34 šalys ragina uždrausti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti Olimpiadoje

34 šalys ragina uždrausti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti Olimpiadoje


2024 metų Olimpinių žaidynių šeimininkė Prancūzija yra viena iš 34 šalių, paprašiusių Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) uždrausti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti Paryžiaus olimpiadoje.


JAV, Jungtinė Karalystė ir Australija taip pat yra tarp tų šalių, kurios pritaria tokiam draudimui.


Pirmadienį paskelbtame bendrame pareiškime išsamiai išdėstyti argumentai grindžiami „neišprovokuotu ir nepateisinamu Rusijos pasirinktu karu [prieš Ukrainą], prie kurio prisidėjo Baltarusijos vyriausybė“.


Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad „visiškai nepriimtina“, jog vyriausybės bando daryti įtaką TOK.


Praėjusį mėnesį TOK patvirtino, kad ketina palikti galioti sankcijas Rusijos ir Baltarusijos valstybės ir vyriausybės pareigūnams prieš kitais metais Prancūzijos sostinėje vyksiančias žaidynes, tačiau pridūrė, kad nagrinės galimybes abiejų šalių sportininkams varžytis po neutralia vėliava.


Pirmadienį paskelbtame 34 šalių pareiškime kalbama apie šį planą ir teigiamai vertinamas „TOK galiojančių sankcijų patvirtinimas ir sugriežtinimas“, kartu nurodant, kad jų pastabos dėl neutralumo kelia „daug klausimų ir susirūpinimo“.

REKLAMA


Pasirašiusieji taip pat teigė, kad trūksta „aiškumo“ dėl neutralumo modelio, ir tai yra pagrindinė priežastis, kodėl šių dviejų šalių sportininkai neturėtų dalyvauti Paryžiaus olimpiadoje.


„Esame labai susirūpinę, kaip įmanoma Rusijos ir Baltarusijos olimpiniams sportininkams rungtyniauti kaip „neutraliems“, t. y. pagal TOK keliamas sąlygas nesitapatinti su savo šalimis, kai juos tiesiogiai finansuoja ir remia jų valstybės“, – rašoma pareiškime.


„Taip pat didelį nerimą kelia glaudūs Rusijos sportininkų ryšiai ir sąsajos su Rusijos kariuomene. Todėl mūsų kolektyvinis požiūris niekada nebuvo diskriminavimas vien dėl pilietybės, o šį svarbų klausimą turi spręsti TOK“, – rašoma pareiškime ir priduriama, kad kol nebus atsakyta į visus klausimus, pasirašiusios šalys nesutinka, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkams būtų leista vėl dalyvauti varžybose.


Pareiškimas baigiamas pažymint, kad pozicija pasikeistų, jei karas Ukrainoje būtų nutrauktas, ir kad galimybė sportininkams grįžti į tarptautinę sporto bendruomenę yra pačios Rusijos bei Baltarusijos rankose.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)