Milijardieriai per pastaruosius 2 metus susikrovė beveik dvigubai daugiau turto nei likę pasaulio gyventojai

Milijardieriai per pastaruosius 2 metus susikrovė beveik dvigubai daugiau turto nei likę pasaulio gyventojai


Per pastaruosius dvejus metus 1 proc. turtingiausių planetos gyventojų susikrovė beveik dvigubai daugiau turto nei visi kiti pasaulio gyventojai, teigiama pirmadienį paskelbtoje „Oxfam“ ataskaitoje.


Labdaros organizacija, savo metinę ataskaitą apie nelygybę paskelbusi pirmąją pasaulinio ekonomikos forumo Šveicarijos Davoso kurorte dieną, paragino apmokestinti multimilijonierius ir milijardierius mokesčiu iki 5 proc. ir teigė, jog taip būtų surinkta 1,7 trilijono JAV dolerių per metus – pakankamai ištraukti iš skurdo 2 milijardus žmonių.


Šių metų forume dalyvauja daugiau nei 50 valstybių ir vyriausybių vadovų – rekordinis skaičius, taip pat dešimtys centrinių bankų vadovų ir finansų ministrų bei verslo pasaulio atstovų.


„Oxfam“ yra viena atkakliausių forumo kritikių, sakančių, kad per forumą pasaulio elitas dažniausiai tik kalba apie vargšų problemas. „Paprasti žmonės kasdien turi kovoti dėl būtiniausių dalykų, pavyzdžiui, maisto, o turtuolių galimybės pranoksta net beprotiškiausias svajones“, – sakoma „Oxfam International“ vykdomosios  direktorės Gabrielos Bucher pranešime. Jos žodžiais, „šis dešimtmetis bus iki šiol geriausias milijardieriams“.  

REKLAMA


Ataskaitoje, pavadintoje „Kaip išgyvena turtingiausieji“, teigiama, kad 1 proc. turtingiausiųjų tenka beveik du trečdaliai viso nuo 2020-ųjų sukaupto turto, jo vertė siekia 42 trilijonus JAV dolerių - beveik dvigubai daugiau, nei turi 99 proc. likusių gyventojų. „Milijardierių turtai per dieną padidėja 2,7 milijardo dolerių net ir tada, kai infliacija viršija mažiausiai 1,7 milijardo darbuotojų atlyginimus“, – teigia „Oxfam“.


„Oxfam“ ragina įvesti solidarumo turto mokesčius ir pelno mokesčius ir reikalauja, kad turtingieji sumokėtų daugiau.


Daugiausia dėmesio ataskaitoje skiriama didėjančioms gyvenimo išlaidoms, energijos ir maisto išteklių stygiui. „Oxfam“ statistika rodo, kad 2022 m. maisto ir energetikos įmonių pelnas padidėjo daugiau nei dvigubai, akcininkams išmokėta 257 mlrd. JAV dolerių.


„Pandemija, konfliktai ir ypač Rusijos agresijos karas atbloškė mus daugelį metų atgal kalbant apie tokias sritis kaip skurdas, badas, sveikatos priežiūra ir švietimas, o turtingieji tapo dar turtingesni“, – dpa sakė Vokietijos plėtros ministrė Svenja Schulze. „Jei nesumažinsime nelygybės pasaulyje, šių krizių neįveiksime“, – sakė S. Schulze.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)