5 priežastys, kodėl spaudžiant šaltukui verta valgyti sriubas

5 priežastys, kodėl spaudžiant šaltukui verta valgyti sriubas


Argi šaltą žiemos dieną gali būti kas nors geriau už dubenėlį karštos sriubos? Lėkštė sočios sriubos ne tik sušildo, bet ir pakelia nuotaiką. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad sriubos – organizmui itin naudingas patiekalas: jos neapsunkina skrandžio, suteikia energijos bei sotumo jausmą, be to, tai yra ir natūralus būdas imunitetui stiprinti.


Dar vienas sriubos pliusas, anot V. Juodkazienės, nesudėtingas paruošimas – juk ne veltui sakoma, kad sriubą išvirti galima ir iš kirvio koto. „Sriubą lengvai galite virti iš bet kurių šaldytuve turimų daržovių. Šis patiekalas labai tinka sezoninių daržovių vartojimui, o šiuo metu sriuboms tiks morkos, kopūstai, moliūgai – derinkite skirtingas daržoves, kad atrastumėte labiausiai patinkantį skonį. Taip pat sriubas galite paįvairinti ir neįprastais ingredientas ar prieskoniais“, – sako maisto ekspertė.


Ji pastebi, kad gyventojai šaltuoju metų laiku labiau atsigręžia į mūsų klimatinėms sąlygoms būdingas žiemos sezono gėrybes – bulves, burokėlius, kopūstus, morkas, svogūnus. „Šios Lietuvoje užaugintos daržovės gali būti saugomos per visą žiemą, todėl parduotuvėse jų įsigyti galima visada, o pirkėjai tai noriai ir daro“, – kalba V. Juodkazienė.

REKLAMA


Maisto ekspertė pataria verdant sriubą daržoves naudoti su luobele, žinoma, gerai nuplautas. Taip sriuboje bus daugiau skaidulinių medžiagų. Taip pat svarbu daržovių nepervirti. Išvirusios jos turėtų išlaikyti savo struktūrą. Jeigu gaminsite trintą sriubą, reikėtų nepersistengti su vandens kiekiu – jeigu jo bus per daug, teks nupilti kartu su maistinėmis medžiagomis ir vitaminais.


Namuose galima nesudėtingai pasiruošti bet kokią mėgstamą sriubą – nuo lietuvių pamėgtų barščių iki trintų ir sočių daržovinių, aštrių azijietiškų ar tirštų bei maistingų itališkų sriubų. Ir nors pagrindinė sriubos misija žiemą – sušildyti, V. Juodkazienė dalijasi dar penkiomis priežastimis, kodėl šaltuoju metu laiku verta valgyti sriubas.


Nebrangu ir lengva pagaminti. Sriuboms ar įvairiems tirštiems troškiniams nereikalingas sunkus ir ilgas gaminimo procesas: ilgiausiai užtruksite virdami sultinį, o vėliau tereiks supjaustyti norimus ingredientus ir juos sumesti į puodą. Sriubos taip pat yra puikus būdas kovoti su maisto švaistymu, nes joms išvirti puikiai tiks ir bet kokie daržovių ar kruopų likučiai.

REKLAMA


Tinka šaldymui. Išvirę didelį puodą naminio sultinio – dalį jo galite užšaldyti. Tokiu būdu skanią ir sveiką sriubą, pritrūkus laiko, pasigaminsite vos per kelias minutes.


Organizmui naudingas maistas. Sriuba – populiarus maistas tarp žmonių, kurie laikosi sveikesnės mitybos principų. Kadangi didžiąją jos dalį sudaro vanduo, šis patiekalas turi mažai kalorijų, tačiau suteikia ir sotumo jausmą. Taip pat valgydami sriubą suvartosite ir daugiau daržovių, kurios dėl vitaminų ir skaidulinių medžiagų yra būtinos kasdienėje mūsų mityboje.


Padeda kovoti su peršalimu. Sriubos puiki prevencinė priemonė norint išvengti peršalimo, ypač jeigu sriubą skaninate šviežiu česnaku, svogūnais, salierais ir morkomis – visuose šiuose produktuose yra gausu imunitetą stiprinančių medžiagų.


Tiks kiekvieno skoniui. Dar vienas sriubos pliusas – skonių įvairovė. Sriubas galima ruošti įvairias – tereikės pasitelkti savo fantaziją. Be to, ruošdami sriubą galite laisvai improvizuoti ar varijuoti mėgstamais savo ingredientais. Sriubos gali būti lengvos vegetariškos, sočios iš mėsos, trintos, aštrios. Todėl net ir kasdien gamindami sriubas, galite nuolat keisti valgiaraštį ir kaskart nustebinti namiškius.


V. Juodkazienė siūlo ir kelis visame pasaulyje pamėgtų sriubų receptus, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.


Tailandietiška Tom Yum sriuba


Jums reikės:


Šaukštelio kokosų aliejaus
Citrinžolės
Gabalėlio imbiero šaknies
Kelių aitriųjų paprikų
Kelių nedidelių pomidorų
Kelių mėgstamų grybų
Saujos krevečių
Nedidelio gabalėlio vištienos filė
Sultinio
Indelio kokosų pieno
Šviežių kalendrų
Žaliosios citrinos
Šlakelio žuvies padažo
Svogūno laiškų



Paruošimas:


Puode su kokosų aliejumi apkepinkite citrinžoles, imbiero šaknies riekeles, smulkiai supjaustytas aitriąsias paprikas, pomidoro skilteles bei ketvirčiais supjaustytus grybus. Įmeskite krevetes be kiautų, plonai pjaustytą vištienos filė, dar pakepkite, kol krevetės taps rausvos. Supilkite sultinį, kokosų pieną, leiskite užvirti ir virkite apie 5 min. Pagardinkite sriubą žuvies padažu, žaliųjų citrinų sultimis, kalendromis, smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais.


Itališka daržovių sriuba „Minestrone“


Jums reikės:


Morkos
Kelių saliero stiebų
Kelių bulvių
Svogūno
Šlakelio aliejaus
Pomidorų tyrės
Kelių šviežių pomidorų
Skardinės konservuotų pupelių
Stiklinės mėgstamų makaronų
Nedidelio gabalėlio kopūsto
Žiupsnelio druskos ir pipirų


Paruošimas:


Morkas, saliero stiebus, bulves supjaustykite kubeliais, svogūną smulkiai sukapokite. Puode įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite svogūnus, česnakus, o po kelių minučių suberkite morkas, bulves ir salierus. Pakepinkite 5 min. Įmaišykite pomidorų tyrę, supjaustytus pomidorus, supilkite sultinį. Kai sriuba užvirs, leiskite jai pavirti 10 minučių. Suberkite pupeles, makaronus – dar virkite 10 minučių, galiausiai sudėkite pasmulkintą kopūstą ir pavirkite dar 2 minutes. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pagardinkite pipirais. Patiekite su traškia duona. Skanaus!







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)