Apžvalga: viskas, ką jums reikia žinoti apie naująją operacinę sistemą „Windows 11“

Apžvalga: viskas, ką jums reikia žinoti apie naująją operacinę sistemą „Windows 11“


„Windows“ kompiuterių savininkų laukia reikšmingiausias per pastaruosius šešerius metus įvykis – naujoji operacinė sistema „Windows 11“ ir dar sklandesnis darbas kompiuteriu. Be kosmetinių dizaino patobulinimų ji bus dar spartesnė nei jos pirmtakė. Kuo dar išskirtinė pasirodysianti „Windows 11“ – apžvalgoje.


Naujasis „Windows 11“ dizainas


„Windows 10“ galima gana drąsiai vadinti sėkmingu projektu. Per šešerius metus ją parsisiuntė 1,3 mlrd. žmonių. Sistema nepatyrė jokių didelių trikdžių ir sugebėjo pakankamai gerai prisitaikyti prie sparčiai tobulėjančių technologijų. Panašu, kad „Microsoft“ šį kartą priėmė išmintingą sprendimą ir nesiėmė taisyti to, kas visai nesugedę. „Windows 11“ siekta tiesiog geriau pritaikyti šiuolaikiniams poreikiams, ištaisyti smulkias klaidas bei įdiegti naujų pravarčių funkcijų. Kitaip tariant, atšviežinti operacinę sistemą.


Šią strategiją puikiai matome pačiame „Windows 11“ dizaine. Čia nieko dramatiško neatsitiko. Tačiau kosmetiniai atnaujinimai turėtų suteikti daugiau lankstumo. Visų pirma, užduočių juostos ikonos persikėlė į ekrano centrą – panašiai kaip ir „macOS“ sistemoje. Čia rasite ir „Start“ mygtuką. Langų kampai užapvalinti, o jie patys atrodo gana minimalistiškai. „Windows 11“ taip pat naudoja gana daug animacijų, todėl visi vartotojo atliekami veiksmai atrodo sklandūs ir nuoseklūs.

REKLAMA



Didesnė operacinės sparta


„Microsoft“ taip pat teigia, kad atnaujinta operacinė sistema toli gražu – ne vien kosmetinės permainos ir kelios naujos funkcijos. Vartotojai taip pat pajus, kad „Windows 11“ yra ir pastebimai greitesnė. Akivaizdžiausia tai bus paleidžiant kompiuterį po ilgesnio nenaudojimo, naršant internete ir atliekant panašias užduotis. Taip pat teigiama, jog būsimi „Windows“ atnaujinimai užims apie 40 proc. mažiau kompiuterio atminties ir bus įdiegiami fone, netrikdant jūsų darbo.


Geresnė operacinės sistemos optimizacija taip pat reiškia efektyvesnį energijos naudojimą, tad galima tikėtis ir ilgiau tarnaujančios įrenginio baterijos. Beje, dėl „Windows 11“ ypač nekantrauti turėtų žaidėjai. Čia veiks atnaujinta „Xbox“ programėlė, per kurią bus galima naudotis „Xbox Game Pass“ ir „Xbox Cloud Gaming“. Tačiau dar svarbiau tai, kad atnaujinimas pridės tokias funkcijas kaip „DirectStorage“ ir „Auto HDR“. Tai reiškia, kad galėsime mėgautis geresne vaizdo kokybe bei tikroviškesnėmis spalvomis, taip pat išaugusiu grafikos atkūrimo greičiu.


„Windows 11“ ir „Android“ programėlės


Visgi bene ryškiausia ir ambicingiausia „Windows 11“ naujiena – jos integracija su mobiliosiomis platformomis. Atrodytų, „Microsoft“ čia turėjo susidurti su pakankamai dideliais sunkumais. Kompanija neturi savo mobiliosios ekosistemos – po nesėkmingo bandymo kurti „Windows Phone“, prie šio projekto taip ir nebesugrįžta. Tačiau jai vis tiek pavyko suteikti vartotojams galimybę naudotis „Android“ programėlėmis tiesiog savo kompiuteriuose. Kaip tai veikia?

