Trenerės patarimas: reguliarios pertraukėlės ir sveikas judesys – išeitis dirbantiems sėdimą darbą

Trenerės patarimas: reguliarios pertraukėlės ir sveikas judesys – išeitis dirbantiems sėdimą darbą


„Sėdimas darbas ir nejudrus gyvenimo būdas – didžiulė grėsmė mūsų sveikatai. Laiku nesusirūpinus ir nepradėjus daryti reguliarių pertraukėlių ilgainiui gali atsirasti rimtų sveikatos problemų. Iš pradžių į kilusius negalavimus numojama ranka, tačiau laikui bėgant situacija tik blogėja“, - pasakoja Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro profesijos mokytoja bei sporto specialistė – trenerė Ilona Navickienė. Ilgametė sveiko ir taisyklingo judesio mokytoja teigia, jog norint kokybiškai gyventi ir puikiai jaustis reiktų į savo kūną žvelgti kaip į visumą, nes dažniausiai ligos ir nusiskundimai atsiranda, kai pažeidžiamas kūno vientisumas.


„Mūsų raumenys turi ryšį su vidaus organais, o kiekvienas slankstelis turi ryšį su kitu. Įsivaizduokite, jeigu atsiranda skylė jūsų palaidinėje, mes ją imame ir susiuvame, tačiau palaidinė tampa tai vienoje, tai kitoje vietoje patraukta. Žinoma, skylė palaidinėje pati neužsitrauks, bet jeigu surasime gerą adytoją, bus pasiektas tikrai geresnis rezultatas. Dažnai žmonės klaidingai įsivaizduoja, jog, pavyzdžiui, suskaudus petį, reikia kažkaip jį patreniruoti, duoti jam judesio. Tai klaidingas mąstymas, reiktų į savo kūną žvelgti plačiau, nes petį skaudėti gali ir dėl kitų organų negalavimų ar sprando srities pažeidimų“, – pasakoja I. Navickienė.

REKLAMA


Giliųjų kūno raumenų treniruočių, paremtų taisyklingos kūno biomechanikos principu trenerė akcentuoja, jog svarbiausia - taisyklingas ir sveikas judesys. Jis turi būti paremtas žmogaus anatomija bei fiziologija, atsižvelgiant į kiekvieno žmogaus turimas individualias savybes bei galimybes. „Dažniausiai žmonės vargina save ta pačia kūno padėtimi visą dieną. Tuo metu vieni raumenys per daug apkraunami, o kiti visai nedirba. Pakrypus stuburui sutrinka kraujo bei limfos apytaka, todėl prasčiau pasišalina toksinai ir netgi silpnėja imunitetas“, teigia I. Navickienė. Anot trenerės, sveikas judesys gali tapti puikia išeitimi visiems, kurie nori kokybiškai ir gerai jaustis. Žinoma, žmogus turi pasiryžti dirbti su savimi, nes savo kūno pažinimas ir suvokimas reikalauja nemažai pastangų bei pasiryžimo.


Trenerė demonstruoja kelis pratimus, kuriuos reguliariai atliekant kas 40 minučių, darbo dienos pabaigoje jausitės žvaliau ir geriau.

REKLAMA



Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)