Gydytoja apie rūkymo žalą: gali sukelti ne tik nevaisingumą, bet ir staigią kūdikių mirtį

Gydytoja apie rūkymo žalą: gali sukelti ne tik nevaisingumą, bet ir staigią kūdikių mirtį


Praėjusiais metais Lietuvoje gimė 24 tūkst. 521 kūdikis – mažiausiai kūdikių nuo 1990 metų, rodo Lietuvos statistikos departamento išankstiniai duomenys. Tuo tarpu kas šešta pora Lietuvoje kūdikio susilaukti negali. Vaisingumo Centro vadovė gydytoja akušerė ginekologė Gražina Bogdanskienė sako, kad apie 10-20 proc. visų šeimų yra nevaisingos, o po 10-15 metų su vaisingumo problemomis susidurs kas trečia pora.


Moksliniai tyrimai patvirtina, kad viena iš priežasčių, darančių neigiamą įtaką šeimos galimybei susilaukti kūdikio, yra vieno ar abiejų partnerių rūkymas. Rūkantys tiek vyrai, tiek moterys daug dažniau turi vaisingumo problemų nei nerūkantys. Nevaisingumo rizika gerokai padidėja, jei rūkoma ilgesnį laiką arba kasdien surūkoma daug cigarečių: rūkymas iš karto sukelia neigiamus hormonų svyravimus, kurie sutrikdo ovuliaciją, tuo tarpu ilgą laiką rūkant atsiranda kraujagyslių pakitimų, gali sutrikti kiaušidžių kraujotaka bei veikla.


Nevaisingumas, trombozė ir persileidimo rizika


Pasak G. Bogdanskienės, cigaretės dūmuose yra daugiau kaip 4 000 cheminių medžiagų, iš jų 40 yra žinomos kaip galinčios sukelti ar paskatinti vėžio vystymąsi. Nikotinui ir tabakui specifiškų kancerogenų randama gimdos kaklelio gleivėse, todėl rūkymas gali sumažinti imuninį atsaką gimdos kaklelyje. Tai gali lemti šias su vaisingumu susijusias problemas.

REKLAMA


Hormoninius vaistus bei kontraceptikus vartojančias moteris gydytoja taip pat įspėja mesti rūkyti dėl didesnės rizikos.


„Nikotinas veikia kraujagysles — skatina gamintis hormonus epinefriną ir adrenaliną, kurie didina kraujospūdį ir tuo pat metu siaurina kraujagysles. O hormoniniai vaistai, skirti skatinti ovuliaciją, įskaitant kontraceptinius vaistus, didina kraujo krešumą. Dėl to rūkančioms ir hormoninius vaistus vartojančioms moterims padidėja tromboembolinių komplikacijų rizika“, — kalba G. Bogdanskienė.


Net taikant pagalbinį apvaisinimą „in vitro“ rūkančios moterys, remiantis klinikiniais duomenimis, pastoja sunkiau. Dėl cigaretės išskiriamų toksinų rūkančios moterys daug dažniau nei nerūkančios patiria persileidimą.


„Rūkymas keletą kartų padidina priešlaikinio gimdymo bei negimdinio nėštumo riziką ir net gali būti staigios kūdikių mirties sindromo priežastis“, — būsimus tėvus įspėja G. Bogdanskienė.

REKLAMA


Kenkia ir buvimas prirūkytoje patalpoje


Nuo šių metų pradžios įsigaliojo draudimas rūkyti daugiabučių namų balkonuose, kai tam prieštarauja bent vienas namo gyventojas. Daugiabučiams gyvenamiesiems namams vienas po kito skelbiant, kad jų balkonuose ar atsidarius langą draudžiama rūkyti, ne vienas rūkalius, tikėtina, persikels rūkyti į namus, prie ventiliacijos angos. Gydytoja G. Bogdanskienė pažymi — ir pasyvus rūkymas nuodija, o tai gali atsiliepti vaisingumui.


„Vaisingumo ekspertai teigia, kad pasyvaus rūkymo poveikis vaisingumui beveik toks pat, lyg moteris rūkytų pati. Net kelios dienos, kurias moteris praleidžia prirūkytoje patalpoje, gali turėti poveikį sveikatai ir vaisingumui“, — sako gydytoja.


Metus rūkyti pokyčiai jaučiami jau po savaitės


Mesti rūkyti yra vienas populiariausių naujametinių pažadų, tačiau daugeliui žmonių jis taip ir lieka tik pažadu, nes mesti rūkyti nėra paprasta.


Kaip mažiau kenksmingas sveikatai rūkymo būdas asmenims, kuriems sunku mesti rūkyti įprastines cigaretes, neretai įvardijama kaitinamasis tabakas.


„Dar nėra pakankamai ilgalaikių mokslinių tyrimų, kad būtų galima atsakyti apie kaitinamojo tabako produktų poveikį, vis dėlto juose dūmų nėra, tad jeigu mesti rūkyti nepavyksta, planuojantiems susilaukti vaikelio vertėtų pasvarstyti apie galimus žalos mažinimo kelius“, — pataria G. Bogdanskienė.


Su savo pacientais gydytoja dalijasi paprastais patarimais, kurie gali padėti apsisprendusiems mesti rūkyti ir norintiems susilaukti sveiko kūdikio:



• pinigus, kuriuos išleisdavote cigaretėms, dėkite į taupyklę; sudarykite sąrašą daiktų, kuriuos norėtumėte įsigyti;
• išmeskite visas cigaretes, degtukus, žiebtuvėlius, kad, kilus norui užsirūkyti, jų nebūtų po ranka;
• stenkitės turiningai leisti laisvalaikį, rūkymą pakeiskite aktyviu judėjimu, o pasibaigus karantinui — bendravimu su draugais, venkite vietų, susibūrimų, kurių metu dažniausiai rūkydavote, o jei dalyvausite vakarėlyje — stenkitės bendrauti su nerūkančiaisiais;
• kilus norui užsirūkyti, išgerkite stiklinę sulčių, kramtykite gumą ar čiulpkite ledinukus, kurių visuomet turėkite su savimi.


Pasak gydytojos, metus rūkyti nemalonūs pokyčiai dažniausiai praeina jau po pirmos savaitės.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)