Ryškus, stebinantis ir įkvepiantis – tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“ Klaipėdoje

D. Rimeikos nuotr.


Jau aštuntus metus slenkstis į vasarą Klaipėdoje sutampa su didele teatro švente. Klaipėdos dramos teatre rengiamas tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“ žiūrovams suteikia tiek progą per koncentruotą laiką susipažinti su naujausiais Lietuvos teatro kūrėjų darbais, tiek galimybę apsilankyti pasaulyje žinomų režisierių kurtuose spektakliuose.


Partnerių turinys


„TheATRIUM“ susideda iš dviejų stambių programos segmentų: Lietuvos teatro vitrinos ir tarptautinės programos dalies. Visi festivalio renginiai vyksta Klaipėdos dramos teatro salėse ir už tą pačią kainą, kaip repertuariniai spektakliai.


Lietuvos teatro vitrinos programa – koncentruotas penkių dienų įvykis gegužės 15–19 dienomis, jos metu šiais metais bus parodyta dešimt spektaklių iš įvairių Lietuvos teatrų.


Antroji festivalio programos dalis prasidės gegužės 24-ąją ir išsidėstys lėtesniu tempu – joje penki spektaklių pavadinimai. Pora iš jų bus rodomi po du kartus. Po kiekvieno iš šių spektaklių (jei rodomas du kartus – po pirmojo jo rodymo) vyks publikos susitikimai su kūrybinės komandos atstovais, juos moderuos Klaipėdos dramos teatro aktoriai.

REKLAMA


Tarptautinė programa prasidės vienu svarbiausiu šiuolaikinių Europos režisieriumi tituluojamo italo Romeo Castellucci spektakliu „Bros“. Spektaklyje dalyvaus per dvidešimt vyrų, dauguma be jokios sceninės patirties, jie vilkės Amerikos policininkų uniformas ir bus pasirašę sutartį, jog akylai vykdys per ausinukus girdimus nurodymus. Antrasis šios programos narys, Mariano Pensotti „La Obra“, į Klaipėdą atvyks iš tolimosios Argentinos.


M. Pensotti abipus Atlanto gerai žinomas režisierius, o „La Obra“ – naujausias jo kūrinys. Spektaklyje pasakojama istorija apie žydų kilmės lenką, 1962 m. atvykstantį į Argentinos kaimą ir jo laukuose pradedantį statyti scenografiją, primenančią karo siaube prarastus namus Lenkijoje. Tarptautinėje programoje taip pat spektaklis iš Estijos pasienio miesto Narvos – „Išsirink geresnę versiją“, jo dramaturgė Natalka Blok, režisierius latvis Valters Sīlis.


Spektaklyje apsvarstoma skaudi situacija, kuomet žmogus yra priverstas rinktis, nors geresnės versijos pasirinkti neįmanoma. Spontaniškai tarptautinėje programoje atsirado ir vienas iš paskutinių režisieriaus Rimo Tumino darbų, „Gesher“ teatre Tel Avive kurta „Ana Karenina“. Festivalį uždarys latvio Elmārs Seņkovs spektaklis „Graikai“, nukeliantis į Antikos mitais pagrįstą žmonių atsiradimo laiką.


Daugiau informacijos: www.theatrium.lt







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)