Veido valymo procedūros namuose

Veido valymo procedūros namuose


Kosmetologų teigimu, norint, kad oda būtų sveika ir graži, labai svarbu tinkamai ją valyti. Kaip tai padaryti namų sąlygomis? Kokios priemonės kada veiksmingiausios?


Dalia VALENTIENĖ


Ant veido odos kaupiasi makiažo likučiai, dulkių, nešvarumų ir prakaito dalelės. Laiku jų nenuvalius gali atsirasti nepageidaujamų padarinių. Tada valyti odą jau nebeužteks – gali tekti kovoti su atsiradusiomis nemaloniomis problemomis ar net gydyti kilusį uždegimą.


Pirmiausia – vanduo ir prausikliai


Veido prausimas – viena iš odos valymo procedūrų. Prausti veidą derėtų dukart per dieną: ryte ir vakare.


„Ryte veidą geriausia nuprausti šiltu vandeniu su prausikliu, skirtu veidui, kad šiltas vanduo atidarytų poras ir lengvai pasišalintų nešvarumai bei per naktį susikaupęs riebalų perteklius, o pabaigoje dar nuplauti veidą šaltu vandeniu, kad išsivaliusios poros vėl susitrauktų. Ypač kruopščiai veidą reikėtų nuprausti vakare.

REKLAMA


Jei oda buvo padengta makiažo sluoksniu, iš pradžių specialiu makiažo valikliu reikėtų pašalinti tušą nuo akių, dažus nuo antakių ir lūpų, kreminę pudrą, o tada įprastai nuplauti odą su prausikliu ir šiltu vandeniu. Kruopštus veido odos valymas ne tik leidžia odai atsinaujinti, kvėpuoti, bet ir padeda palaikyti tinkamą odos pH ir drėgmės lygį. O kai odai nuolat pakanka drėgmės, ji ne taip greitai sensta, nesiformuoja raukšlės“, – pasakoja kosmetologė Irmina Česevičienė.


Kosmetologė nepataria veido prausti muilu, o tie, kurių oda jautresnė, jai kasdien valyti, specialistės teigimu, gali naudoti ir įvairius pienelius, tonikus. Jeigu oda nėra alergiška vaistažolėms, naudinga veidą retsykiais nuvalyti ir ramunėlių ar medetkų nuoviru.


Paviršinis odos šveitimas


Veido odos šveitimas yra šiek tiek gilesnis valymas. Jo tikslas – ne tik pašalinti nešvarumus, bet ir paviršinį negyvų ląstelių sluoksnį. Viršutinis epidermio sluoksnis – tai senos ląstelės, vadinamos keratinocitais. Naujos ląstelės formuojasi ir dauginasi tik pašalinus senąsias, todėl veido šveitimas yra būtina veido priežiūros procedūra.

REKLAMA


„Šią procedūrą rekomenduočiau atlikti vieną kartą per savaitę, jei odai drėkinti ir maitinti naudojami natūralūs kremai arba aliejai, ir du kartus per savaitę, jei naudojami kremai su cheminėmis medžiagomis. Šveičiamųjų priemonių yra įvairiausių – nuo kavos tirščių iki pirktinių šveitiklių, kuriuose yra mažų grūdelių, padedančių geriau išvalyti odos poras.


Galima pašveisti ir sausai natūraliu veidui skirtu kosmetiniu šepečiu. Tai vadinamas sausasis šveitimas. Šveičiant šlapiai galima naudoti kempinėlę, natūralaus pluošto veidašluostę, nesmulkintą vadinamąjį gasulo molį arba net ananaso, papajos griežinėlį. Šiuose vaisiuose yra natūralių keratiną tirpdančių fermentų, todėl pasiekiamas savotiškas cheminio šveitimo efektas“, – įvairiomis gudrybėmis dalijasi kosmetologė.


Giluminis odos valymas


Prieš namuose atliekant giluminį odos valymą veidą reikia paruošti.


„Svarbu odą sušildyti, kad atsivertų poros. Galima veidą palaikyti virš garų vonelės su vaistažolių nuoviru užsidengus rankšluosčiu, kad būtų sukurtas pirties efektas. Taip pat galima užsidėti ant veido šiltą kompresą – tam tinka karštame vandenyje ar žolelių nuovire sudrėkintas rankšluostis ar švarus minkštas kelių sluoksnių audinys, pavyzdžiui, flanelė. Pagarinkite ar šildykite kompresu odą bent 3–5 minutes, kol ji sušils ir poros atsivers.


