Besinaudojančiųjų nauja galimybe nemokamai siųstis knygas iš bibliotekų skaičius išaugo dvigubai

Besinaudojančiųjų nauja galimybe nemokamai siųstis knygas iš bibliotekų skaičius išaugo dvigubai


Lietuvos viešosioms bibliotekoms atnaujinus tarpbibliotekinio abonemento (TBA) paslaugą, suteikiančią galimybę siųstis knygas iš kitų šalies bibliotekų, leidinius užsakančių skaičius per pusmetį išaugo du kartus.


Galimybe užsakyti knygas iš kitų bibliotekų skaitytojai aktyviau susidomėjo 2022 m. spalį, paslaugai tapus nemokamai. Pasak Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos (AVBA) pirmininkės Editos Urbonavičienės, susidomėjimas paslauga ir toliau auga, o skaitytojai džiaugiasi greitu juos dominančių leidinių pristatymu.


Leidiniais pasidalyta jau apie 1 500 kartų


AVBA pirmininkės E. Urbonavičienės teigimu, TBA paslaugai tapus nemokamai, nuo spalio leidiniais tarp bibliotekų pasidalyta jau apie 1 500 kartų, o knygas iš kitų šalies bibliotekų užsakančių skaitytojų skaičius padidėjo 50 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, kai paslauga dar buvo mokama.


„Atnaujinta paslauga džiaugiasi ir bibliotekininkai, ir skaitytojai. Galime patogiai ir greitai dalytis leidiniais, o tai suteikia skaitytojams galimybę vos per kelias dienas gauti norimas knygas. Didžiausias paslaugos pranašumas yra tai, kad skaitytojams nebereikia laukti eilėse dėl norimų knygų, nes kur kas greičiau jas galima gauti tiesiog užsakius iš kitos Lietuvos bibliotekos. Taip pat labiau prieinamos tapo retos ir privačių leidėjų mažu tiražu išleistos knygos. Bendrai tariant, ši paslauga atveria galimybę naudotis didžiuliais Lietuvos bibliotekų fondais – dabar visa Lietuva yra lyg viena didelė biblioteka“, – pasakoja E. Urbonavičienė.

REKLAMA


Anot jos, anksčiau daugeliui žmonių knygas siųsti iš kitų miestų atrodė per brangu, o kai kurie netgi nežinojo, kad tokia paslauga egzistuoja. „Dar ir dabar skaitytojai maloniai nustemba sužinoję, kad knygą galima atsisiųsti nemokamai iš kitos bibliotekos“, – teigia E. Urbonavičienė.


Dažniau užsako mokslams ir darbui skirtą literatūrą


Pirmininkės teigimu, tarpbibliotekinio abonemento paslaugos naudotojai dažniausiai renkasi atsisiųsti rečiau skaitomus leidinius, naudojamus mokslams, studijoms ar darbui.


„Tačiau skirtinguose miestuose žmonės domisi skirtingų žanrų knygomis. Pavyzdžiui, Vilniaus, Klaipėdos ir Panevėžio viešosiose bibliotekose dažniau užsakoma ne grožinė, o dalykinė literatūra. Šiauliuose – kraštotyrinė literatūra, o Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje skaitytojai pageidauja ne tik psichologinės, medicininės, populiariosios ir istorinės literatūros, bet ir naujausių grožinės literatūros kūrinių. Dažniausiai skaitytojai užsako po vieną leidinį, kartais – keletą“, – knygų užsakymų ypatumais dalijasi E. Urbonavičienė.

REKLAMA


Skaitytojų patirčiai gerinti – knygomatai


Siekdamos supaprastinti knygų atsiėmimo procesą, Lietuvos viešosios bibliotekos siūlo ir knygomatų paslaugą. Kol kas jie skirti leidiniams atsiimti, tačiau kai kuriuose veikia ir grąžinimo paslauga.


„Šiuo metu Lietuvoje veikia 81 knygomatas, skaitytojai aktyviai naudojasi šia paslauga. Leidinių atsiėmimas knygomatuose bet kuriuo paros metu sudaro lanksčias sąlygas vartotojams, kurių laisvas laikas nesutampa su bibliotekos darbo laiku. Knygomatai pritaikyti ir judėjimo negalią turintiems asmenims – jų ekranai gana žemai, todėl yra lengvai pasiekiami“, – pasakoja E. Urbonavičienė.


Anot jos, tarpbibliotekinio abonemento paslauga dar nesusieta su knygomatais tiesiogiai, bet tokia funkcija yra planuose.


„Kol kas kiekvienas skaitytojas gali išreikšti pageidavimą gauti iš kitos bibliotekos užsakytą leidinį į pasirinktą knygomatą susisiekdamas su biblioteka el. paštu, telefonu arba gyvai“, – teigia AVBA pirmininkė.


Kalbėdama apie ateities planus ji pasakoja, kad iki vasaros tikimasi atnaujinti tarpbibliotekinio abonemento paslaugos funkcionalumą ibiblioteka.lt. Šioje sistemoje galima rasti visas bibliotekų elektronines paslaugas ir naudotis gausiais bibliotekų ištekliais: knygomis, periodiniais leidiniais, vaizdo ir garso įrašais, žemėlapiais, elektroniniais leidiniais ir kita informacija.


„Ibiblioteka.lt sistemoje atsiras galimybė užsakyti pasirinktą leidinį ar jo dalies kopijas iš kitos bibliotekos. Tai palengvins naudojimąsi tarpbibliotekinio abonemento paslauga ir suteiks galimybę užsakyti norimą knygą iš bet kurios Lietuvos bibliotekos neišeinant iš namų. Taip pat artimiausiu metu bus plečiamas ir knygomatų tinklas“, – ateities planais dalijasi AVBA pirmininkė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)