Dažant sienas būtina pagalvoti ir apie savo sveikatą

Dažant sienas būtina pagalvoti ir apie savo sveikatą


Namuose užsiimant remonto darbais, dažnai svarstoma apie sienų spalvas, stilių, grožį. Tačiau ne visi sienų dažai yra vienodi: esama tokių, kurie šiuolaikinių gamybos technologijų dėka gali padėti išvengti susirgimų.


Pelėsio ir ligų išvengti padeda sidabro jonai


Lietuvoje dažnai pasitaikantis iššūkis – pelėsio bei įvairių mikroorganizmų atsiradimas kambariuose. Su tuo susiduria ir individualių namų, ir butų savininkai. Pelėsis itin kenkia žmogaus sveikatai – gali išsivystyti kvėpavimo takų ligos, alergijos.


Vieną iš veiksmingiausių sprendimų šioje kovoje atrado dažų gamintojai: sukurti dažai su sidabro jonais, apsaugančiais nuo pelėsio, grybų ir kenksmingų mikroorganizmų atsiradimo. Sidabro jonai, esantys dažuose, įsiskverbia į ant sienų atsirandančius mikroorganizmus ir iš vidaus suardo jų struktūrą, taip stabdydami augimą bei dauginimąsi.


Agnė Vaičiukynaitė, prekybos tinklo „Senukai“ dažų specialistė, sako, kad dažus su sidabro jonais rekomenduojama naudoti ne tik aukštus higienos reikalavimus keliančioms sveikatos priežiūros ar kitoms įstaigoms, bet ir individualių būstų savininkams. „Dažus su sidabro jonais patariama naudoti ir savo namų virtuvėje – ten daugiausia drėgmės, maisto, tad būtent virtuvė yra labai palanki vieta veistis mikroorganizmams. Vonioje šio tipo dažai taip pat pravers, nes ten irgi kaupiasi itin daug drėgmės. Dažai su sidabro jonais – puikus sprendimas ir vaikų kambario, žaidimų erdvių dažymui, kur bakterijos ir mikroorganizmai – nepageidaujami“, – teigia specialistė.

REKLAMA


Dažai – be pavojingų cheminių medžiagų


Net ir renkantis įprastus dažus, vertėtų atsižvelgti į jų sudėtį. Kambariams specialistė pataria rinktis dažus, kurių sudėtyje nėra pavojingų medžiagų, pavyzdžiui, pagamintus vandens pagrindu.


„Vandens pagrindu pagaminti ir vandeniu skiedžiami dažai yra ekologiški, beveik arba išvis bekvapiai. Tokio tipo dažai – puikus sprendimas šeimoms, kuriose auga vaikai, nes dažams džiūstant garuoja vanduo, o ne cheminiai tirpikliai“, – atkreipia dėmesį A.Vaičiukynaitė.


Ji pastebi, kad vis daugiau žmonių renkasi būtent tokius dažus – lyginant su praėjusių metų pirmuoju pusmečiu, šiemet „Senukų“ prekybos centruose jų pardavimai išaugo net 15 procentų.


Atkreipkite dėmesį į sienų plovimo dažnį


Prieš įsigyjant dažus, A.Vaičiukynaitė siūlo atsižvelgti ne tik į dažų sudėtį, bet ir į jų atsparumą plovimui. Atsparumas vertinamas perbraukimų skaičiumi – kuo daugiau kartų galima valyti sieną jos nepažeidžiant, tuo aukštesnė dažų atsparumo klasė. Specialistė rekomenduoja rinktis kuo aukštesnės, geriausia – pirmos atsparumo klasės dažus.

REKLAMA


Paprastai blizgūs dažai būna atsparesni plovimui, tačiau šiais laikais galima rasti ir itin atsparių matinių dažų. „Bene pirmieji dažai Lietuvoje, kuriems Europos Sąjunga suteikė ekologinį „Eco Label“ sertifikatą, yra „Pentacolor Glamour“ linijos dažai, kurių sudėtis praturtinta keramikos priedais. Jie yra matiniai, tačiau labai atsparūs valymui, o „Eco Label“ sertifikatas garantuoja, kad dažai atitinka griežtus ekologinius kriterijus“, – pasakoja A.Vaičiukynaitė.


Anot jos, intensyvaus dažų kvapo vengiantys klientai dažnai teiraujasi, ar jų išsirinkti dažai pasižymi nemaloniu kvapu. Gamintojai, stengdamiesi patenkinti net ir išrankiausių klientų poreikius, rado išeitį ir ypatingą dėmesį skyrė ne tik antibakterinėms dažų savybėms tobulinti, atsparumo plovimui didinimui, bet ir neerzinančių, malonių kvapų kūrimui. Pavyzdžiui, esama dažų, kurie išsiskiria alyvmedžių aromatu. Jis išgaruoja vos tik dažai išdžiūsta. Tad tai puikus sprendimas jautriems, alergiškiems ar tiesiog nemalonaus dažų kvapo nemėgstantiems žmonėms.


Specialistė primena, kad išsirinkti kokybiškus dažus nepakanka. „Tam, kad dažyti paviršiai tarnautų ilgai, būtina laikytis ant pakuotės nurodytų gamintojo rekomendacijų. Pavyzdžiui, nudažytas sienas rekomenduojama plauti tik dažams visiškai išdžiūvus. Geriausia – praėjus bent 28 dienoms po dažymo“, – atskleidžia specialistė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)