REKLAMA


Pasirodo, „Microsoft“ pasiekė partnerystės susitarimą su „Amazon“. Pastaroji turi savo elektroninę programėlių platformą. Joje galima rasti beveik visas aplikacijas, kurios yra ir „Google Play“. Susiejus savo „Microsoft“ ir „Amazon“ paskyras, pastarosios turinys automatiškai persikels į „Microsoft Store“, iš kurios programėles bus galima parsisiųsti tiesiai į savo kompiuterį. Skamba labai patogiai, telieka įsitikinti, kaip sklandžiai toks modelis veiks.


„Windows 11“ valdiklis


Valdiklio (angl. „Widget“) funkcija pastaraisiais metais sugrįžta į išmaniuosius įrenginius. Nors „Android“ vartotojai juo naudojasi jau gerą dešimtmetį, pasirodymas „iOS 14“ operacinėje sistemoje šiai funkcijai suteikė naują gyvenimą. „Microsoft“ taip pat stengiasi žengti koja kojon su šia tendencija. Štai „Windows 10“, po vieno iš rutininių atnaujinimų, gavo „News and Interests“ (liet. naujienos ir pomėgiai) skydelį. Tačiau naujojoje versijoje žengiama dar toliau.


Valdikliai yra vienas ryškiausių „Windows 11“ akcentų. Jiems suteiktas specialus langas, pasirodantis kairiajame ekrano šone, kurio dydį galima koreguoti pagal savo poreikius. Visi čia esantys valdikliai yra personalizuoti dirbtiniu intelektu. Algoritmas stebi, kas jums įdomu bei aktualu ir į tai atsižvelgia formuodamas naujienų srautą. Valdiklių langą pildyti galima tiek pačios „Microsoft“, tiek trečiųjų šalių kuriamomis programėlėmis.



Beje, valdiklius personalizuoti turėtų būti lengviau ir dėl atnaujinto nustatymų lango. „Microsoft“ čia viską gerokai supaprastino, atsisakė kai kurių erzinančių dialogų langų, kelis kartus klausiančių, ar jūs tikrai esate įsitikinę dėl vieno ar kito sprendimo.


Skirtingi „Windows 11“ ekranai ir jų išdėstymai


„Windows“ visada turėjo smulkių, bet labai patogių funkcijų, prie kurių vartotojai taip priprato, kad be jų nebegali įsivaizduoti darbo kompiuteriu. Tarkime, operacinė sistema suteikia galimybę ekraną padalinti lygiai per pusę ir kairėje laikyti atidarytą „Word“ dokumentą, o dešinėje – naršyklę.


Naujoje versijoje ši funkcija dar labiau patobulinta. „Snap Layouts“ pavadintas atnaujinimas leis pačiam pasirinkti kaip padalinti savo ekraną. Pavyzdžiui, skirstyti bus galima į tris lygias dalis arba į dvi mažesnes ir vieną didesnę ar pan. Dar svarbiau tai, kad ši funkcija pasiekiama vienu mygtuko paspaudimu – ją rasite įrankių juostoje „Taskbar“.


Lankstumo ir patogumo tai pat suteiks darbalaukio atnaujinimai. Lig šiol juos buvo galima susikurti kelis ir taip greičiau pereiti nuo vienos užduoties prie kitos. Tačiau „Windows 11“ pirmą kartą juos leis susikurti vizualiai visiškai skirtingus, pritaikytus paros laikui ir jūsų veiklai. Vienokį darbalaukį galėsite turėti darbui, visai kitokį – laisvalaikiui. Tai turėtų padėti nepasimesti tarp profesinių ir asmeninių užduočių ir lengviau persiorientuoti iš darbo į poilsio režimą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)