10 mitų apie dantų implantavimą: gydytojas atskleidžia, kokios baimės yra nepagrįstos

10 mitų apie dantų implantavimą: gydytojas atskleidžia, kokios baimės yra nepagrįstos


Nors dantimis naudojamės kasdien, daugelis žmonių neįvertina jų reikšmės gyvenimo kokybei. Praradus vieną ar kelis dantis, situacija blogėja visoje burnoje. Specialistai mato tendenciją, kad Lietuvos žmonės vizitą pas odontologą stengiasi atidėti, tačiau delsdami dar labiau pakenkia savo sveikatai.


Odontologijos klinikos „Dantų harmonija“ vyriausiasis gydytojas Marius Bučinskas, dantis implantuojantis 13 metų, dalijasi patirtimi ir paneigia mitus, su kuriais susiduria kasdien.


Mitas Nr. 1. Danties praradimas yra tik estetinė problema


Praradus vieną ar kelis dantis gydytojas rekomenduoja nedelsti – iškart kreiptis į specialistus. Kuo ilgiau atidėliosite gydymąsi, tuo didesnių problemų gali kilti. Laikui bėgant, darosi vis sunkiau sukramtyti maistą, pradeda nykti žandikaulis, atsiranda kaulo priauginimo ar sinuso pakėlimo operacijų poreikis.


Mitas Nr. 2. Būtinybė atkurti prarastus dantis – tik vyresniame amžiuje


Nepaisant to, kad dantų implantavimas dažnai atliekamas vyresnio amžiaus žmonėms, tai nėra tik vyresnio amžiaus žmonių problema. Bet kokio amžiaus pacientai gali prarasti vieną, kelis ar net visus dantis avarijų, nelaimingų atsitikimų metu, po sudėtingų ligų ir kt. Jau nuo 40 metų amžiaus daugeliui prasideda šios problemos. Prieš kelis metus atliktas tyrimas parodė, kad iš apklaustųjų apie 33 proc. vyrų ir apie 32 proc. moterų neturi net 6 ir daugiau dantų. O net apie 45 proc. vyrų ir apie 48 proc. moterų neturi nuo 1 iki 5 dantų.

REKLAMA


Mitas Nr. 3. Implantavimo procedūra ilgai užtrunka


Vieno danties implanto įsukimas užtrunka iki 20 minučių. Kai pacientui implantuojamas visas žandikaulis – 4 implantai ir 12 dantų, tuomet procedūra, kartu su pasiruošimu ir instrukcijomis pacientui, užtrunka apie 2-2,5 valandos. Esant poreikiui, vieno vizito metu gali būti implantuojami ir abu žandikauliai.

Mitas Nr. 4. Dantų implantai neprigyja


Gydytojo praktika rodo, kad 97-98 proc. dantų implantų prigyja. Dantų implantavimas – vienas ilgaamžiškiausių dantų atkūrimo būdų. Tinkamai prižiūrimi dantų implantai tarnauja visą paciento gyvenimą. Svarbiausia yra laikytis gydytojo nurodymų.


Mitas Nr. 5. Implantavimo procedūra – labai skausminga


M. Bučinskas teigia, kad procedūra ir gijimas nėra skausmingi, galimas maudimas, tačiau kartais reikalinga tabletė, kuri nemalonų jausmą numalšina. Jei pacientas prieš procedūra jaučia didelį nerimą, yra galimybė taikyti sedaciją. Tuomet implantavimas atliekamas, kol žmogus miega.

REKLAMA


Mitas Nr. 6. Dantų implantavimas gali būti atliekamas tik praradus daugiau nei vieną dantį


Dantų implantavimas yra dažna ir paprasta procedūra, siekiant atkurti prarastą vieną, kelis dantis ar visą dantų eilę. Pacientams, praradusiems visus dantis, dažniausiai dantų implantavimas tėra vienintelis būdas atkurti dantis, kurie būtų neišimami.


Mitas Nr. 7. Dantų implantai yra nepatogūs ir pastebimi


Dantų implantai yra patogiausias ir efektyviausias dantų atkūrimo būdas. Savo išvaizda jie nesiskiria nuo natūralių dantų. Skirtumą gali pastebėti tik odontologijos srities specialistas. Šiais laikais naudojamos modernios dantų atkūrimo implantų technologijos leidžia atkurti dantis, identiškus natūraliems.


Mitas Nr. 8. Dantų implantus sunku prižiūrėti


Atlikus dantų implantavimo procedūrą, klinikos specialistai suteikia išsamią informaciją apie jų priežiūrą. Iš esmės dantų implantams reikalinga įprasta dantų priežiūra ir reguliari higiena.


Mitas Nr. 9. Pirma – dantį pašalinti, o tada – laukti implanto


Klinikoje naudojama vienmomentė dantų implantacija, kai laikinas dantis išrauto danties vietoje atkuriamas iškart – to paties vizito metu. Todėl žmogui nėra būtinai vaikščioti be danties ir patirti tiek fizinį, tiek emocinį diskomfortą.


Mitas Nr. 10. Nereikia klausinėti gydytojo


M. Bučinskas sako, kad nekorektiškų ar keistų klausimų nėra. Profesionalūs gydytojai atsako į visus pacientui iškilusius klausimus, taip žmogus labiau pasitiki gydytoju, yra ramesnis ir atsakingiau vertina asmenines bei gydytojo pastangas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)