Spauda – kokybiška žiniasklaida, išsaugojusi tikrąsias vertybes

Spauda – kokybiška žiniasklaida, išsaugojusi tikrąsias vertybes


Minint gegužės 7-ąją - Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, - asociacija „Nacionalinė spauda“ ragina nepamiršti svarbiausių žurnalistikos priedermių – patikrintų žinių sklaidos visuomenei, žurnalistų atsakomybės ir profesionalumo.


Žiniasklaida, kuri dar ir šiandien pirmiausia suprantama kaip spauda, daug metų atlieka demokratijos sargo vaidmenį. Laisvas žodis visose pažangiose valstybėse yra demokratijos pamatas. Žurnalistai, pateikdami informaciją plačiajai visuomenei, saugo valstybes nuo didžiųjų blogybių – korupcijos, piktnaudžiavimo, protekcionizmo, užkerta kelius nusikalstamiems veiksmams. Spauda per daugelį metų pelnė skaitytojų pasitikėjimą. Dar ir šiandien žurnalistai neretai būna ta paskutinė instancija, į kurią kreipiasi neteisybę patyrę asmenys ir dažniausiai sulaukia pagalbos ir palaikymo.


Tradicinė žiniasklaida turi ne tik galimybę gauti informaciją ir ją naudoti viešumoje. Ji turi ir pareigą tą informaciją naudoti atsakingai: kritiškai vertinti informacijos šaltinius, išklausyti kuo įvairesnes nuomones, nepiktnaudžiauti, neužgauti, nesuklaidinti.

REKLAMA


Interneto ir technologijų plėtra suteikė žmonijai milžiniškas galimybes, tačiau tuo pačiu užkrovė ir pareigą patiems atsirinkti, kas yra tiesa, o kas yra melas. Todėl šiandien mūsų visuomenė susiduria su tam tikrais iššūkiais – ne visi, turintys galimybę viešai skleisti informaciją, elgiasi atsakingai, ne visi laikosi etikos normų, ne visiems galioja teisės aktai. Keliomis frazėmis viešumoje galima ne tik sugriauti žmogaus gyvenimą, sužlugdyti verslą, bet gal net ir sukelti suirutę valstybėje.


Todėl šiandien ypatingai svarbu įvertinti spaudos vaidmenį mūsų gyvenime. Spausdintas žodis išliko pačiais sunkiausiais laikais, kuomet buvo siekiama sumenkinti lietuvių kalbą, sugriauti valstybės pamatus. Spausdintas žodis ne kartą buvo laisvės šauklys ir teisingumo garantija. Todėl ir šiandien tikimės, kad informacinio triukšmo laikais galimybė viešumoje skleisti informaciją bus lydima atsakomybės ir pagarbos.

REKLAMA


Rinkos tyrimų bendrovės „Kantar“ duomenimis asociacijos narių leidinių nuolatinių skaitytojų auditorija – 842 200, o apskritai jie pasiekia iki 1 297 500 skaitytojų. „Nacionalinė spauda“ vienija populiariausius spaudos leidinius: žurnalus „Savaitė“, „Žmonės“, „Prie kavos“, „Stilius“, „Namie ir sode“, „Ji“, „Edita“, „Moteris“, laikraščius „Lietuvos rytas“, „Valstiečių laikraštis“ ir kt. Juose dirba beveik 400 darbuotojų, kurie puikiai žino, kas yra žurnalisto profesionalumas ir etika. Geriausia žurnalistikos praktika besivadovaujantys kolegos dėl savo darbo specifikos turi galimybę tikrinti informaciją prieš ją pateikdami visuomenei, todėl šiandien turime atsvarą įvairiausios informacijos srautui, kuris neretai klaidina, pateikia neišanalizuotą, nepatikrintą informaciją. Spaudos žurnalistai ir toliau visomis išgalėmis siekia užtikrinti viešos informacijos kokybę, jaučia atsakomybę prieš visuomenę, prieš kiekvieną žmogų.


Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga sveikiname visus kolegas žurnalistus ir kviečiame nepamiršti gražios lietuviškos patarlės, kad žodis žvirbliu išlekia, o jaučiu sugrįžta.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)