Pacientų atstovai apie kompensuojamųjų vaistų tvarką: neaišku, kuo gydysimės nuo sausio

Pacientų atstovai apie kompensuojamųjų vaistų tvarką: neaišku, kuo gydysimės nuo sausio


Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkės Vidos Augustinienės teigimu, Lietuvoje keičiant kompensuojamųjų vaistų tvarką, pacientai bet kokius pakeitimus visada išgyvena itin sunkiai – tiek finansiškai, tiek kalbant apie poveikį sveikatai.


„Dar liepos mėnesį kreipėmės į Sveikatos reikalų komitetą, prašydami atsisakyti kai kurių Farmacijos įstatymo projekte siūlomų pakeitimų. Mūsų manymu, jie dar labiau ribos dalies vaistų patekimą į kainyną. Jau ir dabartinė tvarka lemia, kad kas pusmetį išleidžiant naują kainyną, daugiau nei 300 vaistinių preparatų iš jo išbraukiama.


Pacientams nesuprantama, kodėl jiems nekompensuojama bent dalis šių vaistų kainos, o jie priversti arba keisti gydymą, arba mokėti pilną vaistų kainą. Galiausiai susiklosto ir taip, kad jiems reikiamų vaistų Lietuvoje apskritai nelieka“, – išplatintame pranešime rašo V. Augustinienė.


V. Augustinienė taip pat priduria, kad vaistų neįtraukimas į kompensuojamųjų vaistų kainyną neskatina jų kainų mažėjimo.


„Norime patys kartu su gydytoju nuspręsti, ar rinktis pigiausią vaistą, ar prisimokėti už vaistus ir, kiek už juos prisimokėti. Nesuprantamas draudimas įrašyti į kainyną visus tos pačios grupės vaistus“, – atkreipia dėmesį V. Augustinienė.


Savo prašyme į Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininką Antaną Matulą, Lietuvos pacientų organizacijų atstovų taryba siūlo atsisakyti ribojimų, taikomų pacientų priemokoms ir pabrėžia, kad įstatyme nustatyti kriterijai paciento priemokai yra niekuo neargumentuoti bei skirtingai taikomi brangesniems ir pigesniems vaistams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)