Šventinių dovanų medžioklė: kaip suvaldyti impulsyvųjį pirkimą ir neišleisti visų santaupų?

Šventinių dovanų medžioklė: kaip suvaldyti impulsyvųjį pirkimą ir neišleisti visų santaupų?


Šiemet prekyba kalėdinėmis dovanomis prasidėjo neįprastai anksti. Parduotuvių vitrinose kalėdiniais blizgučiais žibančias prekes galima buvo pamatyti jau rudenio viduryje. Tad kaip neišleisti viso atlyginimo kalėdinėms dovanoms ir kokias asmeninių finansų valdymo taisykles taikyti išsiruošus į šventinių dovanų medžioklę?


Planavimas ir pasiruošimas disciplinuoja


Kai prekyba kalėdinėmis dovanomis prasidėjo taip anksti, ne vienam reikėjo save tvardyti, siekiant neatverti savo piniginės nenumatytiems pirkiniams. Doc. dr. Asta Klimavičienė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytoja ir finansų ekspertė sako, kad tokį impulsyvųjį pirkimą galima suvaldyti laiko skiriant planavimui ir iš anksto nusimatant kam, kokias ir už kokią sumą dovanos bus perkamos.


„Kalėdinius pirkinius, kaip ir savo įprastą prekių krepšelį, lankantis parduotuvėje, reikia planuoti. Taip pavyks sumažinti išlaidavimo tikimybę, fokusas kryps tik į reikalingas daiktus ar produktus. Pasiruošimas disciplinuoja. Kitu atveju, ypač jeigu žmogus linkęs į impulsyvųjį apsipirkimą ir išlaidavimą, savo prekių krepšelyje galima aptikti daugiau ir brangesnių dovanų nei išgalima sau leisti”, – sako doc. dr. A. Klimavičienė.

REKLAMA


Dovanų artimiesiems ir draugams ieškojimo metu finansų ekspertė tai pat pataria susiplanuoti ne tik pirkti ketinamus daiktus bei nusimatyti jiems biudžetą, tačiau ir pirkinių kategorijas bei joms išleisti galimas sumas. „Pirkiniams skirtą sumą galima sudėlioti tarsi į tokius atskirus stalčiukus. Kitaip tariant, reikėtų pirkinius išskirstyti į kategorijas, kaip dekoracijos, vaišės, dovanos ir t.t., bei nusimatyti, kiek kiekvienai iš jų galima išleisti”, – sako A. Klimavičienė.


Siuntos gali vėluoti


Šiemet, pasak finansų ekspertės, impulsyvusis pirkimas ir tokio tipo išlaidavimas galimai bus mažesnis dėl karantino pakoreguotos realybės. Paskutinės minutės pirkiniai dėl žmonių srautų reguliavimo gali pareikalauti daug laiko stovint eilėje. Tad mažiau kantrybės turintys pirkėjai tokioje situacijoje gali į pirkinius tiesiog numoti ranka ar dėl baimės eiti į parduotuves apskritai pasirinkti internetinį apsipirkimą. Pastarojo privalumus jau atrado nemaža šalies gyventojų dalis, kuri savo pirkinius pradėjo planuotis internetu.

REKLAMA


„Planavimas reikalingas ne tik į parduotuves einant fiziškai, tačiau ir apsipirkinėjant internetinėje erdvėje. Gruodis paštui ir kurjeriams visuomet būdavo metas, pasižymintis išaugusia darbų gausa ir itin padidėjusiu krūviu. Tad šis laikotarpis pasižymi siuntų vėlavimu, kurį ypač suintensyvėjusi internetinė prekyba gali dar labiau padidinti. Apsipirkimą šventėms palikusieji paskutiniosioms gruodžio savaitėms turėtų nenustebti savo dovanų ir siuntinių laiku nesulaukę”, – sako ISM universiteto dėstytoja.


Medžioti reikia ne nuolaidą, o prekę


Finansų ekspertė pastebi, jog nemažai gyventojų, ieškodami dovanos ar prekės, gerokai kišenę patuština tuomet, kai parduotuvėje perka ne prekę, bet nuolaidą. Mat dauguma žmonių pamatę nuolaidą pamiršta planavimą ir nusiperka ne visuomet reikalingą, tačiau nukainotą daiktą.


„Nemažai žmonių į parduotuvę išsiruošia nepasiruošę pirkinių sąrašo bei siekdami surasti tiesiog nukainotą daiktą. Tačiau mano rekomendacija būtų pirkti ne nuolaidą, bet prekę. Kitaip tariant, pirmiausia susigalvoti, kokio pirkinio reikia, tuomet jo kainas palyginti internete ir tik tuomet keliauti į parduotuvę su nusiteikimu sutaupyti. Nuolaidos gali būti medžiojamos, tačiau tik tai prekei, kurią tikrai norima nusipirkti“, – sako ISM universiteto dėstytoja A. Klimavičienė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)