Istoriniu apdovanojimu įvertinti „Piligrimai“ – jau kino teatruose

Istoriniu apdovanojimu įvertinti „Piligrimai“ – jau kino teatruose


Pasaulį apkeliavęs lietuvių kūrinys pagaliau sugrįžo namo – ketvirtadienio vakarą sostinės kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ įvyko nacionalinė filmo „Piligrimai“ (rež. Laurynas Bareiša) premjera. Nuo penktadienio filmas – visos Lietuvos kino teatruose.


Gausiai susirinkusius kultūros pasaulio ir kino industrijos atstovus bei lietuviško kino palaikytojus pasveikino festivalio „Kino pavasaris“ vadovas Algirdas Ramaška. Vos prieš kelias dienas šioje scenoje buvo įteiktas festivalio apdovanojimas, skirtas Pauliaus vaidmenį „Piligrimuose“ sukūrusiam Giedriui Kielai, o ketvirtadienio vakarą dėmesys skirtas visai kūrybinei komandai. Ji po pertraukos susitiko kino salėje pamatyti prieš beveik dvejus metus Karmėlavoje nufilmuoto savo kūrinio.


Debiutinį ilgametražį rudenį Venecijos festivalyje pristatęs režisierius Laurynas Bareiša tuomet namo parvežė aukščiausią apdovanojimą Lietuvos kinui – programos „Orizzonti“ liūtą.


Pagrindinė pasaulyje įvertinto filmo tema – kaip žmogui pavyksta susitvarkyti su patirtomis traumomis. „Piligrimai“ pasakoja apie du žmones (aktoriai Giedrius Kiela ir Gabija Bargailaitė), važiuojančius aplankyti miestelio Kauno rajone, kur lygiai prieš ketverius metus buvo nužudytas Pauliaus brolis, Indrės vaikinas Matas. Ko jie čia atvyko, kaip juos pasitiks vietiniai ir ką pakeis ši kelionė? Kūrybinė komanda L. Bareišos gimtojoje Karmėlavoje praleido visą mėnesį, kur, scena po scenos, filmas kurtas chronologiniu principu.

REKLAMA


„Bareiša nemoralizuoja, nesmerkia, tik kelia klausimus ir kartu su žiūrovu ieško atsakymų (šie neabejotinai bus gvildenami ir pasibaigus filmui). Jam įdomi sena kaip pasaulis žmogiškoji prigimtis ir joje glūdinti tamsa – ne tik žmogaus polinkis nusikalsti, bet ir aplinkinių apsimestinis abejingumas bei gebėjimas nematyti kitus darant nusikaltimą, besikartojantys karta iš kartos ir lydintys visus istorinius įvykius“, – apie „Piligrimus“ savaitraštyje „7 meno dienos“ rašė kino kritikė Elena Jasiūnaitė.


Šį savaitgalį „Piligrimus“ galės pamatyti visos Lietuvos kino žiūrovai. Artimiausios istoriniu įvykiu tapusio filmo stotelės – Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Utena, Ukmergė, Marijampolė, Alytus, Gargždai, Varėna. Vėliau jis aplankys ir mažesnius Lietuvos miestus, jų kultūros centrus ir kitas kinui pritaikytas erdves. Parodyti „Piligrimus“ kuo didesniam skaičiui Lietuvos žiūrovų – vienas kūrėjų tikslų.


Filmą sukūrė kino gamybos kompanija „Afterschool“. Filmo pristatymą finansavo Lietuvos kino centras.


Partnerio turinys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>