2022-ųjų maisto tendencijos pagal tinklaraštininkę Running Vita: ką valgėme šiemet?

2022-ųjų maisto tendencijos pagal tinklaraštininkę Running Vita: ką valgėme šiemet?


Besibaigiantys metai skatina atsigręžti atgal ir pažvelgti, kaip atrodė gastronomijos pasaulis 2022 metais. Maisto tinklraštininkė, kulinarijos nuomonės formuotoja ir receptų knygos autorė Vita Marija Murėnaitė, geriau žinoma Running Vita slapyvardžiu, siūlo prisiminti jos akimis populiariausias ir lietuvius šiemet džiuginusias kulinarines tendencijas.


Karaliavo Azijos virtuvė


Maisto tinklaraštininkė Running Vita pastebi, kad laikai, kai Lietuvoje galėjome rinktis tik iš kelių Azijos šalių virtuvės patiekalų – jau seniai praeityje. Šiandien čia gausu skirtingus regionus atspindinčių restoranų, o egzotiškus patiekalus lietuviai vis dažniau išbando ir namuose.


„Visa Azijos virtuvė šiemet buvo „ant bangos“ – atsidarė ir puikiai gyvuoja ne vienas restoranas, kuriame galima mėgautis niekur negirdėtais bei nematytais patiekalais. Šio žemyno įkvėptus patiekalus žmonės taip pat drąsiai išbando namuose, parduotuvėse ieško udon makaronų, verda daug laiko reikalaujančius ramenus, gamina ypač populiarius korėjietiškus raugintus kopūstus kimchi“, – pasakoja Running Vita.

REKLAMA


Nepamainomi pusryčių atributai


Ne vieno išradingo recepto autorės V. M. Murėnaitės teigimu, tikrą aukso amžių šiemet išgyveno ir kiaušiniai, kurie ne tik tapo nepakeičiamu pusryčių atributu, bet ir diskusijų objektu.


„Žmonės vis daugiau dėmesio skiria vištų auginimui, pradeda suprasti kiaušinių ženklinimą, stengiasi rinktis laisvai laikomų vištų kiaušinius. Daugiau dėmesio skiriant kiaušinių kokybei juos renkamasi valgyti visose įmanomose formose. Taip pat jie randa vietą ne tik pusryčių meniu, bet ir ant ryžių, makaronų patiekalų ar net sriubose“, – pasakoja maisto tinklaraštininkė.


Dar vienas neatsiejamas pusryčių simbolis, pasak Running Vita, yra natūralaus raugo – „sourdough“ – duona. Ją žmonės šiemet itin dažnai kepė namuose, raugą perdavinėjo iš rankų į rankas, o iš šios duonos gamino ir toliau gamina skrebučius su avokadais, įvairių skonių suspaustus sumuštinius.


Augalinė mityba, kombučia ir tunas iš arbūzo


Pasak maisto tinklaraštininkės, augalinė mityba – tai dar viena tendencija vyravusi 2022-aisiais. Šiemet maisto gamyboje buvo itin populiaru naudoti valgomas žoleles ir gėlių žiedus. Iš populiariausių produktų viršūnių niekur nesitraukė augalinis pienas, burokėlių arba kruopų mėsainiai ir netgi tunas pagamintas iš arbūzo.


„Šiemet visi garsiai kalbėjome ir ragavome supermaistą. Tai košės su spirulina, japoniška matcha arbata, įvairūs dubenėliai su riešutais, uogomis, glotnučiai su sėklomis ar net svirpliai, kurie vis dažniau sutinkami kaip sveikuoliškų batonėlių ar kokteilių mišinių dalis. Populiariausias 2022 m. gėrimas neabejotinai yra kombučia“, – pasakoja Running Vita.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)