Dažniausi mitai apie prostatos vėžį

Dažniausi mitai apie prostatos vėžį


Maždaug 1 vyrui iš 8 diagnozuojamas prostatos (priešinės liaukos) vėžys. Remiantis statistikos duomenimis, 2020 metais visame pasaulyje iš viso nustatyti 1 414 259 šios ligos atvejai. Nepaisant to, kad tai ketvirtas dažniausiai diagnozuojamas vėžys pasaulyje, vis dar yra daug su juo susijusių mitų. Apie labiausiai paplitusius iš jų pasakojame šiame straipsnyje.


1. Prostatos vėžiu serga tik vyresni vyrai


Nors amžius – vienas iš šios ligos rizikos veiksnių, yra ir daugybė kitų, tokių kaip rasė, šeimos istorija, bendra sveikata, gyvenimo būdas ir net geografinė padėtis. Tiesa, kad vyresniems vyrams tikimybė susirgti priešinės liaukos vėžiu didesnė. Maždaug 6 iš 10 šios ligos atvejų nustatomi vyresniems nei 65 metų vyrams. Nepaisant to, priešinės liaukos vėžys gali būti diagnozuojamas ir ankstyvame amžiuje.


2. Jei nejuntami jokie simptomai, vadinasi, kad vėžio nėra


Prostatos vėžys ankstyvose stadijose nesukelia jokių simptomų, todėl daugelis vyrų nežino, kad juo serga. Net ir tada, kai liga progresuoja, jos požymiai pasireiškia ne visiems pacientams arba būna supainiojami su kažkuo kitu. Sergant priešinės liaukos vėžiu, gali padidėti poreikis dažnai šlapintis, būti sunku pradėti šlapintis arba sulaikyti šlapimą, atsirasti skausmas šlapinimosi metu arba kraujas šlapime ar spermoje.

REKLAMA


Daugeliui vyrų ankstyvose ligos stadijose simptomai nepasireiškia, todėl labai svarbu reguliariai lankytis pas urologą. Jis gali nustatyti pirmuosius vėžio simptomus ir skirti reikiamą gydymą. Jeigu jums reikalingas patikimas urologas Vilniuje, užsiregistruoti vizitui pas jį galite spustelėję ant pateiktos nuorodos.


3. Tai lėtai besivystanti liga, todėl jaudintis neverta


Nors daliai pacientų nustatyta mirties priežastis būna kitos ligos, o ne prostatos vėžys, yra ir daug agresyvesnių šios ligos formų. Aptikus priešinės liaukos vėžį, gali būti atliekama daug tyrimų siekiant tiksliai nustatyti jo agresyvumą ir parinkti geriausią gydymo būdą. Daugeliu atvejų šią ligą galima sėkmingai kontroliuoti arba pagydyti, tačiau visada labai svarbu ją pastebėti kuo anksčiau.


4. Prostatos operacija reiškia seksualinio gyvenimo pabaigą


Prostatos operacijos metu chirurgas gali išsaugoti nervus, kurie padeda sukelti erekciją. Todėl ji nebūtinai reiškia seksualinio gyvenimo pabaigą. Visgi tam, kad pacientas visiškai atsigautų, gali praeiti šiek tiek laiko. Paprastai atsistatymas po tokios operacijos užtrunka nuo 4 iki 24 mėn., o kartais ir ilgiau. Jaunesni vyrai paprastai išgyja greičiau.

REKLAMA


Jeigu praėjus kuriam laikui vis dar yra problemų, rekomenduojama kreiptis į urologą dėl erekcijos disfunkcijos gydymo. Verta paminėti, kad kiti prostatos vėžio gydymo būdai, tokie kaip spindulinė ir hormonų terapija, taip pat gali turėti įtakos seksualiniam gyvenimui. Todėl reikėtų tai aptarti su savo gydytoju.


Egzistuoja daug klaidingų nuomonių apie prostatos vėžį. Dažnai jos susiformuoja todėl, nes apie šią ligą kalbama per mažai. Tikimės, kad šiame straipsnyje pateikta informacija jums suteikė daugiau aiškumo ir priminė, kaip svarbu reguliariai tikrintis savo sveikatą.


Partnerio turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>