Citrinos – puikus vaistas ne tik peršalus

Citrinos – puikus vaistas ne tik peršalus


Žiemą, kai mūsų soduose ir laukuose nėra šviežių vaisių, uogų ir vaistažolių, maistui ir gydymui patariama vartoti daugiau citrusinių vaisių, ypač citrinų, kuriose vitamino C yra daugiausia. Citrinos gali sumažinti daugybės ligų simptomus.


Remigija ZINKEVIČIŪTĖ


Gydomosios savybės


Citrinų vaisiuose gausu citrinų ir obuolių rūgščių, cukraus, pektinų, flavonoidų, kalio, vitaminų C, P bei B grupės vitaminų, karoteno, aurapteno, biakangelicino, bergamotino, kumarinų. Citrinų žievelėse taip pat yra daug vitaminų, mikroelementų ir eterinių aliejų.


Jau gilioje senovėje buvo žinoma, kad citrinos gerai malšina troškulį, stiprina skrandį, gerina virškinimą, gydo kirmėlių sukeltas ligas. Citrinų antpilas buvo laikomas puikiu priešnuodžiu. Citrinų kauliukais buvo laisvinami viduriai bei gydomas hemorojus.


Citrinos stiprina organizmo imunitetą, jungiamuosius audinius, plaukus ir nagus, gerina virškinimą, kraujo apytaką ir medžiagų apykaitą, stiprina kraujagysles, jaunina organizmą, stabdo dantenų kraujavimą, degina riebalus ir padeda numesti svorio. Liaudies medicina citrinomis gydo skorbutą, geltą, vandenligę, tulžies pūslės bei šlapimtakių akmenligę, hemorojų, tuberkuliozę, skrandžio gleivinės uždegimą, reumatą, radikulitą, podagrą, anginą. Citrinomis veiksmingai mažinamas karščiuojančių ligonių troškulys.

REKLAMA


Citrinos vartojamos ir padidėjus kepenims. Vakare tris supjaustytus griežinėlius citrinos užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite per naktį. Ryte antpilą nukoškite ir išgerkite nevalgę.


Dėmesio: jei skrandžio sulčių rūgštingumas yra padidėjęs, citrinų patariama vartoti saikingai.


Nepakeičiamos peršalus


* Liaudies medicinos žinovai pataria kiekvieną žiemą pasiruošti citrinų sviesto, saugančio nuo peršalimo ligų: citriną (su žievele) minutę palaikykite verdančiame vandenyje, palikite atvėsti, paskui sumalkite ir sumaišykite su 100 g sviesto bei 1–2 šaukštais medaus. Citrinos sviestą laikykite šaldytuve. Sumuštinių su citrinų sviestu valgykite gresiant peršalimams ar gripui.


* Skaudančią gerklę skalaukite gydomuoju mišiniu: į pusės citrinos sultis įberkite šaukštelį rupios druskos, ištirpinkite ir mišinį praskieskite puse puodelio šilto virinto vandens.


* Jei skauda gerklę, kartais pakanka 10–15 min. pakramtyti citrinos skiltelę su žievele, paskui apie valandą reikia nieko nevalgyti ir negerti, kad aktyviosios medžiagos nenustotų veikti. Taip gydykitės kas 3–4 valandas.

REKLAMA


Tinka ir skausmui malšinti


* Norėdami numalšinti galvos skausmus, smilkinius patepkite keliais citrinų sulčių lašais. Jei turite bent pusvalandį laisvo laiko, galvos skausmą malšinkite taip: ant kaktos uždėkite citrinų skiltelių, po kojomis pakiškite pagalvėlę ir pagulėkite tamsioje vėsioje patalpoje. Kojos turėtų būti pakeltos aukščiau kūno.

