Amerikietiškas futbolas Lietuvoje: mažais žingsniais, bet į priekį

Amerikietiškas futbolas Lietuvoje: mažais žingsniais, bet į priekį


Dešimtis tūkstančių žmonių dideliuose stadionuose, paskutinėmis akimirkomis pusę aikštės prabėgantis ir lemiamus taškus pelnantis herojus, milijoniniai reklamų kontraktai ir kvapą gniaužianti intriga tarp aršiai kovojančių komandų, vėliau persikelianti į eilinių namų galinius kiemus, kur daug vilčių turintys vaikai mėto tarpusavyje kamuolį ir svajoja ateityje tapti sporto žvaigždėmis. Taip amerikietiškas futbolas atrodo Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau situacija Lietuvoje atrodo visiškai kitaip.


Marius SALYS


Jauna sporto šaka


Jeigu JAV amerikietiško futbolo rungtynės pirmą kartą buvo sužaisto dar 1869 metų lapkritį, į Lietuvą ši sporto šaka atkeliavo tik prieš kelis metus. Pirmosios amerikietiško futbolo užuomazgos atsirado 2016 metų kovo mėnesį, kuomet buvo įkurtas „Vilnius Iron Wolves“ klubas. Prie šio sporto atsiradimo Lietuvoje labiausiai prisidėjo populiauriausios JAV NFL lygos entuziastai ir sekėjai, kurie nusprendė, kad galima ne tik stebėti ar kalbėti apie tai, bet ir patiems pabandyti žaisti.

REKLAMA


Vienas Vilniaus „Iron Wolves“ įkūrėjų Gaudrius Dzikaras pasakoja, kad prieš amerikietiško futbolo atsiradimo Lietuvoje prisidėjo ir garsus šalies žurnalistas Andrius Tapinas, kuris viešai išreiškė meilę šiai sporto šakai ir taip paskatino ir kitus tuo domėtis.


„Anksčiau buvo daugiau stebėjimas, tačiau vėliau atsirado ir noras pabandyti žaisti. Tarp mėgėjų amerikietiškas futbolas laisvalaikiu yra žaidžiamas be kontakto, tai yra vadinama flag futbolu, kuomet kiekvienas žaidėjas prie savo kūno turi specialias vėliavėles, kurias kiti žaidėjai turi ištraukti iš už diržo. Tokį futbolą vasaros savaitgaliais pradėjo žaisti NFL entuziastai, o vėliau subrendo ir mintis pagaliau pabandyti suburti tikrą komandą.“


Dabar tokių komandų Lietuvoje yra dvi: be vilniečių amerikietiškas futbolas taip pat žaidžiamas ir Kaune, kur yra įsikūrusi „Dukes“ ekipa. Tiesa, pati sporto šaka Lietuvoje kol kas siekia tik mėgėjų lygį. Tam, kad būtų sukurta amerikietiško futbolo federacija, reikia ne tik finansų, bet ir daugiau klubų – bent trijų.

REKLAMA


„Žvelgiant į aplinkines šalis, tikrai yra potencialo amerikietiškam futbolui augti Lietuvoje ir susikurti federaciją. Turi potencialo ir Klaipėda, ir Panevėžys. Galbūt nėra realu po penkių metų turėti dešimties komandų lygą, tačiau keturis ar penkis klubus galime turėti“, - teigia G. Dzikaras.


Žaidžia užsienyje


Nors Lietuvoje tokios sporto šakos komandų yra vos dvi, tai daug problemų nesukelia. Tiek Vilniaus, tiek Kauno klubas dalyvauja tarptautiniuose turnyruose, kuriuose sėkmingai semiasi patirties.


„Iron Wolves“ tarptautiniuose turnyruose rungtyniauja jau tris sezonus, juose jie rungtyniauja su Lenkijos, Baltarusijos, Estijos, Latvijos, Rusijos ir Ukrainos komandomis. Šiemet į tarptautinį ringą žengė ir kauniečiai.


„Lietuvoje žaidžiame su kauniečiais, labai smagu, kad jie greitai auga. Jiems tai buvo pirmas tarptautinis sezonas, o anksčiau jie žaisdavo tik draugiškas rungtynes“, - teigia G. Dzikaras.


Šiemet tiek „Iron Wolves“, tiek „Dukes“ rungtyniauja naujai įkurtoje Europos Super Lygoje, kurią organizuoja Lenkija. Į Vakarų divizioną patekusios lietuvių ekipos savo jėgas išmėgino vien tik su Lenkijos komandomis. Tuo tarpu Rytų divizione grumiasi Rusijos ir Baltarusijos klubai.


Smarkiai progresuoja


Ne taip, kaip JAV, Lietuvoje amerikietiško futbolo rungtynės nepritraukia šimtatūkstantinių žiūrovų minių. Ir nors mūsų gimtinėje ši sporto šaka nėra profesionali, susidomėjimo sulaukia.



„Labai džiugu, kad nebe esame tik baltas taškas ir ši sporto šaka Lietuvoje populiarėja, kadangi kaimyninėse šalyse ji jau kurį laiką egzistuoja“, - sako G. Dzikaras.


