Išaugus koronavirusinių infekcijų skaičiui Kinijoje, SAM atstovai ramina: tai nėra nauja grėsmė

Išaugus koronavirusinių infekcijų skaičiui Kinijoje, SAM atstovai ramina: tai nėra nauja grėsmė


Europos Sąjungos (ES) ekspertų posėdyje trečiadienį nuspręsta primygtinai raginti ES šalis reikalauti, kad iš Kinijos atvykstantys keleiviai atliktų COVID-19 testus. Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius ramina, kad pateiktos rekomendacijos nesignalizuoja apie naujas grėsmes, kadangi, pasak jo, Kinijoje nėra nustatyta naujų atmainų, o rekomendacijos yra rizikų valdymas.


„Lietuva neturi daug keliautojų iš Kinijos. Mes per metus turime iki 1600 keliautojų iš Kinijos atvykstančių ir taipogi norėčiau pasakyti, kad, kalbant šiuo metu apie epidemiologinę situaciją, Lietuvoje didžioji dalis yra arba persirgę, arba paskiepyti“, – ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerijos surengtoje spaudos konferencijoje situaciją komentavo A. Ščeponavičius.


Pasak jo, šiuo metu Kinijoje nėra nustatyta naujų atmainų – vyrauja tos pačios atmainos kaip ir Lietuvoje.


„Todėl tai nėra nauja grėsmė, o tiesiog tos rekomendacijos yra rizikų valdymas“, – sakė Visuomenės sveikatos departamento direktorius.

REKLAMA


Be to, dėl Kinijoje išaugusių išaugusio koronavirusinių infekcijų skaičiaus kalbėti apie ribojimus Lietuvoje, pasak A. Ščeponavičiaus, kol kas nėra pagrindo.


„Dėl sugriežtinimų šalyje, dėl situacijos šiuo metu tikrai nematome tokio poreikio. Kalbant apie keliautojų patikrą, apie išvykstančių rekomendacijas, kiekviena šalis priima savo sprendimus dėl vienos ar kitos kontrolės priemonės dėl COVID“, – pažymėjo jis.


Vykstantiems į Kiniją rekomenduojama būti pasiskiepijus, dėvėti kaukę ir turėti draudimą


A. Ščeponavičius atkreipia dėmesį, kad ES ekspertų posėdyje buvo pateiktos rekomendacijos keliautojams turėti antigeno testą prieš atvykimą ne vėliau kaip prieš 48 valandas. Vis tik, pažymėjo jis, daugelis ES valstybių, taip pat ir Lietuva, šiuo metu neturi techninių galimybių atvykstančius asmenis patikrinti tranzitiniuose skrydžiuose, todėl tokiems asmenims, anot A. Ščeponavičiaus, rekomenduojama turėti ne vėliau kaip prieš 48 valandas atliktą testą.

REKLAMA


„Tranzitiniais skrydžiais skrendančių asmenų tikrinti šiuo metu techninių galimybių nėra, bet situacija yra derinama ir atnaujinama“, – nurodė jis.


Be to, A. Ščeponavičius pažymi, kad ES ekspertų posėdyje nuspręsta pateikti šalims rekomendacijas didinti sekoskaitos apimtis, kurias Lietuva taip pat šiuo metu vykdo.


„Taip pat buvo pasiūlyta, kad turėtų būti tiriamos nuotekos oro uostuose, tai Lietuva šiuo metu nuotekų tyrimus atlieka trijuose miestuose ir šiuo metu kaip tik svarstome galimybę pradėti nuotekų tyrimus Lietuvos oro uostuose“, – aiškino Visuomenės sveikatos departamento direktorius.


Paklaustas, ar Lietuvoje nėra rekomenduojama susilaikyti nuo kelionių į Kiniją, A. Ščeponavičius pažymėjo – kelionių metu yra rekomenduojama būti pasiskiepijus, dėvėti apsauginę kaukę bei turėti sveikatos apsaugos draudimą.


„Rekomendacijose, kurios yra pateiktos keliautojams, atvykstantiems iš Kinijos ir vykstantiems į Kiniją, yra nurodyta, kad reikia dėvėti kaukę pačiame lėktuve. Taip pat yra rekomenduojama būti pasiskiepijus. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad reikia turėti galiojantį sveikatos draudimą. Situacija yra tokia, kad Kinijoje yra galimos ligonių apkrovos dėl didelio paciento skaičiaus, kurie užsikrėtę COVID“, – aiškino A. Ščeponavičius.


Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) trečiadienį paskelbtais duomenimis, Kinijoje nerasta jokių naujų koronaviruso atmainų, o tai sumažina susirūpinimą dėl protrūkio, kuris sparčiai išplito po to, kai Pekinas staiga atšaukė „nulinio COVID“ politiką. Tačiau PSO sukritikavo Kinijos „labai siaurą“ mirčių nuo COVID-19 apibrėžtį ir įspėjo, kad oficiali statistika neparodo tikrojo protrūkio poveikio.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)