Meksikietiškas aukso ūsas – vaistas nuo 100 ligų

Meksikietiškas aukso ūsas – vaistas nuo 100 ligų

Vadinamasis aukso ūsas vis labiau populiarėja kaip gydomasis augalas.


Pastaruoju metu vis labiau domimasi kvapiųjų kalizijų, dar vadinamų aukso ūsais, gydomosiomis savybėmis. Šie iš Meksikos kilę augalai mūsų šalyje auginami kaip kambariniai.


Gydomosios savybės

Kvapiosios kalizijos įgauna gydomųjų savybių, kai užaugina ne mažiau kaip devynis visaverčius rusvai violetinius ūglius (sąnarėlius). Vaistines šių augalų savybes lemia biologiškai aktyvios medžiagos – neįprastos sudėties flavonoidai ir augaliniai steroidai. Augalų sudėtyje yra įvairių vitaminų, tarp jų – PP ir B grupės, daug mineralinių medžiagų (geležies, chromo, vario, nikelio).


Pasak specialistų, vadinamieji aukso ūsai yra geriausi vaistiniai augalai lėtiniam pankreatitui gydyti, be to, jų preparatai malšina skausmus, gerina kasos, blužnies ir antinksčių veiklą, gydo tulžies pūslės, skrandžio ir plonųjų žarnų uždegimus bei įvairius moterų negalavimus, normalizuoja organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, iš organizmo šalina šlakus ir toksines medžiagas. Kvapiųjų kalizijų preparatais ir sultimis patariama gydyti ilgai negyjančias pūliuojančias odos žaizdas.

REKLAMA


Prieš ruošdami preparatus, augalus įdėkite į polietileno maišelį ir palaikykite šaldytuve 2 savaites. Ketinant ruošti preparatus tik iš lapų, pakanka šaldytuve juos palaikyti 3 paras.


Ėmę gydytis kvapiųjų kalizijų preparatais, iš pradžių galite silpnai jaustis – tai normalus šio gydymosi padarinys, simptomai netrukus turėtų pranykti. Taip pat gali suskystėti išmatos.
Gydantis kvapiųjų kalizijų preparatais nepatariama vartoti mėsos ir pieno produktų, cukraus, druskos, bulvių, taip pat duonos su mielėmis. Gydymosi metu ir dar metus po jo negalima gerti alkoholinių gėrimų, rūkyti.


Dėmesio! Prieš gydantis kvapiosiomis kalizijomis būtina pasitarti su gydytoju, nes šie augalai gali sukelti alergiją ar pažeisti balso stygas.


Kvapiųjų kalizijų antpilas


Susmulkinkite 20 cm ilgio kalizijos lapą, užpilkite litru verdančio vandens, indą šiltai apriškite ir palikite parą pastovėti, paskui nukoškite. Gerkite šio antpilo po 50 ml 3–4 kartus per dieną 40 minučių prieš valgį.

REKLAMA


Kvapiųjų kalizijų antpilas vartojamas lėtiniam pankreatitui, cukriniam diabetui, kepenų, skrandžio ir žarnyno ligoms gydyti, taip pat organizmui valyti.


Tiems, kurie serga cukriniu diabetu, patariama ne tik gerti šių augalų antpilo, bet ir laikytis tam tikros dietos: vengti angliavandenių, valgyti ganėtinai daug baltymų turinčio maisto. Sergantiesiems cukriniu diabetu, besigydantiems kvapiųjų kalizijų preparatais, derėtų nevalgyti vynuogių, razinų ir negerti saldžių gazuotų gėrimų. Galima vartoti moliūgų, agurkų, granatų ir slyvų sulčių bei pupelių ankščių nuoviro.


Šio kvapiųjų kalizijų antpilo patariama gerti ir sergantiesiems šlapimo pūslės akmenlige.

Spiritinis antpilas


Žiupsnelį kvapiųjų kalizijų ūglių (35–50 sąnarėlių; kiekis priklauso nuo jų storio) užpilkite pusantro litro degtinės ir palikite tamsioje vietoje 9 dienas, kol antpilas įgaus alyvų spalvą. Kasdien suplakite, paskui nukoškite, perpilkite į tamsaus stiklo indą ir laikykite vėsioje vietoje. Ilgainiui šis antpilas gali tapti rudas.


