Kodėl vaisių kokteiliai nėra geriausias pasirinkimas?

Kodėl vaisių kokteiliai nėra geriausias pasirinkimas?


Daugelis žino, jog vaisius valgyti naudinga ir sveika, tačiau reikia žinoti ir kaip bei kada juos naudoti. Gydytoja-dietologė Gertrūda Babravičienė teigia, kad sulčių kokteiliai negali pilnai pakeisti grynų vaisių, o sveikas maistas nelygu liesam.


„Jei vaikas ar suaugęs žmogus nepratęs valgyti vaisių ir daržovių natūraliame pavidale neretai jis renkasi sultis, sulčių kokteilius, vadinamus smoothie. Bet toks maistas labiau rekomenduojamas žmonėms, kurie turi didžiulę problemą ir visiškai negali valgyti vaisių, daržovių. Galbūt dėl sveikatos būklės, pavyzdžiui, jei žmogus neturi dantų arba po žandikaulio traumų“, - teigė dietologė.


Ji pažymėjo, kad jei esate sveiki, visuomet vertėtų rinktis kramtyti vaisių. „Taip gausite ne tik reikalingų vitaminų ir mikroelementų, bet ir skaidulų. Skaidulos yra puikus maistas mūsų žarnyno gerosioms bakterijoms. Dabar mokslininkai ypatingą dėmesį skiria mūsų mikrobiotai, t.y. visai mūsų žarnyno aplinkai, kuri nulemia labai daug sveikatos būklės elementų“, - aiškino G.Babravičienė.

REKLAMA



Kita reikšminga priežastis, dėl ko verta valgyti pilną vaisių - gavę skaidulų ilgiau jausitės sotūs. „Skaidulingas maistas skrandyje užsilaiko ilgiau. Gliukozės koncentracija kraujyje kyla palaipsniui. Lygiai taip pat ne per daug greitai koncentracija mažėja. Taip žmogus ilgiau jaučiasi sotus ir energingas“, - sakė dietologė.


Renkantis produktus arba gaminant patiekalus namuose, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad pasak G.Babravičienės, ekologiškas produktas nebūtinai reiškia sveiką produktą, o sveikas nelygu liesam.


„Būna, kad, pavyzdžiui, į košę papildomai pridedate riešutų, džiovintų vaisių, arba gaminate smoothie, į kurį įdedate avokado, riešutų, vaisių, datulių, ir nesuprantate iš kur atsiranda tie papildomi kilogramai. Nors kiekvieną rytą taip "sveikai" maitinatės. Tiesiog atkreipkite dėmesį, ar jums į košę reikalinga dėti tiek daug papildomų priedų. Galbūt užtenka tą kartą suvalgyti tik košės, o saujelę džiovintų vaisių, ar riešutų suvalgyti po poros valandų“, - siūlė mitybos specialistė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)