys su smurtaujančiais partneriais, ar patyrę kitokių traumų. Deja, visi išgyvenimai palieka žymę protuose, stresas perduodamas aplinkiniams, o žmonės nuolat kovoja su pykčiu, bejėgiškumu ir agresija.


Autorius Bessel van der Kolk turi ilgametę darbinę patirtį ir knygoje atskleidžia kaip potrauminis stresas veikia smegenų sritis, atsakingas už pasitikėjimą, malonumą, norą džiaugtis gyvenimu, domėjimąsi aplinka. Rašytojas pataria, kaip suaktyvinti šias sritis. Jis naudoja novatoriškus gydymo būdus, kurie apima jogą, žaidimus, neurologinį grįžtamąjį ryšį, meditaciją ir kt. Bessel van der Kolk rekomenduoja medikamentų ir tradicinių psichoterapijos pokalbių alternatyvas.



5. Susan David „Emocinis lankstumas: kaip geriau suprasti savo emocijas ir išmokti jas priimti“. Ši knyga – naujas požiūris į žmogaus galimybes. Autorė – žymi amerikiečių psichologė ir lektorė. Ji daug metų tyrinėjo žmogaus emocijas ir teigia, kad visai daug svarbiau už žmogaus charakterį yra tai, kaip jis sugeba valdyti savo mintis ir jausmus. Mūsų reakcija į vidinę patirtį valdo karjerą, asmeninius santykius bei sveikatą.


Autorė teigia, kad nors emociškai lankstūs žmonės taip pat patiria stresą ir susiduria su nesėkmėmis, tačiau jie lengviau prisitaiko, paprasčiau priima blogus jausmus ir greičiau juos paleidžia. Šiuolaikiniame greitame pasaulyje emocinis lankstumas yra ypač pravarti savybė, kurią išugdyti ir padeda rekomenduojama knyga.


Populiariosios psichologijos knygos problemų neišspręs. To norėti ir siekti turi pats skaitytojas. Tačiau, be jokios abejonės, šie leidiniai padeda įsigilinti į save, suteikia motyvacijos ieškoti sprendimų, įkvepia tobulėti ir ieškoti harmonijos su aplinkiniu pasauliu. Pasinaudoję autorių siūlomomis metodikomis, skaitytojai atras būdą kontroliuoti savo jausmus, priimti teisingus sprendimus ir tiesiog jaustis saugesniais. Vos keli patarimai gali tapti motyvuojančiu postūmiu gilinti savo žinias ir stiprinti dvasinę sveikatą.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)