Prasidėjęs „Kino pavasaris“ kviečia į 10 dienų truksiančią kino terapiją

Prasidėjęs „Kino pavasaris“ kviečia į 10 dienų truksiančią kino terapiją


Dvejus ilgus metus festivalio „Kino pavasario“ komanda laukė gyvo susitikimo su žiūrovais. Pakrikštytas pandemija, išlaikęs nuotolinio festivalio išmėginimus, šį pavasarį vos 10 dienų vyksiantis festivalis jautriai pasitinka kviesdamas būti čia ir dabar, atsiduoti kino terapijai ir skleisdamas žinią apie sielų ir žmonių bendrystę. „Kad būtum, reikia kito. Kad būtum, reikia kino“, – kartoja festivalio rengėjai, kino gerbėjus ketvirtadienio vakarą pakvietę susitikti festivalio atidarymo vakare, kuris vyko kino teatre „Forum Cinemas Vingis“.

Kad būtum, reikia kito


Raudoną šventės kilimą į festivalio atidarymo vakarą šiais metais pakeitė žalias, o mėlyna festivalio „Kino pavasaris“ spalva scenoje susiliejo su geltona. „Kad festivalis įvyktų, reikia žiūrovo – ačiū, kad esate, dvejus metus jūsų laukėme“, – susirinkusiems dėkojo „Kino pavasario“ generalinis direktorius Algirdas Ramaška. Jis kalbėjo apie tai, kad šių metų festivalio šūkis vasario 24 dieną įgavo dar daugiau prasmės – neramiais laikais, kuriuos šiandien išgyvename, kinas gali tapti ne tik įsimintina kino patirtimi, bet ir galimybe gyventi įprastą, kasdienį gyvenimą, džiaugtis naujausiais kino kūrėjų darbais, patirti jausmus, kuriuos išgyvena filmų herojai, bent trumpam atitrūkti nuo begalinio informacijos srauto, sutikti bendraminčius, bičiulius, su jais dalintis įspūdžiais, pasinerti į tikrą, dešimties dienų kino terapiją.

REKLAMA


„Pavasaris prasideda tada, kai festivalis „Kino pavasaris“ pakviečia stebėti įdomiausius, naujausius ir spalvingiausius kino kūrėjų darbus. Sutinku su festivalio teiginiu – „Kad būtum, reikia kito“, nes niekas neatstos gyvo bendravimo – kiekvienam žmogui reikia kito žmogaus, kad tobulėtų, kad nepalūžtų, kad kurtų. Todėl džiaugiuosi, kad po dvejų metų pertraukos turiu galimybę apsilankyti festivalio „Kino pavasaris“ atrinktų filmų peržiūroje, pabendrauti su Lietuvos bei užsienio kino kūrėjais“, – kalbėjo Vilniaus miesto mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė. Nuo šių metų festivaliui „Kino pavasaris“ suteiktas miesto globojamo renginio statusas.

Kad būtum, reikia laisvės


Festivalis „Kino pavasaris“ šiais metais ypač daug kalba apie draugystę, atjautą ir atidumą kitam žmogui. Draugystės, palaikymo žodžiai atidarymo vakare skambėjo ir Ukrainai. Geltonomis saulėgrąžomis pražydusi kino salė ne tik priminė už šalies laisvę kritusius, bet ir suteikė vilties, kad vieną dieną šviesa nugalės tamsą.

Karo iš savo šalies išvyta ir Lietuvoje prieglobstį radusi ukrainiečių aktorė Karina Černiavskaja atidarymo vakarą širdingai dėkojo Lietuvai. „Dėkoju už tai, ką visi darote dėl mano šalies. Esu laiminga, kad turiu kiną, kūrybą, kad mano širdis yra pripildyta meilės. Stengdamasi gyventi kuo įprastesnį gyvenimą, galiu padėti esantiems Ukrainoje. Mano tėtis jaučiasi geriau, žinodamas, kad esu saugi, kad manimi pasirūpinta”, – lietuviams nuo scenos lenkėsi ukrainietė aktorė, ukrainiečių kalba įgarsinusi „Kino pavasario“ filmą „Drakonas ir strazdanotoji gražuolė“ (rež. Mamoru Hosoda). Laisvės, kūrybos ir vienybės tema skambėjo ir Ukrainos kūrėjų, grupės „Okean Elzy”, dainoje „Šalta“, kurią atliko Alina Orlova su grupe.

