Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas M. Barkauskas: „su orkestro nariais kuriame ne tik darbinį, bet ir žmogiškąjį santykį“

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas M. Barkauskas: „su orkestro nariais kuriame ne tik darbinį, bet ir žmogiškąjį santykį“


„Vaikai yra labai svarbi mūsų orkestro kūrybos ir gyvenimo dalis“, – sako Šv. Kristoforo kamerinio orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas, trijų vaikų tėvas M. Barkauskas. Jis ir visi orkestro nariai mielai prisijungė prie organizacijos „Gelbėkit vaikus“ akcijos „Gelbėk su pasaka“, kuria siekiama padėti skurdžiausiai gyvenantiems Lietuvos vaikams, ekonomiškai paliestiems koronaviruso pandemijos, bei įgyvendino net dviejų pasakų interpretacijas.


Modestas teigia pats parinkęs kūrinius orkestro interpretacijoms. „Pasikonsultavau su savo vaikais, peržiūrėjome jų knygų lentynas ir išsirinkome jų mėgstamiausias – J. Marcinkevičiaus „Grybų karą“ ir A. Noll „Mano baubas“. Ypač pastarąją mano mažieji prašo perskaityti net po kelis kartus per dieną. Dabar, kai sukūrėme muzikinį šios pasakos įrašą, tai net skaityti kurį laiką nebereikės“, – juokiasi Modestas.


Dvimečio, keturmečio bei neseniai gimusios mažylės tėtis sako, kad jam labai svarbu, jog vaikai būtų aktyvūs, domėtųsi aplinka, gamta, pažintų žmones. „Prisimenu savo vaikystę, buvau visiškas gamtos vaikas. Kai nereikėdavo į darželį ar mokyklą, tai ištisą dieną praleisdavau lauke su draugais, išeidavau anksti ryte ir grįždavau jau tik temstant. Visą laiką užteko ir veiklos, ir žaidimų, ir nuotykių, aktyvaus bendravimo, nekildavo klausimas – ką veikti“, – pasakoja M. Barkauskas ir sako, kad su savo vaikais taip pat stengiasi kuo daugiau laiko leisti aktyviai, gamtoje. „Man tai atrodo teisinga“, – priduria.

REKLAMA


Nors vaikų auklėjimas labai atsakingas dalykas ir, kaip sako Modestas, daugeliu atvejų priimi sprendimą, o paskui galvoji, abejoji, svarstai, ar aš čia gerai pasielgiau, ar gerai padariau, ryšys, kurį tėvai sukuria su vaiku, atperka viską. „Kartais susikaupia daug darbų, labai sunkių situacijų darbe, įtampų priimant su darbu susijusius sprendimus, bet grįžti namo, pamatai vaikus, juos apsikabini ir visa įtampa dingsta, tarsi išgaruoja. Labai vertinu tą ryšį, norėčiau sugebėti jį visada išlaikyti“, – prisipažįsta trijų vaikų tėvas.


Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ne tik garsėja specialiomis meninėmis programomis vaikams, šeimoms, bet ir orkestro kasdienybėje vaikai yra visada šalia. „Su orkestrantais vystome ne tik darbinį, bet ir žmogiškąjį santykį. Mūsų nedaug, tad ir mūsų bendravimas gaunasi „kamerinis“. Gyvuoja sezono atidarymo ir uždarymo švenčių tradicijos, kai susirenkame su šeimomis, bendraujame. Ir vaikai su tėveliais dažnai ateina į darbą: ar iš darželio anksčiau pasiima, ar tiesiog šiaip ateina kartu, nes įdomu. Vaikai visada būna su mumis, mato, ką mes darome. Apskritai, ir savo programoje teikiame vaikams didelį dėmesį, kurdami analizuojame savo asmenius santykius su vaikais, stengiamės vaikus įtraukti į kūrybą, kad gimtų įdomesnės programos“, – orkestro kūrybos užkulisius praskleidžia meno vadovas.

REKLAMA


„Šv. Kristoforo orkestras yra skirtas bei atviras bendruomenei – ir suaugusiems, ir vaikams. Mes nenorime kažkaip izoliuotis ir būti vienpusiški, tik atlikti muzikinius kūrinius. Mums įdomu ir jaučiame pareigą prisidėti prie socialinių iniciatyvų – vaikų, žmonių su negalia ir kitų. Orkestro nariai fantastiški, nuoširdūs ir visuomet mielai įsitraukia ir patys pasiūlo, kur dar galime prisidėti“, – apie natūraliai gimstančias orkestro socialines idėjas pasakoja kūrybos vadovas Modestas Barkauskas.


Organizacija „Gelbėkit vaikus“ prie kampanijos kviečia prisidėti ir visus Lietuvos žmones: skaityti pasakas, nusifilmuoti, pasidalinti vaizdo įrašu savo socialiniuose tinkluose su grotažyme #GelbėkSuPasaka ir nepamiršti paaukoti skurstantiems vaikams telefonu 1409 (auka 5 Eur) arba skirti norimą paramos sumą bei paraginti tai padaryti savo draugus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)