Ar kava be kofeino gali prilygti tikrai kavai?

Ar kava be kofeino gali prilygti tikrai kavai?


Kava be kofeino – ne naujiena. Lentynose visi esame matę kavos pakaitalų be kofeino: cikorijų, miežių, gilių ar net pienių šaknų kavos. Visos jos turi „kavos“ vardą, nors jų skonis nė iš tolo neprimena nei puodelio arabikos ar robustos kavų.


Taigi, ar ar kava be kofeino gali būti gardus ir kvapnus gėrimas tik be tonizuojančio poveikio?

Decaf arba kava be kofeino

Tikrai taip. Technologijų pagalba, šiandien galime mėgautis tokiu pačiu kavos kūnu ir aromatų palete savo puodeliuose, tik be kofeino. Tiesa, kofeino tokiose pupelėse šiek tiek yra (iki 4 proc., nes visiškai pašalinti kofeino neįmanoma).


Nors tokios kavos skeptikų daug, tačiau jų sparčiai mažėja. Tiesą sakant, tai sparčiai populiarėjantis gėrimas. Kai kuriais atvejais, „Decaf“ pupos sudaro 15 proc. visų parduodamų pupelių. Į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis kavą be kofeino – tai yra kavos pupų kokybė, šviežumas ir metodas, kuriuo pašalintas kofeinas.


Kaip pašalinamas kofeinas?

Vandeniu. Dar žalios kavos pupos yra praplaunamos vandenyje, išdžiovinamos. Jau vėliau - skrudinamos. Taip išlaikomos tiek skoninės, tiek aromatinės kavos savybės.

REKLAMA


Tiesą saknat, tai nėra šių laikų išradimas. XX a. pradžioje, Liudvigas Roselius pastebėjo, kad jo laive gabentos žalios pupelės išmirko jūros vandenyje. Nenorėdamas prarasti brangaus krovinio, jis jas išdžiovino ir paskrudino. Rezultatas nustebino. Kava buvo tokia pat aromatinga, gardi, kaip ir paprastų pupelių. Tik... gerokai mažiau tonizavo: kofeino joje beveik nebeliko. Po 3 metų Ludvigas patentavo šį procesą, kuriame panaudojo benzeną kaip tirpiklį bei garus. Nors benzenas šiandien nevartojamas, o šis procesas – imlus laikui bei ištekliams, tai buvo pamatas decaf kavai.


Šiandien yra ir daugiau būdų, bet populiariausias - „Swiss Water“. Naudojant šį metodą, kavos pupelės apdorojamos vandeniu ir aktyvuota anglimi. Procesas reikalauja daug priežiūros: vienai partijai skiriama apie 10 valandų, tačiau rezultatas ne tik saugus, bet ir ekologiškas.


Tad jei norite išbandyti kavą be kofeino, ant pakelio ieškokite žymos water. Ar tai bus Swiss water ar mountain water, jau nebe tiek svarbu - būsite užtikrinti, kad išsirinkote kokybišką kavą. Daugiau puikios kavos galite rasti ir huracan.lt.


Partnerio turinys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)