Trys mitai apie ką tik studijas baigusius darbuotojus

Trys mitai apie ką tik studijas baigusius darbuotojus


Nors šiuo metu Lietuvoje susiduriama su didžiuliu talentų trūkumu, ekspertai pastebi, jog darbdaviai ir toliau neskuba į darbą priimti ką tik studijas baigusių potencialių darbuotojų.


„Diplomas rankose, o į darbą priimti nenori – su tokia realybe susiduria dauguma aukštąjį ar universitetinį išsilavinimą įgijusių jaunuolių. Priežasčių ne viena, tačiau jauniems darbuotojams koją kiša įsisenėję mitai, kuriais tiki darbdaviai“, – teigia globalios personalo sprendimo bendrovės „Manpower“ Lietuvos padalinio vadovė Živilė Švežauskienė ir pateikia tris populiariausius mitus.


1. Jaunas žmogus į darbą žiūri atmestinai

Vis dar yra manančių, kad ką tik studijas baigęs asmuo į darbą žiūri atsainiai – ateina su dideliais lūkesčiais, bet dirbti tingi.


„Kartais gali atrodyti, jog jaunas žmogus į darbą žiūri atmestinai ir nevertina darbovietės, nes jis nedirba taip pat, kaip kitas, pavyzdžiui, savaitgaliais ar vakarais. Tačiau tai nereiškia, kad žmogus į darbą žvelgia atsainiai. Priešingai, tai kaip tik parodo, jog jauni asmenys labai aiškiai geba nubrėžti ribas tarp asmeninio gyvenimo ir darbo. Dabartinė į darbo rinką ateinanti karta išsiskiria stipriais lyderystės gebėjimais, greitu mokymosi tempu, aukšta motyvacija, iniciatyvumu bei kūrybiškumu“, – pastebi Ž. Švežauskienė.

REKLAMA


„Jei žmogus dirba kitaip, tai savaime nereiškia, jog blogiau. Nereikėtų jaunimo iškart „nurašyti“ ar primesti jiems atsainumo etiketę vien dėl kitokios darbo kultūros. Iš šio nesutapimo ir kyla nesusipratimas ir noras apkaltinti jauną darbuotoją, kuris tiesiog kitaip dėlioja prioritetus, užkirsdamas kelią perdegimui ir demotyvacijai darbe“, – pasakoja Ž. Švežauskienė.


Anot jos, bandomasis laikotarpis – puikus būdas išsiaiškinti, kaip yra iš tiesų. Per tris mėnesius, o kartais ir gerokai anksčiau, galima pamatyti, ar žmogus stokoja atsakomybės jausmo, ar tiesiog laikosi kitokių, mums gal šiek tiek neįprastų, tačiau veiksmingų darbo principų, kurie nebūtinai reiškia, jog jam nerūpi. Tai geriausiai parodo mūsų darbo rezultatai, juos ir reikėtų vertinti.


2. Domina ir motyvuoja tik pinigai

Kitas neretai pasitaikantis mitas – ką tik studijas baigęs asmuo dirba tik dėl pinigų, ir tai vienintelė motyvacijos priemonė.

REKLAMA


„Taip, pinigai jauniems žmonėms svarbu. Mat dažnai studijas baigę jaunuoliai nebegauna finansinės pagalbos iš tėvų, iš bendrabučių keliasi gyventi į nuomojamą būstą. Tuomet natūraliai kyla ir poreikis aukštesnėms pajamoms. Tačiau klaidinga manyti, jog tai vienintelė jaunus žmonės motyvuojanti priemonė. Šios kartos atstovams svarbus darbdavio įvaizdis, lygių galimybių užtikrinimas darbovietėje, konstruktyvus grįžtamasis ryšys, emocinė aplinka darbe“, – sako Ž. Švežauskienė.


Ką tik studijas baigusiems jauniems žmonėms svarbios ir karjeros perspektyvos, pastebi ekspertė.


„Jauni žmonės taip pat nori jaustis įvertinti, suprasti savo karjeros kilimo galimybes įmonėje, į kurią darbinasi. Todėl būtų naudinga jau pirmo pokalbio metu aptarti planą, kaip būtų galima kilti karjeros laiptais įmonės viduje. Tai taip pat gali motyvuoti jaunus žmones“, – pataria „Manpower“ Lietuvos padalinio vadovė.


3. Neturi patirties rinkoje – neturi reikalingų įgūdžių

„Vis dar išgirstu sakančių, jog jaunas žmogus neturėdamas patirties rinkoje, neturi ir darbui reikalingų įgūdžių, todėl yra netinkamas kandidatas. Svarbu suprasti, jog nors ką tik mokslus baigęs asmuo gali stokoti darbinės patirties, reikėtų atkreipti dėmesį į kitą turimą patirtį – galbūt jis aktyviai veikė mokyklos ar universiteto atstovybėje, o gal užsiėmė savanoriška veikla. Ten taip pat įgyjama nemažai praktinės patirties, kuri pritaikoma ir darbinėje sferoje“, – sako Ž. Švežauskienė.



Anot jos, naudinga gali būti net ir ta patirtis, kuri nėra tiesiogiai susijusi su darbu, į kurį kandidatuojama.


„Reikalingi ir tie įgūdžiai, kurie buvo įgyti, kai asmuo dirbo kavinėse ar restoranuose – šiuose darbuose išmokstama darbo kultūros, etikos, bendravimo su klientais, greito problemų sprendimo ir kitokių įgūdžių, naudingų bet kuriame darbe“, – dėsto ekspertė.


„Tiesa, į darbą priėmus jauną žmogų, įdirbį turėtų įdėti ir darbdaviai – supažindinti naujokus su jų teisėmis ir pareigomis, apmokyti, skirti laiko individualiems susitikimams, kurie padėtų suprasti, kokios yra darbuotojo atsakomybės ir į ką kreiptis kilus nesklandumams. Tik abiejų pusių pastangos padės užtikrinti teigiamą darbo patirtį ir sėkmingą jaunų darbuotojų integraciją“, – pastebi „Manpower“ Lietuvos padalinio vadovė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)