* Sąnarių skausmui malšinti sumalkite 4 citrinas ir 3 česnakų galvutes. Tyrę supilkite į 3 litrų talpos stiklainį ir užpilkite 2 litrais šalto virinto vandens. Indą sandariai uždenkite, apsukite juoda medžiaga ir palikite šaldytuve 5 paras, reguliariai pakratykite. Malšindami sąnarių skausmus, šio mišinio gerkite po ketvirtadalį stiklinės 3 kartus per dieną 20 min. prieš valgį 1–2 mėnesius.


Citrinos grožio procedūroms


* Citrinos yra antiseptikai, todėl jų sultimis naikinkite spuogus: nedideliame kiekyje citrinos sulčių suvilgykite vatos tamponėlį, juo „prideginkite“ spuogus. Procedūra kartais nelabai maloni (gali dilgčioti), tačiau veiksminga. Procedūrą geriausia atlikti vakare prieš miegą.


* Citrinomis patariama tepti raukšles: sumaišykite citrinų sulčių ir aliejaus (lygiomis dalimis). Jei šiuo mišiniu veido odą trinsite rytais ir vakarais, netrukus ji taps lygi ir švelni.


* Veido kaukė raukšlėtai, su pigmentinėmis dėmėmis arba strazdanomis odai: natūralų jogurtą sumaišykite su pusės citrinos sultimis, mišiniu masažuojamaisiais judesiais įtrinkite odą, palaikykite, kol išdžius, paskui kaukę nuplaukite šiltu vandeniu.



* Citrinų sultys veiksmingai minkština sukietėjusią alkūnių ir kojų odą. Sukietėjusias odos vietas reikia trinti kelias minutes.


* Citrinos žievele (su trupučiu minkštimo) trinkite nagus, nagai sustiprės ir pradės blizgėti.


* Norėdami pagražinti plaukus, juos perplaukite vandeniu su citrinų sultimis. Taip skalauti ypač naudinga šviesius plaukus, nes citrinų sultys jiems suteikia ypatingą blizgesį. Be to, citrinų sultys minkština vandenį, todėl taip išskalauti plaukai tampa lyg šilkiniai.


Gydomieji mišiniai su citrinomis


* Gydomasis tepalas su citrinomis: šaukštą citrinų sulčių, po 100 g alavijų lapų tyrelės ir glicerino (iš vaistinės) sumaišykite į vienalytę masę. Šiuo tepalu gydykite nušalimus, nudegimus, pragulas, trofines opas. Tepalą laikykite sandariame inde šaldytuve.


* Žarnyno valymas: į stiklinę šilto virinto vandens supilkite pusės citrinos sultis, įdėkite šaukštelį medaus, viską gerai išmaišykite. Šio gėrimo gerkite pusvalandį prieš valgį ar prieš miegą kasdien mėnesį.


* Svorio mažinimas: šaukštelį ramunėlių žiedų ir 2 citrinos skilteles užpilkite puse stiklinės verdančio vandens. Indą uždenkite, šiltai apriškite ir palikite per naktį, ryte tik atsikėlę nukoškite ir išgerkite mažais gurkšneliais.


* Hipertenzijos gydymas: sumalkite citriną su žievele, 2 dalis citrinų tyrės sumaišykite su 1 dalimi cukraus. Mišinio vartokite po šaukštelį 3 kartus per dieną prieš valgį.


* Tulžies akmenligės gydymas: sumaišykite lygiomis dalimis citrinų ir juodųjų ridikų sulčių bei alyvuogių aliejaus. Gerkite mišinio po šaukštą ryte nevalgę 1–2 mėnesius, kol sveikata pagerės.


* Šlapimo skyrimąsi veiksmingai skatinantis mišinys: sutarkuokite 2–3 citrinas ir 150 g krienų, gerai išmaišykite. Vartokite mišinio po šaukštelį 2–3 kartus per dieną prieš valgį.

REKLAMA


* Mišinys sergant prostatos adenoma: sumaišykite lygiomis dalimis citrinų ir salierų sulčių bei medaus. Mišinio vartokite po 2 šaukštus 2–3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)