Seimo pirmininkė apie Olimpinio komiteto svarstymus leisti varžytis Rusijos ir Baltarusijos atletams: visiškai nesuprantama

Seimo pirmininkė apie Olimpinio komiteto svarstymus leisti varžytis Rusijos ir Baltarusijos atletams: visiškai nesuprantama


Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) svarstant galimybes, leisiančias Rusijos ir Baltarusijos atletams varžytis tarptautinėje arenoje bei 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina, kad tokie svarstymai yra visiškai nesuprantami, o kalbos, kad reikia atskirti sportą nuo politikos, yra naivios.


„Sunku nesureaguoti į Tarptautinio olimpinio komiteto „priklaupimą“ prieš Rusijos sportininkus. Visiškai nesuprantamą, jei ši organizacija suvokia agresijos ir propagandos jėgą. Deja, panašu, kad taip nėra“, – savo feisbuko paskyroje teigė V. Čmilytė-Nielsen.


„Kol vyksta kruvina agresija prieš Ukrainą, Rusijos sportininkai neutralios vėliavos neturi. Ir kalbos apie tai, kad turime atskirti politiką nuo sporto yra daugiau nei naivios, kai kalbame apie tokias šalis kaip Rusija, kur sportas ir politika yra iš esmės neatskiriami“, – pridūrė ji.


Politikė piktinosi, kad Ukrainos sportininkai, dėl šalį draskančio karo negali dalyvauti varžybose, tačiau Rusijos sportininkams vienintelė svarstoma sankcija yra žaidimas po neutralia vėliava.

REKLAMA


„Ukrainos sportininkai negali dalyvauti varžybose dėl to, kad jų šalį drasko Rusijos raketos ir smogikai. Treneriai, sportininkai, auklėtiniai žūsta kasdien. Tuo tarpu vienintelė sankcija taikoma Rusijos sportininkams yra žaidimas po neutralia vėliava? Ar IOC gali garantuoti, kad pasiektomis Rusijos sportininkų pergalėmis nesinaudos jų propaganda? Apie tai mes mano iniciatyva kalbėjome su Baltijos šalių ir Lenkijos parlamentų spykeriais, kai prieš porą savaičių buvome susitikę Varšuvoje“, – sakė Seimo pirmininkė.


„Rusijai toliau eskaluojant karo lauke, deeskalavimas sporte siunčia pavojingiausią įmanoma signalą Rusijos visuomenei. Kuris bus neabejotinai priimtas kaip tarpinė pergalė pakeliui į situacijos normalizavimą ir grįžimą į “business as usual”, – tvirtino liberalė.


IOC šią savaitė pareiškė, kad „jokiam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias dalyvauti varžybose vien dėl savo paso“.


IOC aiškina, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai didžiausiose varžybose neatstovautų savo valstybei ar jokiai kitai organizacijai savo šalyje, t.y. minėtų šalių atletams dalyvauti olimpinėse žaidynėse tektų po neturalia vėliava.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)