Nebrangi vietinė kosmetika iš rudenėjančios lysvės

Nebrangi vietinė kosmetika iš rudenėjančios lysvės

Daržo kosmetika maitina, valo, minkština ir balina odą.


Nuo seno žmonės siekė išlaikyti kūno bei veido grožį ir jaunystę pasitelkdami gamtos dovanas. Tad kodėl, prisiminus mūsų protėvių patirtį, nepasinaudoti ekologiškomis gamtos gėrybėmis, augančiomis čia pat, mūsų daržuose? Beje, biologinis naminių priemonių poveikis ne ką mažesnis nei brangių pirktinių preparatų. Nuolat naudodami šias priemones pastebėsime nuostabių rezultatų.

Marija Naudžiūnienė


Paprasta, bet veiksminga


Jau antikos laikais graikai sodo ir daržo augalus naudojo medicinos ir kosmetikos tikslams. Mūsų prosenelės nesinaudojo pramoninės kosmetikos priemonėmis, nesilankė grožio salonuose, tačiau visada turėjo savų paslapčių, leidžiančių išlaikyti ir puoselėti moterišką grožį. Nors šiandien parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairiausių kremų, losjonų, kaukių ir kitų kosmetinių priemonių, pačios natūraliausios priemonės vis dėlto yra tos, kurias suteikia gamta. Natūralios gamtinės kosmetikos pranašumas yra tai, kad visada žinai, kokie ingredientai sudaro paties paruoštą priemonę. Augalai iš savo sodo sukaupia daugybę naudingų aliejų, aromatinių medžiagų bei dažiklių, padedančių puoselėti odą ir plaukus.

REKLAMA


Po darbingų dienų sode renkant ir perdirbant užderėjusias gėrybes atvaizdas veidrodyje dažnai nedžiugina. Pabandykime rasti minutėlę laiko sau ir savo grožiui puoselėti. Juolab kad viskas, ko tam reikia, auga čia pat, mūsų sode. Receptų yra nesuskaičiuojama galybė, tačiau visada ieškome kuo paprastesnio, greičiau paruošiamo, bet efektyvaus varianto. Šį kartą pažvelkime į rudenėjantį sodą ir daržo lysves: kiek nepaprastų grožio receptų jos slepia.


Plastikos chirurgai tiesiai nuo šakos


Obuoliai – be abejonės, populiariausi mūsų sodų vaisiai. Jie ne tik skanūs, bet ir nepaprastai naudingi sveikatai: stiprina imuninę sistemą, gerina žarnyno veiklą, regėjimą, saugo nuo streso... Jau seniai pastebėta, kad obuolių preparatai stangrina, gaivina ir jaunina odą. Obuoliai gali paskaistinti veido odą ir net kilstelėti užkritusius akių vokus! Tam pakanka šviežio obuolio skilteles švelniai priglaudus palaikyti ant vokų, pamasažuoti veidą bei kaklą.

REKLAMA


Stangrumo ir atsparumo aplinkos poveikiui odai suteikia veido losjonas, pagamintas iš šviežiai išspaustų obuolių sulčių ir glicerino. Šie komponentai maišomi santykiu 5:1 ir tokiu mišiniu valomas veidas.


Gaivina ir jaunina odą paprastos obuolių kaukės. Į sutarkuoto obuolio masę reikia įdėti šaukštelį medaus ir šaukštą grietinės. Tokia kaukė užtepama ant veido bei kaklo ir, palaikius 30 min., nuplaunama šiltu vandeniu.


Nebrangi vietinė kosmetika iš rudenėjančios lysvės

Neverta praleisti rudeninio derliaus teikiamų galimybių – verta pasirūpinti savo grožiu natūraliomis priemonėmis.


Pomidorai – nuo spuogelių


Pomidoruose esančios rūgštys veiksmingai kovoja su pertekliniais riebalais ant veido odos. Riebioje ir blizgančioje odoje tarpsta įvairios bakterijos, užkemšančios poras ir sudarančios galimybę atsirasti spuogams. Pomidoro skiltele nuolat valydami riebiausias ir nešvariausias odos vietas išvengsime nemalonių bėrimų. Ištrynus odą pomidoru vėliau ją reikia nuplauti drungnu vandeniu.


Šviežiose pomidorų sultyse yra rūgščių, kurios tarsi ištirpdo viršutinį suragėjusį odos sluoksnį, todėl prausdamiesi šviežiomis pomidorų sultimis visada turėsime gaivią ir lygią odą


Žalumynas, menantis antikos gražuoles


Nemažai kosmetinių priemonių su petražolėmis receptų atkeliavo dar iš antikos laikų. Petražolės nuo seno yra svarbi kremų, losjonų, kaukių sudedamoji dalis. Na, o namų kosmetikoje jos tiesiog nepakeičiamos. Iš šio augalo paruoštos priemonės maitina ir balina odą, stabdo jos senėjimo procesą, lygina raukšles.
Balinamajai kaukei pagaminti sugaišime visai nedaug laiko, o efektas bus pastebimas iš karto. Šiai kaukei dvi saujos petražolių lapų smulkiai supjaustomos, užpilamos 1 stikline vandens ir verdama 15 min. Tuomet nuoviras perkošiamas, į jį dedamas šaukštelis medaus, 1 kiaušinio trynys ir viskas gerai išmaišoma. Kaukė tepama ant veido, laikoma 15 min. ir nuplaunama šiltu vandeniu.


Riebiai odai padeda petražolių losjonas. Keturios saujos petražolių lapų susmulkinamos, užpilamos 0,5 l verdančio vandens ir laikoma 1 val. Ištrauka perkošiama ir ja prausiamas veidas.


