Tai kas svarbiausia: širdį stiprinantis maistas

Tai kas svarbiausia: širdį stiprinantis maistas

Tinkamai pakoregavus mitybą, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis smarkiai sumažėja.


Širdis – svarbiausias mūsų kūno organas. Padėti jai galite pradėdami nuo mitybos. Tinkamai parinktas maistas – viena svarbiausių širdies ir kraujotakos ligų profilaktikos priemonių.


Mėsa – liesa, žuvis – riebi


Gamindami patiekalus rinkitės liesos mėsos produktus (vištieną, kalakutieną, triušieną, veršieną, jautieną). Prieš gamindami paukštieną, nulupkite odelę. Patariama atsisakyti riebios mėsos ir jos produktų: rūkytų dešrų ir dešrelių, mėsos vyniotinių. Mėsą ir žuvis geriausia kepti ant grotelių, grilyje, troškinti garuose. Mėsos sultinius ataušinkite, nugriebkite riebalus, tada vėl pašildykite ir valgykite.


Širdžiai ir kraujagyslėms labai naudingos omega-3 riebalų rūgštys, nes padeda apsisaugoti nuo krešulių susidarymo arterijose, taip pat sumažina infarkto priepuolio pavojų. Šių rūgščių gausu riebiosiose žuvyse: lašišose, skumbrėse, sardinėse, tunuose, silkėse (jas reikia gerai išmirkyti). Riebiųjų žuvų patiekalų patariama valgyti nors porą kartų per savaitę.

REKLAMA


Į visus ruošiamus patiekalus berkite kuo mažiau druskos. Sergantiesiems širdies ir kraujotakos sistemos ligomis patariama vartoti tik po pusę šaukštelio druskos per parą, o šioms ligoms paūmėjus, druskos kuriam laikui reikėtų visai atsisakyti.


Pieno produktai – taip pat liesi


Vartokite lieso pieno produktus. Sergantiesiems širdies ligomis taip pat patariama mažiau vartoti sviesto ir grietinės. Naudokite liesesnę grietinę arba vietoj jos – natūralų jogurtą. Į virtas ar troškintas daržoves nedėkite sviesto. Venkite patiekalų su fermentiniu sūriu. Kuo mažiau vartokite pirktinių salotų padažų ir majonezo.


Jei sergate širdies nepakankamumu, labai naudinga kasdien suvalgyti po 100 g liesos varškės, kurią galite pagardinti medumi. Liaudies medicinos žinovai pataria valgyti varškę, sumaišytą su sėmenų aliejumi.


Vaisiai ir daržovės


* Širdžiai naudingos daržovės, kuriose yra folio rūgšties: citrusiniai vaisiai, žalios lapinės daržovės, neskaldyti grūdai, pupos, brokoliai, žirniai, pomidorai.
* Vitaminas C saugo nuo širdies ligų, todėl patariama dažniau valgyti daržovių ir vaisių, kuriuose daug šio vitamino: juodųjų serbentų, erškėčių uogų, špinatų, brokolių, kivių, apelsinų, greipfrutų.
* Nuo širdies ir kraujotakos ligų saugo ir vitaminas E. Šio vitamino gausu neapdorotuose grūduose, linų sėmenyse, saulėgrąžų sėklose, ruduose ryžiuose, alyvuogių aliejuje.
* Česnakuose yra veikliųjų medžiagų, kurių poveikis kaip aspirino – jos skystina kraują ir apsaugo nuo krešulių susidarymo. Anksti ryte, prieš pusryčius, suvalgykite juodos duonos su smulkiai supjaustyta ir pasūdyta česnako skiltele.
* Širdies veiklai pagerinti reikėtų vartoti daržovių, kuriose gausu magnio ir kalio. Daug magnio yra grūdų produktuose, baltosiose ir sojų pupelėse, žaliose daržovėse, riešutuose ir sėlenose, o kalio – visų rūšių kruopose, bananuose, ankštinėse kultūrose, pomidoruose, bulvėse. Daug magnio ir kalio yra džiovintuose vaisiuose.
* Norint išvengti širdies veiklos sutrikimų, patariama valgyti sorų kruopų košės. Kruopas pakaitinkite keptuvėje ant stiprios ugnies – tik žiūrėkite, kad nepakistų jų spalva. Trečdalį stiklinės pakaitintų kruopų gerai nuplaukite, užpilkite dviem trečdaliais stiklinės vandens ir ant silpnos ugnies išvirkite košę, kurią suvalgykite per parą. Sorų košę galite pasūdyti ar pasaldinti pagal skonį.

