5 patarimai, kurie padės tinkamai paruošti imuninę sistemą rudeniui

5 patarimai, kurie padės tinkamai paruošti imuninę sistemą rudeniui


Baigiantis vasarai keičiasi klimatas, vėl grįžtame prie greitesnio darbo tempo ir gyvenimo režimo. Gali atrodyti, kad per vasarą prisisotinę vaisių ir uogų, esame apsisaugoję nuo ligų visiems ateinantiems metams. Žinoma, vasaros sezono gėrybės yra labai svarbios, tačiau nereikėtų tuo apsiriboti. Artėjant rudeniui ir šaltajam sezonui, imuninę sistemą reikia pradėti papildomai stiprinti iš anksto.


Žmogaus imuninės sistemos paskirtis yra išsaugoti organizmo pusiausvyrą. Tačiau po vasaros, rudenį, tai padaryti tampa sudėtingiau. Rudenį daugėja darbų, daugėja ir įtampos, kurios vasaros laikotarpiu nėra tiek daug. Tai žinodami iš anksto, galime padėti organizmui tinkamai pasiruošti. Kaip teigia „Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič, likus bent 6 savaitėms, reikėtų imtis papildomų imunitetą stiprinančių priemonių.


Kokybiškas poilsis. Jis yra labai svarbus. Reguliarus miegas padės mobilizuoti kraujyje ir audiniuose esančias ląsteles, kurios atsakingos už kovą su išorės mikroorganizmais. Taip pat miegas padeda atgauti jėgas, kūnui pailsėjus, mažėja ir dienos rūpesčių keliama įtampa. Labai svarbu saugoti savo nervų sistemą, nes ji turi didelės įtakos, siekiant palaikyti gerą imuninę organizmo būklę.

REKLAMA


Specialistė pataria, grįžus po atostogų, visa galva į darbus nepasinerti. Svarbu nepamiršti skirti laiko sau ir neaukoti poilsio laiko – palaikykite darbo ir poilsio balansą.


Vitaminų svarba. Imuniteto stiprinimui ypač svarbus yra vitaminas C. Jį vartoti reikėtų pradėti jau dabar. Norint pajusti tinkamą efektą, šį preparatą reikia naudoti mažiausiai šešias savaites, kol organizmas ims kurti reikiamą apsaugą. Organizme šis vitaminas veikia kaip antioksidantas, apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos.


Taip pat imuniteto stiprinimui svarbūs žuvų taukai, bent tris kartus per metus reikėtų vartoti ežiuolės papildus, kurie praturtinti organizmui reikalingais mineralais ir aminorūgštimis.


Tiems, kurie labiau mėgsta augalinės kilmės produktus iš gamtos, vaistininkė siūlo vartoti propolio preparatus. Jie pasižymi imuninę sistemą aktyvinančiu poveikiu, dalyvauja antikūnių gamybos reguliavime.


Aktyvus laisvalaikis. Vaistininkė pataria kuo daugiau laiko praleisti gryname ore. Mažas fizinis aktyvumas ardo imuniteto sukurtą barjerą. Tokiu atveju yra didesnė tikimybė susirgti peršalimo ar kitomis ligomis.

REKLAMA


Sukurti stipresnę imuninę sistemą padės sportinė veikla, taip pat vaistininkė skatina nebijoti grūdintis, nevengti šalto ežero ar upės vandens. Tiems, kurie to tikrai nemėgsta, K. Zacharevič pataria kas rytą turėti ritualą – naudoti kontrastinį dušą namuose. Tai padeda suaktyvinti kraujotaką, skatina imuninių ląstelių atsinaujinimą organizme.


Šilti skysčiai. Vis dėlto, jei pajutote pirmuosius ligos simptomus, gerkite daug skysčių. Rinkitės žolelių arbatas, kurios imuninei sistemai padėtų kovoti su ligos sukėlėjais.


Atsižvelkite į sudėtį ir joje ieškokite vaistinių čiobrelių, liepų, ramunėlių žiedų, ežiuolės, imbiero. Tokios arbatos padės papildyti organizmą vitaminu C ir palaikyti atsparumą neigiamai išorinei aplinkai.


Pilnavertė mityba. Ji svarbi visus metus. Vasarą gauname daugiau vitaminų iš šviežių vaisių, daržovių ir uogų. Tačiau šiltojo laikotarpio nepakanka ir vasarą suvartoti vitaminai nesikaupia likusius metus. Savo mityba turime rūpintis nuolatos – rudenį reikėtų išnaudoti sezonines daržoves. Daug mineralų turi morkos, kopūstai, burokai. Vitamino C gausu svogūnuose, net daugiau nei citrinose. Žinoma, egzotiškos daržovės ir vaisiai mūsų akiai labai patrauklūs, tačiau organizmas kur kas geriau įsisavina savame darže užaugintas gėrybes – jos kur kas artimesnės mūsų virškinimo fermentams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)