Tada veidą ištepkite šiltu aliejumi. Tinka alyvuogių, makadamijų, migdolų, riešutų ar koks nors kitas aliejus (geriausia – nerafinuotas). Ištepę odą aliejumi, pamasažuokite ją lengvais pirštų judesiais. Šiltas aliejus įsisunkia į poras ir padeda greičiau suminkštinti, ištirpdyti ten susidariusius vadinamuosius komedonus (inkštirus).



Kol oda šilta, joje esantys komedonai lengvai išsispaudžia. Tik spausti reikėtų švariomis rankomis, o dar geriau pirštus, kurie liečia odą, apsukti spirite sudrėkinta marle ar vatos skrituliukais. Jeigu ant odos aptinkate besiformuojančių spuogų, kurie tempia odą, toje vietoje yra paraudę, skauda, bet viršūnėlių dar nematyti, geriau tokių vietų neliesti“, – pataria specialistė.

Atlikus giluminį veido odos valymą odą galima papurkšti hidrolatu. Jų būna pirkti įvairių – levandų, beržų, ramunėlių, pelargonijų, arbatmedžių, o tada nesausinti veido, bet leisti natūraliai jam nudžiūti. Hidrolatas, pasak kosmetologės, atvėsina ir nuramina valymo metu sudirgintą odą. Odą gerai ramina ir šviežiai išspaustos alavijų sultys.


Veido odą valančios kaukės


* Sodos ir medaus kaukė. Jai pagaminti prireiks 4 šaukštelių geriamosios sodos, šaukštelio medaus ir 2 šaukštelių vandens, jei medus kietas. Į stiklinį indą suberkite sodą ir įdėkite medų. Tada lėtai po lašelį lašinkite vandenį ir kruopščiai maišykite. Vandens lašinkite tol, kol gausite klampią, tirštą masę. Mišinį tepkite ant švarios odos, pasistenkite, kad jo nepatektų į akis. Kaukę palaikykite apie 10–15 min., po to kosmetine servetėle sukamaisiais judesiais kruopščiai nuvalykite odą, galiausiai nuplaukite vandeniu ir nusausinkite.


Ši kaukė padeda gydyti aknę, iškelia inkštirus ir užkerta kelią jiems formuotis. Soda švelniai pašalina negyvas ląsteles, o medus pasižymi antibakterinėmis ir uždegimą slopinančiomis savybėmis. Be to, meduje gausu antioksidantų, kurie lėtina odos senėjimą. Ši kaukė tinka ir jautriai odai. Ją patariama tepti bent kartą per savaitę visą mėnesį.

REKLAMA


* Kiaušinio baltymo kaukė. Kiaušinio baltymą šiek tiek suplakite, kad lengviau būtų tepti. Nusivalykite odą ir ją nusausinkite. Tada kruopščiai ištepkite visą veidą arba problemines jo vietas baltymu. Išteptas vietas padenkite popierinėmis servetėlėmis (jas galima suplėšyti, kad geriau priglustų prie odos). Ant servetėlių užtepkite dar vieną sluoksnį kiaušinio baltymo. Jeigu sudrėkusios popierinės servetėlės plyšta, tose vietose galima jų uždėti papildomai.


Kaukę palaikykite apie 40 min., kol ji sustings. Tada ją atsargiai nulupkite: pradėkite nuo smakro ir kilkite į viršų. Galiausiai veidą nuplaukite šiltu, o po to šaltu vandeniu ir nusausinkite. Ši kaukė ne tik giliai išvalo poras, bet ir pašalina nuo veido nereikalingus smulkius plaukelius.


* Pomidorų kaukė. Nuluptą pomidorą sutrinkite iki vientisos masės, užtepkite ant veido ir 3–5 min. pamasažuokite odą sukamaisiais judesiais. Po to veidą nuplaukite šiltu vandeniu.


Pomidorai puikiai pašalina negyvas odos ląsteles, valo išsiplėtusias ir užsikimšusias veido poras, naikina pigmentines dėmes.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>