Grožio procedūros su cukinijomis


Beveik kiekviename darže auginamos cukinijos, nes jos auga tarsi pačios, nesukeldamos daržininkams didelių rūpesčių. Be galimybės paruošti gausybę skanių patiekalų, šios daržovės gali pasitarnauti ir grožio procedūroms. Receptai visiškai paprasti, kaip ir cukinijų auginimas. Odai drėkinti, valyti, tonizuoti ruošiamos cukinijų kaukės.



* Kiaušinio trynys gerai ištrinamas ir sumaišomas su šaukšteliu cukinijų sulčių. Kaukė užtepama ant veido, palaikoma 15–20 min. ir kruopščiai nuvaloma vatos tamponėliu, iš pradžių sudrėkintu šiltu, o po to šaltu vandeniu.
* Cukinijos minkštimas smulkiai sutarkuojamas, gauta košelė lygiu sluoksniu uždedama ant marlės ir toks kompresas dedamas ant veido.
* 2 šaukštai smulkiai sutarkuotos cukinijos sumaišomi su šaukštu į miltus sumaltų avižinių dribsnių. Kaukė tepama ant veido bei kaklo ir laikoma 20 min. Tada vatos tamponėlis sudrėkinamas pienu ir juo nuvaloma kaukė.
Lupdami cukiniją neišmeskite odelės. Plonos ilgos žievelių juostos dedamos ant veido bei kaklo 20 min. Tuomet veidas nuplaunamas pienu.


Nebrangi vietinė kosmetika iš rudenėjančios lysvės

Agurkai ramina ir vėsina pavargusias akis, todėl vos 10–20 min. ant užmerktų akių palaikę agurko griežinėlius pajuntame malonų gaivinamąjį poveikį.


Daržovė kosmetologė


Agurkai – bene geriausiai žinomos ir dažniausiai kosmetiniams tikslams naudojamos daržovės. Taip yra neatsitiktinai: 95 proc. agurko sudaro vanduo, kuriame gausu vitaminų C, B1, B2, PP. Toks vanduo nuostabiai veikia odą. Odą valo, drėkina ir gaivina labai paprastas agurkų losjonas. Jam smulkiai sutarkuotas nedidelis agurkas užpilamas 100 ml degtinės ir mišinys palaikomas keletą parų. Prieš naudojant ištrauka praskiedžiama atvėsusiu virintu vandeniu santykiu 1:1.
Visai nesunku pagaminti ir keletą paprastučių kaukių ar kremą su agurkais.


* Nuostabų tandemą sudaro agurkai ir varškė: agurkas tonizuoja ir drėkina odą, o varškėje esantys proteinai lygina odą. Tokiai kaukei agurką reikia supjaustyti griežinėliais. Pirmiausia ant odos užtepamas nestoras varškės sluoksnis, o tada ant jo išdėliojami agurko griežinėliai. Kaukė laikoma 10 min., o vėliau veidas nuplaunamas šiltu vandeniu.
* Puiki ir agurkų kaukė su citrinų sultimis. Sutarkuotas agurkas sumaišomas su išplaktu kiaušinio baltymu ir keliais lašais citrinų sulčių. Kaukė užtepama ant veido ir laukiama, kol išdžius. Išdžiūvusi kaukė lengvai nuvaloma servetėle.
* Galima pasigaminti agurkų kremą, savo savybes išlaikantį gana ilgai. Jam 300 g agurkų ir 1 citrina permalami mėsmale ir užpilami 1 stikline degtinės. Laikoma 1 parą vėsioje vietoje. Tada mišinys perkošiamas ir sumaišomas su gerai ištrintais 3 kiaušinio tryniais ir 20 g medaus. Toks skystas kremas puikiai tinka riebiai ir normaliai veido odai.

Paryžietiškos paslaptys


Svogūnus tikrais paryžiečiais laikome dėl garsiosios svogūnų sriubos, tačiau jie naudojami ir grožiui puoselėti. Štai svogūnų ir agurkų sulčių losjonas – tikras išsigelbėjimas sausai odai. Reikia sumaišyti po arbatinį šaukštelį svogūnų ir agurkų sulčių, užpilti stikline šalto virinto vandens ir šiuo mišiniu švelniai ištrinti veidą. Svogūnų sultimis galima išnaikinti nemalonias riebias pleiskanas. Svogūnų sultis lygiomis dalimis reikia sumaišyti su degtine ir 2–3 kartus per savaitę gerai įtrinti galvos odą. Drauge pagražėja ir plaukai: jie tampa tarsi šilkiniai, gražiai blizga.

REKLAMA


Paryžietiška vadinama ir raugintų kopūstų kaukė. Ant veido tereikia 30 min. palaikyti raugintų kopūstų saują, o vėliau juos nuplauti šaltu vandeniu. Tokia kaukė universali, ji tinka ir sausai, ir normaliai, ir riebiai porėtai odai. Kaukė pasižymi gaivinamuoju, valomuoju poveikiu, maitina, sutraukia poras, suteikia odai švelnumo ir elastingumo. 


Na, o morkų kosmetika susijusi su garsiąja markize de Pompadur, kuri kiekvieną dieną pradėdavo morkų sultimis patepdama veidą. Iš tiesų morkų sultys ar paprasčiausios morkų kaukės su oda daro stebuklus. Tiesa, jomis lepintis galima tik 1–2 kartus per savaitę, nes oda nuo morkų įgyja oranžinį atspalvį. Paprastai kaukei 2 šaukštus smulkiai sutarkuotų morkų reikia sumaišyti su 2 šaukštais pieno. Kaukė laikoma 20 min., o vėliau nuplaunama šiltu vandeniu. Ji tinka bet kokia odai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)