Specialistai ragina antibiotikus skirti ir vartoti racionaliai

Specialistai ragina antibiotikus skirti ir vartoti racionaliai


Didėjantis atsparumas paskutinės kartos antibiotikams reiškia, kad grėsmė neturėti efektyvių antibiotikų yra labai reali – kaip pabrėžia sveikatos specialistai, šiandien sėkmingai gydomos užkrečiamosios ligos vėl gali tapti mirtinos, o nedideli sužalojimai kelti pavojų gyvybei.


Anot sveikatos specialistų, atsparumas antibiotikams atsiranda ir plinta dėl per didelio ir neatsakingo jų vartojimo bei prastos infekcijų prevencijos ir kontrolės. Atsparumas išsivysto, kai įvyksta bakterijos pasikeitimas kaip atsakas į ją nepalankiai veikiantį vaistą.


Lapkričio 18-ąją Lietuva kartu su visa Europa mini Europos supratimo apie antibiotikus dieną, o visame pasaulyje prasideda Pasaulinė supratimo apie antibiotikus savaitė. Lietuvos ir pasaulio ekspertai įspėja – antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimas ir plitimas kelia pavojų pacientų saugumui bei yra didelė ekonominė našta visoms pasaulio šalims.


Esą būtent dėl to siekiama skatinti tinkamą antibiotikų vartojimą informuojant visuomenę ir primenant sveikatos priežiūros specialistams apie būtinybę antibiotikus vartoti racionaliai bei didėjančias bakterijų atsparumo antibiotikams keliamas grėsmes.

REKLAMA


Remiantis praėjusių metų „Eurobarometro“ duomenimis, tik pusė Lietuvos gyventojų žino, kad antibiotikai neefektyvūs gydant peršalimą ir gripą (Europos vidurkis siekia 66 proc.). Į klausimą, ar antibiotikai naikina virusus, prieš trejus metus teisingai atsakė vos 34 proc. mūsų šalies gyventojų, o iki praėjusių metų jų dar sumažėjo iki 29 proc. (Europos vidurkis – 43 proc.). Tačiau gerai yra tai, kad nuo 2009 m. iki 2018 m. be recepto antibiotikus vartojančių gyventojų sumažėjo nuo 12 iki 8 proc.


Žmonės kviečiami laikytis pagrindinių racionalaus antibiotikų vartojimo principų: antibiotikus vartoti tik gydytojui paskyrus, suvartoti visą paskirtų antibiotikų kursą, niekada nesidalinti antibiotikais su kitais, nevartoti antibiotikų likučių. Taip pat, pasak specialistų, labai svarbu reguliariai plauti rankas, laikytis tinkamos maisto higienos, vengti artimo kontakto su sergančiuoju, skiepytis, nes visos šios priemonės trukdo plisti infekcijoms.

REKLAMA


Sveikatos priežiūros specialistai skatinami antibiotikus skirti tik kai to tikrai reikia, o įtarus bakterinę infekciją – atlikti tyrimus, norint paskirti tinkamą gydymą. Taip pat svarbu išrašyti tinkamus antibiotikus, parenkant tinkamą dozę tinkamam laikui. Aktualu laiku vykdyti pacientų skiepijimą, būtina skirti deramą dėmesį infekcijų prevencijai, užtikrinant rankų, instrumentų ir aplinkos švarą, pabrėžia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).


Pasaulinė supratimo apie antibiotikus savaitė Pasaulio sveikatos organizacijos iniciatyva minima nuo 2015 m., o Europos supratimo apie antibiotikus diena Lietuvoje ir Europoje kasmet minima lapkričio 18 d. jau nuo 2008 metų. Pagrindinis jų tikslas – atkreipti visuomenės ir medikų dėmesį į teisingą antibiotikų vartojimą ir didėjančią bakterijų atsparumo antibiotikams grėsmę.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)