Kuršėnų vyniotinis – naujas nostalgiško deserto receptas

Kuršėnų vyniotinis – naujas nostalgiško deserto receptas


„Kuršėnų vyniotinis buvo ir liko pats skaniausias ir populiariausias saldus vyniotinis konditerijos skyriuje, tačiau nors kartą verta šį vyniotinį išsikepti patiems. Artėjančios Kalėdos ir laikas namie – puiki proga“, – sako Renata Ničajienė, maisto tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“, septynių kulinarinių knygų autorė. Anot jos, nostalgiškas desertas labai tiks šventiniam stalui. Tiesa, receptas, nors ir paprastas, turi slaptą ingredientą.


„Kuršėnai visuomet asocijuojasi su vyniotiniu, o vyniotinis – su Kuršėnų miestu. Tačiau dabar yra ir dar viena sąsaja – iš Kuršėnų į dalies lietuvių namus ateina saulės energija. Tai ir yra slaptas ingredientas, kuris padės nostalgišką desertą gaminti naujai“, – atskleidžia R. Ničajienė.


Saulės energijos bendrovė „Saulės grąža“ tikina, kad mintis susieti saulės elektrinę ir vyniotinį kilo dar statant saulės parką Kuršėnuose, o dabar jau drąsiai klientams ir partneriams skelbia, kad Kuršėnai – vyniotinio ir saulės energijos sostinė. Žmonės gerai žino Kuršėnus dėl jau 45 metus skaičiuojančio Kuršėnų vyniotinio, tačiau nuo šiol miestas garsus ir dėl saulės elektrinių parko.

REKLAMA


Renatos Ničajienės Kuršėnų vyniotinio receptas, parengtas kartu su „Saulės grąžos“ saulės parku:


Gaminimui:


• Slaptas ingredientas – saulės energija


Biskvitui:


• 4 kiaušinių
• 4 šaukštų cukraus
• 4 šaukštų miltų
• miltelinio cukraus apibarstymui


Kremui:


• 100 g sviesto
• 100 g riebios varškės
• 1/4 indelio saldinto sutirštinto pieno
• 1 šaukštelio vanilinio cukraus


Eiga:


1. Pagaminkite biskvitinę tešlą. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius gerai išsukite su cukrumi, o baltymus išplakite iki purumo, kol taps standūs. Į trynių masę suberkite miltus, atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus. Kepimo skardoje (20x30 cm) patieskite kepimo popierių ir supilkite paruoštą tešlą. Pašaukite kepti į iki 200 laipsnių karščio įkaitintą orkaitę 15-ai minučių. Iškepusį biskvitą, dar karštą uždenkite drobiniu rankšluosčiu ir suvyniokite kartu su kepimo popieriumi į vyniotinį. Vyniotinį padėkite taip, kad neatsivyniotų, jei reikia, galite lengvai surišti. Suvyniotą biskvitą palikite pilnai praaušti. Jį galite iškepti ir iš vakaro.

REKLAMA


2. Paruoškite vyniotinio įdarą. Varškę pertrinkite per sietelį. Minkštą sviestą išsukite ir iš lėto maišydami į jį supilkite sutirštintą pieną. Galiausiai suberkite pertrintą varškę ir vanilinį cukrų.


3. Ataušusį biskvitą atsargiai išvyniokite iš rankšluosčio. Nuimkite kepimo popierių. Vidinę biskvito dalį ištepkite paruoštu kremu ir vėl suvyniokite, kad vyniojimo siūlė liktų apačioje. Paruoštą vyniotinį dėkite į šaldytuvą, kad kremas sustingtų. Prieš pateikdami Kuršėnų vyniotinį apibarstykite milteliniu cukrumi.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)