Aktorius Vladas Bagdonas: skiepijausi, kad gyvenimas kuo greičiau sugrįžtų į įprastas vėžes

Aktorius Vladas Bagdonas: skiepijausi, kad gyvenimas kuo greičiau sugrįžtų į įprastas vėžes


Mūsų šalyje yra 560 tūkstančių vyresnių nei 65 metai gyventojų. Iki šiol viena arba dviem dozėmis nuo koronaviruso yra paskiepyta 235,8 tūkst. senjorų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kviečia senjorus aktyviau skiepytis, nesibaiminti viešojoje erdvėje pasitaikančios tikrovės neatitinkančios informacijos – visos vakcinos yra saugios.


72 metų teatro, kino bei televizijos aktorius Vladas Bagdonas sako drąsiai ėjęs skiepytis, kai tik sulaukė savo eilės. Jam labai svarbu, kad gyvenimas Lietuvoje kuo greičiau sugrįžtų į įprastas vėžes. Aktorius paskiepytas „AstraZeneca“ („Vaxzevria“) vakcina.


„Šiuo metu labiausiai trūksta gyvo bend­ravimo, ypač vyresniems žmonėms. Jau kuris laikas visi esame suvaržyti, negalime susitikti, gyvai bendrauti. Tai labai neigiamai veikia žmones. Man pačiam labai svarbus gyvas bendravimas, noriu turėti galimybę kuo greičiau susitikti su draugais, pažįstamais, pasidalyti džiaugsmais ir rūpesčiais, todėl ir skiepijausi. Mano profesijos atstovams gyvo bendravimo suvaržymas yra ypač skausmingas. Tiesa, bandoma naudotis nuotolinėmis ryšio priemonėmis, tačiau tai didžiulis skirtumas, nei vaidinti žiūrovams salėje. Neturėdami gyvo ryšio su žmonėmis, aktoriai negali visaverčiai savęs realizuoti“, – sako aktorius V. Bagdonas ir kviečia visus drąsiai skiepytis nuo koronaviruso.

REKLAMA


70-metė kaunietė, vokiečių kalbos specialistė Raimonda Jonaitienė taip pat pasiskiepijo „AstraZeneca“ vakcina. Šiam žingsniui ją padrąsino užsienyje gyvenančios dukterys. Ponia Raimonda sako ir pasiskiepijusi toliau griežtai laikosi visų karantino taisyklių, tačiau viliasi, jog po sėkmingos vakcinacijos šalis grįš į įprastą gyvenimo ritmą.


„Labai svarbu saugoti savo ir kitų sveikatą, per anksti neatsipalaiduoti, laikytis taisyklių. Tik vakcinavimas gali mums grąžinti gyvo bendravimo džiaugsmą, svarbu tai suprasti. Dvi mano dukros gyvena Didžiojoje Britanijoje, jos yra medikės. Iš pradžių aš abejojau dėl skiepų nuo koronaviruso. Tačiau dukros mane įtikino ir išsklaidė visas abejones. Pasiskiepijau „AstraZeneca“ vakcina, nors tuo metu kaip tik buvo dėl jos diskutuojama. Aš pagalvojau taip: reikia tikėti mokslo ir kūrėjo planu“, – pasakoja R. Jonaitienė.


76-erių Kauno senjorų tarybos pirmininkas Gediminas Žemaitis buvo paskiepytas „Moderna“ vakcina.


„Skiepijausi, nes man svarbi mano sveikata. Noriu susitikti su savo dukterimis, anūkais, gyvai bendrauti. Turiu dvi dukras ir tris anūkus. Mano abi dukros irgi jau pasiskiepijo. Aš esu sunerimęs, kad kol kas tik apie 40 proc. senjorų pasiskiepijo. Čia didelė problema! Dalis senjorų patikėjo įvairiais gandais ir neina skiepytis. Tai labai blogai! Jie kelia pavojų tiek sau, tiek visuomenei, nesupranta, kad gali ir patys susirgti, ir kitus apkrėsti! Kada mes įveiksime šitą problemą, jei toks požiūris!“, – nedvejoti ir kuo greičiau skiepytis senjorus kviečia Kauno senjorų tarybos pirmininkas G. Žemaitis.

REKLAMA


Teigiamas vakcinacijos naudos pavyzdys – socialinės globos įstaigos. Šiuo metu nė vienoje jų nėra koronaviruso židinio, priešingai, jos yra pavyzdys, ko galima pasiekti susitelkus darbuotojams ir atliekant sėkmingą vakcinaciją.


Gargžduose veikiančiuose Viliaus Gaigalaičio globos namuose iš 200 gyventojų tik 10 atsisakė skiepytis, 96-iems yra rasti antikūnai ir 94 yra paskiepyti. Globos namų direktorius Ginteris Harneris sako, kad po vakcinacijos globos namuose įvyko didžiulis gyvenimo kokybės pokytis.


„Turime labai neblogą situaciją. Iš 200 gyventojų tik 10 atsisakė skiepytis, tačiau ir jie domisi vakcinavimu ir gali būti, kad persigalvos. Vakcinacija mūsų globos namuose žymiai pagerino gyvenimo kokybę. Nuo lapkričio vidurio per griežtąjį karantiną gyventojai turėjo nuolat būti tik savo kambariuose, o dabar po persirgimų ir vakcinacijos globos namų viduje žmonės gali mėgautis kad ir mažais dalykais – nedidelėse grupelėse vyksta įvairūs užsiėmimai, filmų peržiūros, pasidainavimai, netgi pasišokimai. Iš tikrųjų, verda vidinis gyvenimas su visomis užimtumo veiklomis. Grįžo visuotinis džiaugsmas!“, – pasakoja globos namų direktorius G. Harneris.


Socialinių paslaugų priežiūros departamento duomenimis, paskiepyta daugiau nei 6,3 tūkst. socialinės globos įstaigose gyvenančių senolių ir žmonių su negalia bei apie 4 tūkst. darbuotojų. Imunitetą koronavirusui jau turi daugiau kaip 90 proc. globos įstaigų gyventojų ir apie 83 proc. darbuotojų.


Socialinės globos įstaigose COVID-19 serga vos keli globotiniai ir keliolika darbuotojų. Pavyzdžiui, 2020 m. gruodžio 28 d. sergamumas buvo didžiausias – sirgo net 1 744 gyventojai ir 734 darbuotojai.


Partnerio turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)