Žemuogės – kvapieji vasaros vaistai

Žemuogės – kvapieji vasaros vaistai


Ant smilgos suvertos uogelės, primenančios vaikystę, saulėtą miško proskyną... Kas jų nežino ar neragavo? Žemuogės – ne tik skanus, sveikas, gaivinantis maistas, bet ir veiksmingas vaistas, apie kurį buvo žinoma jau gilioje senovėje.


Remigija ZINKEVIČIENĖ


Paprastosios žemuogės – erškėtinių šeimos 5–20 cm aukščio daugiamečiai žoliniai augalai. Žydi gegužės–birželio mėnesiais, kartais antrą kartą pražysta vėliau vasarą ir net rudenį. Uogos prinoksta birželio–liepos mėnesiais. Paplitusios visoje Lietuvoje. Auga lapuočių ir spygliuočių miškuose, ypač mėgsta kirtimus ir pamiškes. Vaistams vartojamas visas augalas – lapai, žiedai ir šaknys.


Lapai skinami žydėjimo metu, džiovinami pavėsyje. Žemuogių lapus patariama rinkti kuo jaunesnius, nes jie ne tokie kartūs. Uogos renkamos tik prisirpusios, džiovinamos palėpėje arba džiovykloje 40–50 °C temperatūroje. Uogos turi būti nesulipusios, neperdžiūvusios ir nesudegusios. Gerai išdžiovintos būna tamsiai raudonos, saldžiarūgštės. Vaistines savybes išsaugo 2 metus.

REKLAMA


Gydomosios savybės


Žemuogės labai populiarios liaudies medicinoje, nes gydo daugybę negalavimų. Jų uogose labai daug vitamino C, yra vitaminų P, E, K, PP, B grupės vitaminų, karoteno, cukraus, gliukozės ir fruktozės, organinių rūgščių (citrinų, obuolių, salicilo), pektinų, eterinio aliejaus, rauginių ir mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, natrio, geležies, mangano, kobalto, fosforo). Žemuogių lapuose yra daug vitamino C, rauginių medžiagų, glikozidų, alkaloidų, šaknyse – rauginių medžiagų.


Liaudies medicinoje žemuogių preparatais (šviežiais ir džiovintais) gydomos kepenų ligos: cholecistitas, lėtinis hepatitas, gelta, tulžies akmenligė, taip pat skrandžio bei žarnyno ligos: lėtinis gastritas, kolitas, enterokolitas bei hemorojus. Žemuogės padeda sergant ateroskleroze, hipertonija, cukriniu diabetu, plaučių tuberkulioze, cistitu. Žemuogių lapais bei uogomis gydoma artrozė, artritas, podagra, deformuojamoji spondiliozė, inkstų akmenligė, blužnies ligos, anemija, ypač jei liga išsivystė sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

REKLAMA


Šiose miško uogose yra fitoncidų, kurie sunaikina daugelį ligas sukeliančių bakterijų. Lapuose ir uogose esančios veikliosios medžiagos šalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas, mažina cholesterolio perteklių. Biologiškai aktyvios medžiagos veikia raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, didina kraujagyslių elastingumą, skatina skysčių išsiskyrimą.


Dėmesio: žemuogės kai kuriems žmonėms gali sukelti alergiją. Vartojant žemuoges dideliais kiekiais skydliaukė blogai įsisavina jodą.


Pasilepinkime uogomis


* Žemuogės sumažina pavojų susirgti insultu, ypač patariama daugiau jų valgyti sergantiems ateroskleroze, hipertonija bei turintiems antsvorio.


* Uogose daug vitamino C ir geležies, todėl jos labai naudingos sergantiems mažakraujyste. Šiuo atveju naudingiausia valgyti šviežių uogų.


* Žemuogės vartojamos viduriams minkštinti, sergant žarnyno, kepenų, blužnies ligomis, inkstų bei tulžies pūslės akmenlige. Šias ligas padeda gydyti ir džiovintos žemuogės.