Vieno amerikietiško futbolo Lietuvoje pradininkų teigimu, pastaruoju metu jaučiamas didelis progresas. Jeigu galvojate, kad sportininkų gyvenimas yra lengvas – klystate. Jeigu JAV pasirašomi milijoniniai reklamos kontraktai, klubai žaidėjams moka milžiniškus atlyginimus, čia šios sporto šakos atstovai, ne tik futbolininkai, bet ir klubų darbuotojai, už savo vargą negauna nė cento, taip pat dažniausiai neturi ir finansinių rėmėjų.


„Vien partnerystė su sporto klubu ar autobusų kompanija, kuri suteikia geresnes sąlygas nuvažiuoti į tarptautines rungtynes, smarkiai sumažina kaštus, kuriuos anksčiau turėdavo padengti patys žaidėjai. Jie ir dabar kiekvieną mėnesį moka mokestį, kuris siekia 20 eurų. Jis yra simbolinis, tačiau jo užtenka komandos kasdienybei: treniruočių, rungtynių aikštės nuomai ir kitoms išlaidoms padengti“, - atskleidė G. Dzikaras.


Daugelis amerikietiško futbolo entuziastų puikiai supranta tokią situaciją ir žino, kad šia sporto šaka užsiima tik dėl malonumo – tai yra aktyvus būdas praleisti savo laisvalaikį. O ir labiausiai žavi ne galimybė užsidirbti pinigų, tačiau labiau dvasinis penas: amerikietiškame futbole komanda sėkmingai žaidžia tik tuomet, kai yra ne tik gerai pasiruošusi taktiškai, bet ir yra labai vieninga. Būtent komandoje vyraujanti brolybė dažniausiai nusveria faktą, kad Lietuvoje šią sporto šaką galima vystyti tik tuomet, kaip patys žaidėjai susimoka už galimybę sportuoti.


Dar nėra vietos jaunimui


Lietuviams įprastą futbolą ar krepšinį vaikai neretai pradeda žaisti dar būdami ketverių metų. Šios sporto šakos yra puikiai išvysčiusios savo jaunimo rengimo sistemas. Tačiau amerikietiškas futbolas kol kas dar negali pasiūlyti tokio užsiėmimo jaunimui.

REKLAMA


G. Dzikaras pasakoja, kad nepaisant to prie treniruočių prisijungia nemažai jaunimo, o keli jų aktyviai žaidžia „Iron Wolves“ komandoje. Tačiau kadangi amerikietiškas futbolas Lietuvoje vis dar yra mėgėjiška sporto šaka, sunkiau sutvarkyti ir darbui su nepilnamečiais reikalingus dokumentus.


„Galvojame apie jaunimo komandas, tačiau nėra paprasta tai padaryti kalbant iš organizacinės pusės. Visgi mūsų ateities vizijoje yra ir jaunimo komandos. Bet kuriame klubiniame sporte jaunimo ugdymas yra išgyvenimo pagrindas. Esame mėgėjai, kurie viską darome iš idėjos, tačiau net jeigu ir turime daug idėjų, joms reikia ieškoti finansų. Galbūt kitais metais pavyks pradėti darbą ir su paaugliais.“


Amerikietiškame futbole tikrą kontaktinį žaidimą pradeda praktikuotis tik paaugliai, kurie yra sulaukę bent dešimties metų amžiaus. Iki tol jaunesni vaikai dažniausiai žaidžia bekontaktinį flag futbolą, kuomet mokosi žaidimo subtilybių ir bando suprasti taktiką bei apsaugų panaudojimą.


Svarbiausia – saugumas


Kaip ir kiekvienoje sporto šakoje, taip ir amerikietiškame futbole skiriamas didelis dėmesys žaidėjų saugumui. G. Dzikaras pasakoja, kad nors ir Lietuvoje šis žaidimas vyksta tik mėgėjų lygmeniu, teisėjai niekuomet nepradeda rungtynių, jeigu šalia aikštės nebudi medicinos personalas. Lygiai taip pat vieni kitus saugo ir žaidėjai.


„Jie puikiai žino, kad žaidžia prieš tokius pat mėgėjus ir po rungtynių jie greičiausiai susitiks pabendrauti, todėl čia nėra žaidžiama iki pat galo. Taip dažniausiai išvengiama ir sužeidimų ar traumų, kurių pasitaiko profesionaliame futbole. Visuomet stengiamasi viską išlaikyti protingame lygyje.“


2017 metais paskelbto tyrimo, kuriame buvo nagrinėjami gyvybių netekę buvę NFL lygos žaidėjai, duomenys parodė, kad net 110 iš 111 tokių futbolininkų kentėjo dėl chroninės trauminės encefalopatijos arba nuolatinių galvos smegenų pažeidimų. Tai yra didelė problema amerikietiškame futbole. Tačiau Lietuvoje tokių sužeidimų iki šiol pavyksta išvengti.


„Per trejus metus neturėjome nė vienos galvos traumos. Iki šiol didžiausia galvos trauma pasitaikė varžovų žaidėjui, kuriam nuo galvos nulėkė šalmas ir jis patyrė nubrozdinimą. Geras penkias minutes prie jo buvo ir teisėjai, ir medikai, ne dėl to, kas nutiko kažkas blogo, bet kad įsitikintų, jog jam tikrai viskas gerai. Mėgėjiškame futbole pirmiausiai dėmesys yra skiriamas žaidėjų saugumui“, - tikina G.Dzikaras.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)