Lietuvos gatvėmis netrukus riedės vandeniliu varomas transportas

Lietuvos gatvėmis netrukus riedės vandeniliu varomas transportas


Susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė sako, kad vandenilis gali tapti išsigelbėjimu, siekiant pakeisti gamtines dujas, anglis ir naftą nuo iškastinio kuro priklausomuose pramonės ir transporto sektoriuose.


„Lietuva iki 2030 m. planuoja ne tik paskatinti vandeniliniu varomų visų rūšių transporto priemonių – lengvųjų, autobusų ir vilkikų – įsigijimą, bet ir sukurti joms reikalingą vandenilio papildymo infrastruktūrą.


Vandeniliu varomas transportas greitai riedės Lietuvos gatvėmis: Susisiekimo ministerijos tikslas iki 2026 m. įrengti 4 viešai prieinamas vandenilio papildymo stoteles, o pirmoji turėtų atsirasti 2024-ųjų pabaigoje“, – Transporto inovacijų forumo diskusijoje kalbėjo A. Vaiciukevičiūtė.


Siekiant užtikrinti ir verslo, ir visos visuomenės poreikius, įrengiamos vandenilio stotelės turėtų būti pritaikytos lengvosioms, sunkiosioms ir viešojo transporto priemonėms, t. y. turėti 350 ir 700 barų papildymo galimybę.


Stotelių įrengimui finansuoti Lietuvoje yra numatyta 2,4 mln. eurų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) lėšų. Susisiekimo ministerija sieks padidinti finansavimą iki 3,6 mln. eurų. Kvietimą teikti paraiškas gauti finansavimą numatoma skelbti 2023 m. sausio mėn., o finansavimui gauti bus skelbiamas konkursas.


Susisiekimo ministerija lygiagrečiai su vandenilio stotelių įrengimu sieks paskatinti ir vandeniliu varomų transporto priemonių įsigijimą. Kvietimus vandeniliu varomiems automobiliams įsigyti numatoma skelbti 2023 m.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)