* Žemuogių uogomis arba sultimis gydomos žaizdos, naikinamos veido odos pigmentinės dėmės, balinamos strazdanos, gydomi išbėrimai. Riebiai veido odai pasausinti naudinga pasidaryti kaukę iš sutrintų žemuogių uogų, sumaišytų su išplaktu kiaušinio baltymu.


Žemuogių antpilai


* Žemuogių lapų antpilas: šaukštelį susmulkintų žemuogių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite keletą valandų, paskui nukoškite. Šis antpilas gydo uždegimines ligas, naikina kai kuriuos mikrobus, stabdo žarnyne vykstančius puvimo procesus, skatina prakaitavimą. Šiltas antpilas tinka skalauti burną ir gerklę.



Žemuogių lapų antpilu gydykite odos ligų pažeistas vietas ir ilgai negyjančias žaizdas: sudrėkinkite antpile marlės gabalą, uždėkite ant skaudamos vietos ir apriškite.


Geriant žemuogių lapų antpilo, lėtėja širdies ritmas, stiprėja širdies susitraukimai, išsiplečia kraujagyslės. Vartojant šio antpilo, pastebimai sumažėja cukraus kiekis kraujyje.


* Žemuogių lapų antpilas padeda gydyti podagrą, nes sumažina organizme esantį šlapimo rūgšties ir jos druskų kiekį: 4 šaukštus džiovintų žemuogių uogų užpilkite 4 stiklinėmis verdančio vandens, palikite 2 valandas, nukoškite. Gerkite antpilo po 4 stiklines per dieną prieš kiekvieną valgymą ir prieš miegą 40–45 dienas. Gydymosi metu nevalgykite sūraus ir rūgštaus maisto.


* Žemuogių žiedų antpilo patariama gerti sergantiems širdies ligomis: šaukštelį žemuogių žiedų užpilkite 250 ml verdančio vandens, uždenkite ir palikite 6 val., paskui nukoškite. Gerkite antpilo po 2 šaukštus 4 kartus per dieną.


Nuovirai


* Žemuogių nuoviras: 2 šaukštus žemuogių lapų ir uogų užpilkite puse litro vandens, pavirkite 10 min. ant mažos ugnies, nukoškite. Lapų ir uogų nuoviru gydomas karščiavimas, jis skatina prakaitavimą bei šlapimo išsiskyrimą, stabdo kraujavimą iš gimdos. Jo taip pat patariama gerti po sunkių ligų nusilpusiems ligoniams.


* Nuo mažakraujystės: šaukštą susmulkintų žemuogių lapų ir uogų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 5 min. ant mažos ugnies, nukoškite. Gerkite nuoviro po pusę stiklinės 2 kartus per dieną.


* Sergant hepatitu, akmenlige, odos ligomis, viduriuojant: šaukštą susmulkintų žemuogių šaknų užpilkite puse litro verdančio vandens, pavirkite valandą ant mažos ugnies, palikite atvėsti, nukoškite. Gerkite nuoviro po ketvirtadalį stiklinės 3 kartus per dieną.

REKLAMA


Gydomieji mišiniai su žemuogėmis


* Nuo inkstų akmenligės: susmulkinkite ir sumaišykite 2 dalis žemuogių lapų, po 1 dalį bruknių ir juodųjų serbentų uogų, šaukštą mišinio užpilkite 300 ml verdančio vandens, uždenkite ir palikite pusvalandį, nukoškite. Gerkite antpilo po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.


* Inkstų uždegimui gydyti: susmulkinkite ir sumaišykite 20 g beržų lapų, po 10 g žemuogių, didžiųjų dilgėlių ir gervuogių lapų bei 50 g sėmenų. Šaukštą mišinio užpilkite stikline šalto virinto vandens, palikite 12 val., paskui pakaitinkite 15 min. ant mažos ugnies, nukoškite. Gerkite šilto antpilo po stiklinę ryte ir vakare prieš valgį.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)