Spiritinis kvapiųjų kalizijų antpilas vartojamas organizmui valyti, aterosklerozei ir kvėpavimo takų ligoms gydyti. Jį galima naudoti ir išoriškai – šiuo atpilu gydomi pooperaciniai randai, sumuštos ir nušalusios kūno vietos.


Gerkite šio antpilo po šaukštelį 3 kartus per dieną 40 minučių prieš valgį. Pradėjus gydytis, sveikata gali pablogėti, tačiau po kurio laiko savijauta pagerėja ir ligonis pajunta jėgų antplūdį, taip pat pagerėja apetitas ir miegas.



Varginant moteriškoms ligoms


Žiupsnelį susmulkintų kvapiųjų kalizijų ūglių (25–35 sąnarėlius) užpilkite puse litro degtinės, palikite 10 dienų, paskui nukoškite. Kiaušidžių cistų ar gimdos miomų varginamoms moterims patariama į 30 ml šalto virinto vandens įlašinti 10 lašų šio antpilo ir išgerti prieš pusryčius. Vakare, 40 minučių prieš valgį, išgerkite šio antpilo dar kartą.


Kitą dieną į vandenį įlašinkite 11 lašų antpilo. Kasdien antpilo kiekį didinkite vienu lašu, o kai po 25 dienų išgersite 35 lašus, kasdien lašų kiekį mažinkite po vieną lašą. Kai pasieksite 10 lašų dozę, gydymą nutraukite, o po 7–10 dienų pertraukos, jei reikia, gydymą pakartokite. Kartoti galima ne daugiau kaip 5 kartus.
Sergant plaučių ligomis


* Bronchitą gydykite tokiu mišiniu: sutrinkite ir sumaišykite šaukštą kvapiųjų kalizijų lapų, 6 šaukštus lydyto sviesto ir 3–4 šaukštus medaus, šaukštą gydomojo mišinio įdėkite į stiklinę karšto pieno ir gerai išmaišykite. Išgerkite mažais gurkšneliais prieš miegą. Vartokite šio mišinio, kol pasveiksite.
* Jei vargina plaučių uždegimas, du trečdalius stiklinės kvapiųjų kalizijų lapų sulčių sumaišykite su pusantros stiklinės raudonojo vyno ir 8 šaukštais skysto medaus, mišinį supilkite į stiklinį indą, uždenkite ir 4–5 paras laikykite šaldytuve. Gerkite šio mišinio po šaukštą 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį 2 savaites. Šis mišinys taip pat gerina virškinamojo trakto veiklą.

Gydomieji tepalai


* Sąnarių ir raumenų skausmams malšinti: sumalkite krieno šaknį, išspauskite sultis ir jas santykiu 2:1 sumaišykite su kvapiųjų kalizijų sultimis. Šiuo mišiniu masažuojamaisiais judesiais patrinkite gydomas vietas ir šiltai apriškite. Trinkite 2 kartus per dieną (antrąkart – prieš miegą), kol pagerės savijauta.
* Sumuštoms, nušalusioms kūno vietoms, trofinėms opoms ir įvairioms odos ligoms gydyti, sąnarių skausmams malšinti sergant artritu ar artroze: susmulkinkite, sutrinkite kvapiųjų kalizijų lapų ir stiebų, sumaišykite su vazelinu, vaikišku kremu ar taukais santykiu 2:3. Gautu tepalu tepkite gydomas vietas. Jį laikykite tamsaus stiklo inde vėsioje vietoje.
* Radikulitui ir osteochondrozei gydyti: susmulkinkite ir sumaišykite po šaukštą džiovintų kvapiųjų kalizijų lapų ir kadagių spyglių bei 6 šaukštus laurų lapų, mišinį sumalkite kavamale ir sumaišykite su 200 g lydyto sviesto. Šiuo tepalu skaudamas vietas patrinkite 1–2 kartus per dieną ir šiltai apriškite.

Parengė Remigija ZINKEVIČIENĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>