Savo žinutę „Kino pavasariui“ perdavė Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys: „Festivalis „Kino pavasaris“ kasmet į šalį atneša ne tik gaivų kokybiško kino gūsį, bet ir pažeria originalių idėjų, netikėtų lokacijų, vertingų diskusijų, o kartu telkia ir tvirtą, gyvybingą bendruomenę. Šiomis dienomis mūsų bendruomeniškumas yra ypatingai svarbus. Kaip svarbus yra kiekvienas žingsnis laisvo, taikaus, laimingo pasaulio link. „Kino pavasario“ ekranuose mūsų laukiančios istorijos – irgi to proceso dalis. Juk kinas gali parodyti daugiau, nei jam norėtų leisti žudikiškas režimas. Kinas gali kalbėti už tuos, kurie tildomi. Kinas gali mumyse sužadinti daugiau empatijos, daugiau supratimo, daugiau ryžto veikti“.

REKLAMA


Kad būtum, reikia kino


„Šiandien yra labai svarbu, kad kiekvienas iš mūsų darytume tai, ką galime daryti geriausiai“, – atidaryme sakė „Kino pavasario“ vadovas A. Ramaška, į sceną pakvietęs festivalio įkūrėją Vidą Ramaškienę. Daugybę metų „Kino pavasariui“ atidavusios V. Ramaškienės praėjusių metų pabaigoje įkurtas fondas pasirengęs skatinti ir jaunuosius kino kūrėjus, o pirmoji fondo premija – 2000 eurų – buvo įteikta kino režisieriui Vytautui Puidokui.


27-ojo festivalio programoje, kurią pristatė „Kino pavasario“ turinio ir programos vadovė Aistė Račaitytė, atsiveria plati pasaulio panorama, ryškėja aktualios temos, filmai kviečia įsižiūrėti detales, nepraleisti svarbių smulkmenų. „Festivalio misija – pristatyti įdomiausią šiuolaikinį pasaulio kiną: ir naujus vardus, netikėtus atradimus, ir daugybę festivalių apkeliavusius, apdovanojimais įvertintus filmus. Kad išgyventume šį laiką, mums reikia kito. Tuo kitu gali tapti nebūtinai žmogus – juo gali tapti aplinka, kurioje gyvename, ir už kurią esame atsakingi“, – per atidarymo vakarą kalbėjo A. Račaitytė.

Atidarymo vakaro žiūrovai pakviesti žiūrėti amerikiečių režisierės Kelly Reichardt filmą „Pirmoji karvė“. Jautriai papasakota istorija žiūrovus nukėlė į nesvetingas XIX amžiaus Oregono žemes, kuriose užsimezga neįtikėtina, anksčiau visai nepažįstamų žmonių – vienišiaus virėjo Otiso ir Kinijos imigranto King-Liu, draugystė.


Festivalio nebūtų be daugybės partnerių, kurie palaiko ir remia „Kino pavasarį“ – Lietuvos kultūros tarybos ir Europos Sąjungos programos „Kūrybiška Europa“ MEDIA, o taip pat – Lietuvos kino centro, kuris, prisidėdamas prie festivalio, stipriai remia kino sklaidą Lietuvoje. Filmų saugumu ir legalumu pasirūpino advokatų kontora „Sorainen“.

„Kino pavasaris“ kovo 24–balandžio 3 dienomis vyks kino teatrų ir namų ekranuose visoje Lietuvoje. Dalį filmų festivalio metu žiūrovai galės matyti namų kino platformose „kpplius.lt“, „Telia TV“, „Žmonės Cinema“.

Partnerio turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)