REKLAMA


Tai kas svarbiausia: širdį stiprinantis maistas


Vietoj deserto


* Vietoj deserto valgykite šviežių vaisių ir uogų.
* Sergantiesiems širdies ligomis labai naudingas natūralus medus, kurio patariama kasdien reguliariai valgyti po šaukštelį ryte ir vakare.
* Galima suvalgyti ir ketvirtadalį plytelės šokolado, geriausia juodojo.
* Sergantiesiems širdies ligomis reikėtų kasdien valgyti riešutų, razinų, persikų.
* Sergantiesiems lėtiniu širdies nepakankamumu ypač sveika valgyti šviežių, virtų ir keptų obuolių.


Širdžiai naudingi gėrimai


Sergantiesiems širdies ligomis patariama per parą išgerti ne daugiau kaip pusantro litro skysčių. Sveika gerti šarminio mineralinio vandens be angliarūgštės. Tinkamas gėrimas – erškėčių uogų nuoviras. Galima gerti nestiprios arbatos (geriausia žaliosios) arba kavos.
* Sergantiesiems širdies nepakankamumu patariama gerti raudonos spalvos sulčių: pomidorų, vyšnių, granatų.
* Sumaišykite lygiomis dalimis morkų sulčių su aliejumi, geriausia alyvuogių. Gerkite 2–3 kartus per dieną po 5 šaukštus 10 dienų iš eilės.
* Sumalkite vieną citriną su žieve, tyrę sumaišykite su susmulkintu vieno graikinio riešuto branduoliu ir šaukštu medaus. Šio mišinio vartokite po šaukštelį prieš pusryčius.

Jeigu sutriko širdies ritmas


* Jeigu sutriko širdies ritmas, valgykite juodųjų serbentų arba gerkite jų sulčių.
* Patariama 2–3 kartus per dieną gerti po šaukštą juodųjų ridikų sulčių, kurias galima sumaišyti su medumi.
* Padažnėjus širdies plakimui, gerkite citrinų sulčių, sumaišytų su medumi. Naktį atsibudus nuo smarkaus širdies plakimo, turėtų padėti stiklinė vandens su citrinų sultimis.
* Esant širdies nepakankamumui, sutrikus širdies ritmui, gerkite melisų arbatos: šaukštą melisų žolės užpilkite 250 ml verdančio vandens, uždenkite ir palikite 15 minučių prisitraukti, paskui nukoškite. Kasdien išgerkite po 2–3 puodelius šios arbatos.


Ko reikėtų atsisakyti


* Negalima piktnaudžiauti aštriais ir sūriais užkandžiais, konservais, mėsos ir žuvų sultiniais, rūkytais maisto produktais bei subproduktais. Reikia mažiau vartoti riebios mėsos, gyvulinių riebalų ir valgomųjų ledų.
* Skausmus širdies plote taip pat gali sukelti nesaikingas alkoholio, stiprios kavos ir kitų gėrimų, kurių sudėtyje yra kofeino, vartojimas.
* Atsisakykite cigarečių, nes rūkant siaurėja kraujagyslės, todėl padidėja krūvis širdžiai. Metę rūkyti, sergantieji stenokardija krūtinės skausmus junta daug rečiau.



Penkios svarbiausios taisyklės


Jungtinėse Amerikos Valstijose atlikti tyrimai rodo, jog užtenka laikytis penkių paprastų taisyklių, ir rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis sumažėja 83 procentais (beveik neįtikėtina).
* Valgyti sveiką maistą: žuvis, daržoves ir alyvuogių aliejų.
* Reguliariai mankštintis.
* Išlaikyti tinkamą kūno svorį.
* Nerūkyti.
* Vengti alkoholio.


Parengta pagal žurnalą "Savaitė"








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>