Sveikatos draudimas studijuojant svetur. Kas šiemet kitaip?

Sveikatos draudimas studijuojant svetur. Kas šiemet kitaip?


Kasmet antrą vasaros pusę, kai aprimsta egzaminų karštinė, į Vilniaus teritorinę ligonių kasą (TLK) kreipiasi daug Lietuvos jaunuolių, vykstančių studijuoti į užsienį. Būsimieji studentai ir tęsiantieji mokslus svetur teiraujasi, ar reikia ligonių kasai pateikti kokius nors dokumentus, kad nenutrūktų draudimas privalomuoju sveikatos draudimu. Šiemet tuo ypač domisi studijuosiantieji Jungtinėje Karalystėje (JK).


Šiais metais išvykstantiesiems studijuoti į užsienį galioja ta pati bendroji tvarka kaip ir anksčiau – privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) yra apdrausti Lietuvos piliečiai ir nuolat Lietuvoje gyvenantys asmenys, studijuojantys Europos Sąjungos, Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino ar Šveicarijos (toliau kartu – ES šalys) aukštųjų mokyklų dieninių studijų skyriuose. Kad galiotų draudimas, jiems tereikia ligonių kasai pateikti pažymą apie studijas. Tačiau po JK išstojimo iš ES šioje šalyje studijas tik pradedantys asmenys valstybės lėšomis Lietuvoje nebebus draudžiami.

REKLAMA


Studijuojant ES šalyse


Vilniaus TLK primena, kad ES šalyse pradedantys studijuoti ar tęsiantys dienines studijas jaunuoliai teritorinei ligonių kasai pagal gyvenamąją vietą Lietuvoje turi pateikti oficialią akademinę pažymą (tai gali būti ir aukštosios mokyklos atsiųsta el. pažyma). Pažymą išduodanti užsienio aukštoji mokykla, kurioje studijuojama, šiuo dokumentu patvirtina, kad asmuo tikrai jos studentas. Taigi kvietimas studijuoti, kurį neretai jaunuoliai pateikia ligonių kasai, pažymos neatstoja. Pažyma turi būti pateikiama kasmet.


Atkreiptinas dėmesys, kad vykstantiems studijuoti į ES šalis asmenims nereikia deklaruoti savo išvykimo iš Lietuvos, nes jį deklaravus prarandamas nuolatinio gyventojo statusas, kartu – ir sveikatos draudimas valstybės lėšomis. Tokiu atveju, kad netektų mokėti už gydymą, tenka pasirūpinti draudimu studijų šalyje arba vėl grįžus į Lietuvą deklaruoti parvykimą.


Išvykstant studijuoti taip pat svarbu turėti nemokamai teritorinėse ligonių kasose išduodamą Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK). Pateikus šią kortelę ES šalių valstybinės sveikatos sistemos gydymo įstaigose, studentams suteikiama tokio masto būtinoji medicinos pagalba, kad dėl sveikatos problemų jie neturėtų grįžti į Lietuvą studijų laikotarpiu.

REKLAMA


Studijuojant JK ir kitose šalyse


Jungtinėje Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystėje studijas tęsiantiems Lietuvos jaunuoliams, t. y. studijas pradėjusiems iki JK išstojant iš ES (2020 m. sausio 31 d.), galioja tokia pat tvarka kaip ES studijuojantiems lietuviams – ligonių kasai būtina pateikti pažymą apie studijas, deklaruoti išvykimo nereikia, svarbu turėti ESDK būtinosios medicinos pagalbos atvejams. Šių studentų, jei jie nenutrauks studijų ir pateiks pažymą, PSD Lietuvoje galios iki 2023 m. rugsėjo 1 d.


Jaunuoliai, dar tik pradedantys studijas JK (po JK išstojimo iš ES), studento statusu Lietuvoje valstybės lėšomis PSD nebebus draudžiami (kaip nedraudžiami studijuojantieji kitose užsienio šalyse – ne ES ar JK). Todėl jau dabar jie turėtų pasidomėti savo sveikatos draudimo galiojimu ir prireikus laiku patys juo pasirūpinti studijų šalyje ar Lietuvoje, kad studijuojant kilus sveikatos problemų netektų savo lėšomis mokėti už gydymą.


Vilniaus TLK taip pat primena, kad Lietuvoje studijuojantys asmenys jokių pažymų teritorinei ligonių kasai pateikti neturi – duomenys apie jų draudimą gaunami iš Studentų registro.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)