Situacija dėl antibiotikams atsparių bakterijų Europos Sąjungoje negerėja

Situacija dėl antibiotikams atsparių bakterijų Europos Sąjungoje negerėja


Europos Sąjungoje kasmet miršta apie 33 tūkst. antibiotikams atspariomis bakterijos užsikrėtusių žmonių, rodo Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) tyrimo duomenys.


Tyrimo metu paaiškėjo, kad nuo antibiotikams atsparių infekcijų 2015 metais ES mirė apytikriai 33 tūkst. žmonių iš 670 tūkst. užsikrėtimo tokiomis infekcijomis atvejų.


Mokslininkai teigia, kad nuo 2007 metų padėtis itin pablogėjo. Tai metais užfiksuota 25 tūkst. mirčių. Labiausiai nukentėjusiomis laikomos Italija ir Graikija. Italijai tenka apytikriai trečdalis visų užsikrėtimo atvejų ir mirčių.


Žurnale „The Lancet Infectious Diseases“ paskelbtame tyrime teigiama, kad didžiausia rizika kyla kūdikiams ir senyvo amžiaus žmonėms, nes dažniausiai tokiomis infekcijomis užsikrečiama ligoninėse ir sveikatos klinikose.


Atliktų tyrimų duomenimis, Lietuvoje dauguma žmonių vartoja antibiotikus pagal specialų gydytojų paskyrimą, tačiau 7 proc. apklaustųjų teigia sugebėję gauti antibiotikų vaistinėse neturėdami specialių receptų, dar 5 proc. teigia antibiotikus gaunantys iš kitur.

REKLAMA


Didžiausia dalis lietuvių antibiotikus vartoja esant dvejoms problemoms: persišaldymui ir gripui. Šias ligas kaip pagrindinę antibiotikų vartojimo priežastį įvardijo po 19 proc. apklaustųjų.


Tiesa, net 82 proc. apklaustųjų teigia suprantantys, kad nereikalingas antibiotikų vartojimas didina organizmo atsparumą jų poveikiui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)