Šuolis iš socialinių dirbtuvių – į darbo rinką

Šuolis iš socialinių dirbtuvių – į darbo rinką


Česlovui Jegorovui ir Vidmantui Gasperui socialinės dirbtuvės atvėrė kelią į visiškai naują gyvenimą. Sustiprėję ir įgiję darbinių įgūdžių socialinėse dirbtuvėse „Vilniaus viltis“, nuo spalio abu puse etato darbuojasi įmonėje „Varžtų pasaulis“. Pasak socialinių dirbtuvių užimtumo specialisto Giedriaus Bagdono, jų įkvepianti patirtis skatina stengtis ir kitus dirbtuvių lankytojus.


Ugdo kūrybiškumą ir kritinį mąstymą


Socialinės dirbtuvės „Vilniaus viltis“ žmonėms su intelekto sutrikimais yra įkvepianti ir nemokama erdvė, skirta ugdyti reikalingiausius darbinius įgūdžius – kruopštumą, laiko planavimą, nuoseklumą, kūrybiškumą, kritinį mąstymą, komandinį darbą. Socialinės dirbtuvės atlieka darbinių užduočių paiešką, pritaiko jas pagal lankytojo turimus gebėjimus, ugdo naujus lankytojų bendruosius ir specialiuosius darbinius įgūdžius, dalyvauja rengiant individualius planus ir jų įgyvendinimą.


Spalį dirbtuvės pradėjo bendradarbiauti su UAB „Ginestra“ prekybos tinklu „Varžtų pasaulis“ – socialinių dirbtuvių lankytojai čia rūšiuoja ir komplektuoja varžtus. Labai svarbu šį darbą atlikti tiksliai, laiku ir kokybiškai.

REKLAMA


„Dirbtuvių lankytojai dar iki darbo pradžios praktikavosi: gavo užduotis tiksliai suskaičiuoti varžtus, darbą atlikti laiku ir pan. Net su chronometru stebėjome, kaip greitai mums sekasi tai daryti. Dirbtuvių lankytojams teko prisiminti matematiką, turėjo tiksliai atseikėti 10, 45 ar 100 varžtų, į kiekvieną maišelį sudėti skirtingą skaičių skirtingų varžtų, medvaržčių ar vinių.


Juk sudėti į dėžutę, tarkime, 1 432 varžtus net meistrui yra rimta užduotis, o socialinių dirbtuvių lankytojams kaip reikiant teko paplušėti“, – pasakoja socialinių dirbtuvių užimtumo specialistas.


Įdarbinant atsižvelgiama į individualius gebėjimus


„Varžtų pasaulis“ ne tik įdarbino Česlovą ir Vidmantą, bet ir duoda darbinių užduočių „Vilniaus vilties“ lankytojams. „Vid­mantas yra vienas iš stipriausių mūsų bendrijos narių, išbandęs darbą jau kitose įmonėse. Pavyzdžiui, vasarą dirbo aplinkotvarkos darbus atliekančioje įmonėje, tačiau trinkelių ir šaligatvio plytelių kilnojimas jam netiko“, – pamena G. Bagdonas.

REKLAMA


Antrąkart padedant Vidmantui susirasti darbą buvo atsižvelgta į tai, kad veikla nebūtų per sunki fiziškai.


„Todėl labai džiaugiamės, kad „Varžtų pasaulio“ centrinio sandėlio personalo specialistai ir vadovai itin atidžiai įvertino priimamų į darbą asmenų su negalia galimybes, ribojimus ir darbo krūvį“, – „Vilniaus vilties“ specialistus džiugina ir tai, kad pagal Česlovo ir Vidmanto pageidavimą yra priderintas ir atvykimo į darbą laikas, kitos darbo sąlygos taip pat yra maksimaliai geros.


Dirbtuvėse atskleidė talentus


Socialinio darbuotojo padėjėja Asta pasakoja, kaip socialinės dirbtuvės Česlovui padėjo sustiprėti ir susirasti darbą.


„Česlovas dirbtuvėse išmoko pabaigti darbą iki galo. Atskleidė savo turimus talentus, padarė tokių gražių kūrinių, kad dalis jų ir dabar eksponuojami dirbtuvių lankytojų parodoje. Tapo drausmingesnis, punktualesnis. Ypač jo galimybių ribos prasiplėtė tuomet, kai dirbo Vilniaus universiteto Botanikos sode, Europos skulptūrų parke, kur tvarkė aplinką.


Česlovo stipriosios savybės visuomet buvo ištvermingumas ir stipri valia. Mes jį net vadindavome geležiniu žmogumi, terminatoriumi, nes kai kiti jau pavargdavo, Česlovas ir toliau dirbdavo, lyg ką tik pradėjęs. Jis žino, kad jei ateina dirbti, tai tą ir turi daryti.


O darbštumas, matyt, yra jo prigimtinė savybė, atsinešta iš šeimos. Ne mažiau smagu, kad Česlovas turi gerą humoro jausmą, visada šypsosi, yra pozityvus ir draugiškas“, – sako Asta.



Kolegos priima geranoriškai


„Varžtų pasaulio“, kuriame šiuo metu dirba du bendrijos „Vilniaus viltis“ nariai Česlovas ir Vidmantas, sandėlio vadovės Irenos Jasiutovič paklausėme, koks yra darbdavių požiūris į žmones, turinčius intelekto ar psichosocialinę negalią, ir kaip tokius darbuotojus priima kolektyvas.


I. Jasiutovič papasakojo, kad kiti darbuotojai, kolegos naujokus priima geranoriškai: „Prieš įdarbinant intelekto negalią turinčius jaunuolius ypatingai nesiruošėme. Pradžia buvo sunkesnė, nes reikėjo daugiau laiko nuodugniai išaiškinti užduotis, kelis kartus tai pakartoti. Tačiau dabar vaikinai išdrąsėjo – perklausia, jeigu užduotis nevisiškai aiški.


Kartą atlikę kokį darbą, užduotį jau žino visam laikui. Džiugina, kad rodo iniciatyvą, atlikę užduotį ateina, teiraujasi, ką toliau dirbti. Džiugina darbuotojų punktualumas – būtinai paskambina, jeigu mato, kad truputį vėluoja.“


„Varžtų pasaulis“ motyvuoja savo darbuotojus, tad Česlovas ir Vidmantas jau džiaugiasi kilstelėjusiu atlyginimu ir laukia artėjančių atostogų.


Partnerio turinys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)