5 patarimai, kaip užkirsti kelią dažniausiems incidentams ir išsaugoti šventinę nuotaiką

5 patarimai, kaip užkirsti kelią dažniausiems incidentams ir išsaugoti šventinę nuotaiką


Didžiosios metų šventės tik pačių artimiausių žmonių rate turėtų būti jaukus ir ramus laikas, visgi jis kupinas ir tam tikrų rizikų. Net vienas palyginti nedidelis namuose nutikęs incidentas nuotaiką gali sugadinti nepataisomai. Ekspertai dalijasi sąrašu dažniausių tokių nutikimų ir pataria, kaip iš anksto užkirsti jiems kelią.


Žvakių sukeltas gaisras


Šaltuoju ir tamsiuoju metų laiku sukurti jaukią atmosferą namuose padeda žvakės. Dar populiaresnės jos tampa šventiniu periodu – papuošia namus ir padeda sukurti šventinę nuotaiką. Visgi degančias žvakes rekomenduojama laikyti kuo toliau nuo degių daiktų, tarp kurių ir kalėdinė eglutė, šventinės dekoracijos ar netgi užuolaidos.


„Vienas iš tokių pavyzdžių – žmonėms išėjus į kitą kambarį virtuvėje ant stalo likusi degti žvakė. Degdama ji greičiausiai pasviro ir liepsna ėmė liesti plastikinėmis lentelėmis padengtą sieną. Laimei, siena neužsidegė, tik pradėjo lydytis bei rūkti. Mūsų klientai, pajutę dūmus, sureagavo operatyviai. Visgi, net ir gana trumpo laiko tarpo pakako, kad aprūktų visa virtuvė, koridorius ir būtų sugadinta virtuvės siena. Patirtas nuostolis tuomet siekė net kelis tūkstančius eurų", – sako Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group" žalų departamento vadovas.

REKLAMA


Sugedusi šildymo sistema


Su ugnimi susijusių problemų kartais gali sukelti ir šildymo katilas. Daugiau laiko leidžiant namuose, katilai įdarbinami visu pajėgumu, o kartais dėl to kyla gedimų ar netgi sprogimų. Todėl Žalų departamento vadovas siūlo reguliariai tikrinti katilo būklę, ypač prieš šventes ir ilgąjį savaitgalį. Juk, įvykus nelaimei, keletą dienų likti be šildymo namuose tikrai nebūtų ta šventinė patirtis, kurią norėtųsi pakartoti.


„Ankstesniais metais, kuomet buvo galimybė per šventes ilgesniam laikui išvykti į svečius, gana dažnai pasitaikydavo ir katilų užšalimų. Dabar, žmonėms daugiau laiko leidžiant namuose, tikimės, tokių atvejų bus mažiau. Visgi, katilo profilaktika visuomet svarbi siekiant išvengti kitų galimų gedimų", – primena ekspertas.


Skaudžios buities traumos


Laikotarpis iki Kalėdų, panašiai kaip ir pavasaris, paskatina iš pagrindų susitvarkyti namus, o kartais net ir atlikti lengvesnius remonto darbus. Kaip rodo ne gyvybės draudimo bendrovės patirtis, tokiais atvejais gali pasitaikyti įvairių buitinių sužalojimų. Dažniausi tarp jų – pirštų sužalojimai, tokie kaip sumušimai ar įsipjovimai. Taip pat – kitų kūno dalių patempimai, sumušimai ar netgi lūžiai, patiriami nukritus nuo kopėčių, kėdžių ar kitų daiktų, ant kurių buvo pasilipta atliekant buities darbus.

REKLAMA


Atsižvelgdamas į šias patirtis, M. Balinskas ragina imtis tik tų darbų, kuriuos išties mokate, apdairiai elgtis su įvairiais prietaisais ir nelipti ant kopėčių, jeigu jos nėra stabilios ar nėra, kam jų prilaikyti.


Traumos dėl slidžių šaligatvių


Gruodžio mėnuo sutampa ne tik su didžiosiomis metų šventėmis, bet ir su kalendorine žiema. Tai reiškia, kad iššūkiai gali tykoti vos iškėlus koją į lauką. Slidūs laiptai ar šaligatvis, neapdairiai pastatyta koja ir žiemos šventės gali būti pasitiktos gipse.


Kaip pastebi M. Balinskas, gruodžio mėnesį dažniausiai pasitaiko galūnių sumušimai, patempimai, išnirimai ir lūžiai. Žalos svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių tūkstančių eurų. Todėl esant galimybei savo kiemą rekomenduojama pabarstyti druska ir smėliu, ypač šalia įėjimo į namą, laiptus ir pan. Išsilaikyti ant kojų gali padėti ir pasirinkta tinkama avalynė – žieminiai batai su protektoriais.


Nudegimai dėl fejerverkų


Ekspertas taip pat primena būtinybę apdairiai elgtis su fejerverkais. Kiekvienais metais šventiniu laikotarpiu fiksuojami sužalojimai, kuomet neteisingai naudojamas fejerverkas sprogsta prie pat žmogaus ar netgi jo rankose. Tokiu atveju rizikuojama netekti galūnių ar regėjimo, patirti rimtų nudegimų.


Nugedimų, taip pat į akis galinčių patekti kibirkščių svarbu saugotis ir džiaugiantis šaltosiomis ugnelėmis ar leidžiant jomis pasidžiaugti vaikams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)