Lietuviškos „Kino pavasario“ premjeros: nuo triumfo Venecijos kino festivalyje iki susijungiančių kultūrų

Lietuviškos „Kino pavasario“ premjeros: nuo triumfo Venecijos kino festivalyje iki susijungiančių kultūrų


Kovo 24 dieną prasidedantis „Kino pavasaris“ žiūrovus kviečia susipažinti su laukiamiausiais pastarųjų metų lietuviškais filmais. Šį kartą tarp lietuviškų premjerų – 6 ilgo metro ir 5 trumpametražės juostos, spėjusios pabuvoti prestižiniuose kino festivaliuose – nuo Venecijos iki Talino. Žiūrovų laukia ne tik galimybė pirmiems pamatyti ilgai lauktas premjeras, bet ir specialūs seansai – Karmėlavoje vos kelioms dienoms atsidarys vienam filmui skirtas kino teatras.

„Turbūt kaip ir daugelio pasaulio festivalių, „Kino pavasario“ tikslas – atkreipti dėmesį į nacionalinį kiną, ypač tuos filmus, kurie atliepia ir festivalio kuratorinę kryptį. Nors lietuviškam kinui taikomi tokie patys atrankos kriterijai kaip ir užsienio kūrėjams, „Kino pavasario“ metu visada atsiranda didesnis dėmesys jiems: ne tik vietinių žiūrovų, bet ir visų festivalį lankančių užsienio svečių akys krypsta į lietuviškas premjeras. Todėl esame dėkingi visiems kūrėjams, kurie priima mūsų kvietimą,“ – pasakoja festivalio turinio ir programos vadovė Aistė Račaitytė.

REKLAMA


Šių metų „Kino pavasario“ šūkis „Kad būtum, reikia kito“ labai gerai atspindi tamprią Lietuvos kūrėjų partnerystę su užsienio industrijos atstovais. Lietuviai sparčiai skinasi kelią tarptautinių koprodukcijų sferoje, parodydami, kad lietuvišką kiną kuria jau visas pasaulis. Tą įrodo ir Arūno Matelio „Studio Nominum“ koprodukcija su indų kilmės režisieriumi Siddhantu Sarinu. Dokumentiniame filme „Veidrodis“ pasakojama susipynusi dviejų moterų iš Šiaurės Indijos istorija apie bandymą sudėtingose aplinkybėse gyventi įdomų ir spalvingą gyvenimą, čia skamba kompozitoriaus Gintaro Sodeikos muzika. Žiūrovams taip pat bus pristatyta ir „m-films“ koprodukcija su kūrėjais iš Sakartvelo – vaidybinis filmas „Gyvenimo kaina“. FEDEORA prizu „Karlovi Varų“ festivalyje apdovanotas filmas leidžiasi į suraizgytą kelionę, kurioje veikėjus ekonominiai ir socialiniai spąstai priverčia priimti ne visai gerus sprendimus.

REKLAMA


Dvi lietuviškos premjeros dalyvauja ir festivalio Europos debiutų konkurse – Dovilės Šarutytės „Ilgo metro filmas apie gyvenimą“ bei Lauryno Bareišos „Piligrimai“. Šių jaunų kūrėjų filmai – labai skirtingi, bet ir panašūs savo žvilgsnio jautrumu. Abiejuose filmuose apmąstoma gedulo tema, kuri tampa lyg veidrodis pastariesiems įvykiams visai šalia mūsų.


Geriausias Venecijos kino festivalio „Horizontų“ programos filmas „Piligrimai“ įsikurs tik jam ir tik kelioms dienoms atidaromame kino teatre, kurį Karmėlavoje, vienoje iš filmo lokacijų, „Kino pavasaris“ įrengė kartu su lietuvišką kiną palaikančiu pagrindiniu projekto partneriu „Telia“.


„Kinas yra galinga kalba, kuri gali žiūrovus įkvėpti ir suteikti naujų mąstymo perspektyvų, požiūrio taškų. Filmai bent trumpam leidžia atitrūkti, nukreipti mintis ir pagyventi kitoje realybėje – meniškoje, laisvoje, netikėtoje“, - sako „Telia TV“ paslaugos vadovė Vitalija Kibildė.

Ji pažymi, kad dar mažiausiai trejiems metams pratęsta partnerystė su „Kino pavasariu“ yra gera žinia ne tik „Telia TV“ žiūrovams, kurie ir toliau galės mėgautis kokybišku lietuvišku kinu tiesiai iš kino teatrų ekranų, bet ir kūrėjams, kadangi jų filmai tęs savo gyvavimą bei sėkmingai ieškos naujų žiūrovų TV ir išmaniųjų įrenginių ekranuose. Be to, šie metai „Telia TV“ bus ypatingi, nes didžiausia Lietuvoje turinio platforma jau netrukus ketina pristatyti naujausius lietuvių kūrėjų darbus bei jaunųjų režisierių produkciją.



Programoje „Panorama“ pristatomas Lino Mikutos dokumentinis portretas apie karo pabėgėlį Antaną Mončį. Filme „Mončys. Žemaitis iš Paryžiaus“ žvelgiama į nelengvą menininko gyvenimo kelią, kuris galiausiai privedė prie pasaulietiškos kūrybos, kurioje pinasi archajiška lietuviška pasaulėjauta ir modernusis Vakarų Europos menas. Taip pat šioje programoje bus rodomas ir Kristijono Vildžiūno filmas „Dainos lapei“, nugramzdinantis į melancholišką ir siurrealizmo kupiną pasaulį.


Trumpame Europos debiutų konkurse – 5 lietuviški trumpametražiai filmai, sukurti moterų režisierių, tarp kurių – ne tik nauji, bet ir jau girdėti vardai. Ne vieną scenarijų parašiusi Birutė Kapustinskaitė imasi režisūros filme „Motinos“, narpliojančiame sudėtingus mamos ir dukros santykius. Sceną į režisūrą trumpam išmaino ir atlikėja Jurga Šeduikytė, pristatanti animacinį filmą „Mora Mora“, kuris žada prikelti iš snaudulio visus. Po pasaulį keliaujantį animacinį filmą „Elena“ pristato Birutė Sodeikaitė. Jorūnė Greičiūtė filme „Išvyka“ imasi spręsti sudėtingų santykių dramas, o Urtė Sabutytė filme „Sausra“ nukelia į gamtą ir kviečia susipažinti su jos gydomąja galia.


„Kino pavasaris“ kovo 24–balandžio 3 dienomis vyks kino teatrų ir namų ekranuose visoje Lietuvoje. Dalį filmų festivalio metu žiūrovai galės matyti namų kino platformose „KP+ kino portalas“, „Telia TV“, „Žmonės Cinema“. Visą festivalio programą galima rasti čia.


Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kino centras, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba ir Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ MEDIA.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)